Nejlepší prevence cukrovky?

Nejlepší prevence cukrovky?

„Nejez tolik sladkého, dostaneš cukrovku!“ Tohle varování můžete slýchat poměrně často. Jenže i když riziko vzniku diabetu II. typu s konzumací cukru a obecně přejídáním souvisí, ještě důležitější roli v prevenci této choroby hraje pravidelná fyzická aktivita.

Cukrovku obvykle vnímáme jako nedostatek hormonu inzulinu, který má za úkol „vychytávat“ z krve cukr glukózu a přetvářet ji na zásobní polysacharid glykogen. To však platí jen pro diabetes I. typu, který obvykle vzniká již v dětství. Při něm slinivka přestává inzulin produkovat a je třeba jej do organismu dodávat zvenčí.

Při cukrovce II. typu, která obvykle vzniká ve středním a vyšším věku, však produkce inzulinu neklesá, nebo jen mírně. Problémy jsou zde způsobeny zejména tím, že se snižuje citlivost tkání na tento hormon, takže hladina glukózy v krvi roste navzdory tomu, že slinivka inzulin nadále produkuje. Důležitou roli zde přitom hrají naše svaly, které za normálních okolností spotřebují až 80 % krevní glukózy (1).

Aktivujte správné geny

K tomu, aby svaly plnily výše zmíněnou funkci, je zapotřebí několika důležitých genů. Jde například o gen PGC-1, který zajišťuje oxidaci živin ve svalech, TFAM, který obstarává přepis mitochondriální DNA (mitochondrie jsou jakési „buněčné elektrárny“, v nichž probíhá produkce energie z přijatých živin), a MEF2A, který reguluje transport glukózy dovnitř a vně buněk (důležitou roli v tomto procesu hraje i enzym AMPK) (1–3).

Problém však je, že v průběhu života vlivem nevhodného životního stylu a dalších okolností dochází k tzv. epigenetickým změnám, které tyto geny „vypínají“, tedy snižují jejich aktivitu. Děje se to zejména prostřednictvím chemické reakce jménem methylace DNA.

Výzkumy přitom ukázaly, že pravidelný pohyb, zejména vytrvalostního charakteru, dokáže snižovat úroveň methylace příslušných genů a tím znovu obnovovat jejich aktivitu. Naše svaly pak dokážou opět spotřebovávat dostatečné množství glukózy, což má pozitivní efekt jak v prevenci, tak i léčbě diabetu (2, 4, 5). Nejde tedy jen o to, že při samotné fyzické aktivitě spálíme nadbytečnou glukózu a její hladina v krvi krátkodobě poklesne (i když i to je samozřejmě pro diabetiky přínosné). Pravidelná fyzická aktivita totiž zároveň způsobuje i dlouhodobé změny na úrovni našich genů, jejichž „vypnutí“ hraje při vzniku cukrovky zásadní roli.

Doplňky stravy pomohou

Kromě pravidelného pohybu hrají v prevenci a léčbě diabetu důležitou roli i některé doplňky stravy s epigenetickými účinky, které rovněž ovlivňují aktivitu důležitých genů.

Kvercetin: Tento flavonoid se vyskytuje v řadě druhů ovoce, zeleniny a dalších potravin. Potlačuje funkci látek zajišťujících transport glukózy z tenkého střeva a ovlivňuje i metabolismus glukózy v kosterní svalovině (3, 6, 7).

Granátové jablko: Extrakt z tohoto ovoce snižuje hladinu glukózy v krvi a zároveň snižuje chuť k jídlu (8).

Kurkumin (+ piperin): Barvivo obsažené v kurkumě má výrazný protizánětlivý efekt, zlepšuje funkci beta-buněk produkujících inzulin a brání jejich zničení. Výzkumy na zvířatech také prokázaly, že snižuje inzulinovou rezistenci (9–12).

Vitamin D3: Výzkumy ukázaly, že osoby, které mají v krvi sníženou hladinu tohoto vitaminu, mají o 41 % vyšší pravděpodobnost, že onemocní cukrovkou. „Déčko“ rovněž zlepšuje vylučování inzulinu i schopnost těla metabolizovat glukózu (13, 14).

Literatura

  1. Bergeron, R., Russell 3rd, R.R., Young, L.H., Ren, J.M., Marcucci, M., Lee, A., Shulman, G.I., 1999. Effect of AMPK activation on muscle glucose metabolism in conscious rats. Am. J. Physiol. 276, E938–E944
  2. R. Barres et al., “Acute Exercise Remodels Promoter Methylation in Human Skeletal Muscle,”Cell Metabolism 15:405-11, 2012.
  3. Fryer, L.G., Foufelle, F., Barnes, K., Baldwin, S.A., Woods, A., Carling, D., 2002. Characterization of the role of the AMP-activated protein kinase in the stimulation of glucose transport in skeletal muscle cells. Biochem. J. 363, 167–174.
  4. Santos JM, Tewari S, Benite-Ribeiro SA. The effect of exercise on epigenetic modifications of PGC1: The impact on type 2 diabetes. Med Hypotheses. 2014 Jun;82(6):748-53. doi: 10.1016/j.mehy.2014.03.018. Epub 2014 Mar 19.
  5. Tina Rönn, Petr Volkov, Cajsa Davegårdh, Tasnim Dayeh, Elin Hall, Anders H. Olsson, Emma Nilsson, Åsa Tornberg, Marloes Dekker Nitert, Karl-Fredrik Eriksson, Helena A. Jones, Leif Groop, Charlotte Ling. A Six Months Exercise Intervention Influences the Genome-wide DNA Methylation Pattern in Human Adipose Tissue. PLoS Genetics, 2013; 9 (6): e1003572 DOI: 10.1371/journal.pgen.1003572
  6. Francisco Perez-Vizcaino , Juan Duarte. Flavonols and cardiovascular disease. Molecular Aspects of Medicine 31 (2010) 478–494
  7. Li, Y.Q., Zhou, F.C., Gao, F., Bian, J.S., Shan, F., 2009. Comparative evaluation of quercetin, isoquercetin and rutin as inhibitors of alpha-glucosidase. J. Agric. Food Chem. 57, 11463–11468.
  8. F Lei, X N Zhang, W Wang, D M Xing, W D Xie, H Su and L J Du. Evidence of anti-obesity effects of the pomegranate leaf extract in high-fat diet induced obese mice. International Journal of Obesity (2007) 31, 1023–1029; doi:10.1038/sj.ijo.0803502; published online 13 February 2007¨
  9. Aggarwal BB. Targeting inflammation-induced obesity and metabolic diseases by curcumin and other nutraceuticals. Annu Rev Nutr 2010;30:173–199
  10. Weisberg SP, Leibel R, Tortoriello DV. Dietary curcumin significantly improves obesity-associated inflammation and diabetes in mouse models of diabesity.Endocrinology 2008;149:3549–3558
  11. Shao W, Yu Z, Chiang Y, et al. Curcumin prevents high fat diet induced insulin resistance and obesity via attenuating lipogenesis in liver and inflammatory pathway in adipocytes. PLoS ONE 2012;7:e28784
  12. Nishiyama T, Mae T, Kishida H, et al. Curcuminoids and sesquiterpenoids in turmeric (Curcuma longa L.) suppress an increase in blood glucose level in type 2 diabetic KK-Ay mice. J Agric Food Chem 2005;53:959–963
  13. Kumar J, Muntner P, Kaskel FJ, Hailpern SM, Melamed ML. Prevalence and associations of 25-hydroxyvitamin D defi- ciency in US children: NHANES 2001-2004. Pediatrics. 2009;124(3):e362-e370.
  14. Forouhi NG, Ye Z, Rickard AP, et al. Circulating 25- hydroxyvitamin D concentration and the risk of type 2 diabetes: results from the European Prospective Investigation into Cancer (EPIC)-Norfolk cohort and updated meta-analysis of prospective studies. Diabetologia. 2012;55(8):2173-2182.
Zanechat odpověď
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.