Granátové jablko

Granátové jablko

Marhaník granátový, Punica granatum

Popis

Granátové jablko je plod menšího opadavého stromu (obvykle nepřesahuje 3 m), který roste zejména v subtropickém pásmu, lze jej ale pěstovat i v našich podmínkách. Plody mají v průměru asi 12 cm a netypický šestiúhelníkový průřez. Na jejich povrchu je tuhá slupka a uvnitř několik stovek semínek obalených chutnou dužinou červené barvy.

Historie

Granátové jablko patří mezi nejstarší konzumované druhy ovoce. Pochází pravděpodobně z oblasti dnešního Turecka a Íránu, několik tisíc let je pěstováno zejména ve Středomoří, na Blízkém východě a v jižní Asii.

Granátové jablko mělo v řadě kultur symbolický význam. Ve starověkých mytologiích bylo často atributem bohů či symbolem plodnosti a blahobytu. Rajské jablko, křesťanský symbol prvotního hříchu, bývá často zobrazováno právě jako granátové jablko, které je však zároveň symbolem vzkříšení Krista.

Poměrně dlouho jsou známé i léčivé účinky tohoto plodu. Hojně je využívá tradiční čínská medicína i její indická sestřička ájurvéda, a to například k léčbě zažívacích potíží, ke zpomalení stárnutí, podpoře funkce ledvin, srdce a nervové soustavy, hubení střevních parazitů či léčbě zánětů, v mnoha kulturách jde také o oblíbené afrodiziakum.

Účinné látky

Granátové jablko a šťáva z něj obsahují celou řadu látek s pozitivními účinky na organismus. Najdeme zde vitaminy (C, sk. B, betakaroten), minerály (vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík) či aminokyseliny. Důležitý je i komplex látek z rodiny polyfenolů, které společně představují jeden z nejsilnějších přírodních antioxidačních komplexů.

Možná nejdůležitější složkou je ovšem kyselina ellagová, která působí na principu epigenetických procesů – nedokáže sice měnit lidskou genetickou informaci, pomocí řady biochemických dějů (metylace genů, acetylace histonů či inhibice proteinového komplexu NF-kappaB, který kontroluje přepis DNA) však může ovlivnit, které z našich genů se nakonec uplatní a které nikoliv. Právě kyselina ellagová je pravděpodobně nejvíce zodpovědná za příznivé účinky granátového jablka v prevenci a léčbě nádorových srdečně cévních onemocnění. Tuto látku pak doplňují ještě kyselina puniková a luteolin, které mají výrazné protirakovinné účinky.

K léčení se používá šťáva z plodů, olej ze semen nebo extrakt s vysokým podílem kyseliny ellagové.

Léčivé účinky

Nádorová onemocnění

Granátové jablko patří mezi potraviny s nejvýraznějším protinádorovým působením, za které vděčí hned několika mechanismům. Díky svému epigenetickému působení prokazatelně chrání DNA před destrukčními procesy. Ovlivňuje procesy proliferace (tj. rychlého, nekontrolovaného množení, které je pro nádorové buňky typické) a apoptózy čili programované buněčné smrti, což je děj, který bývá u nádorových buněk často narušen. Zdravá buňka totiž v okamžiku, kdy obdrží signály o tom, že její replikace probíhá příliš rychle, zahájí proces programované buněčné smrti. Nádorové buňky tuto schopnost ztrácejí, což umožňuje jejich nekontrolované množení (5, 6). Kromě toho je nutné zmínit i silný antioxidační potenciál, tedy schopnost neutralizovat škodlivé volné radikály, která rovněž značně přispívá k ochraně buněk i jejich DNA (1–3).

Důležitý je i tzv. antiangiogenní potenciál granátového jablka (4). Dokáže totiž potlačovat tvorbu nových cév, které rozvíjející se nádor potřebuje pro svou výživu, takže nádorové buňky doslova vyhladoví. Brzdou rozvoje nádoru je navíc i protizánětlivé působení látek v granátovém jablku. Když se totiž z běžné buňky stane buňka maligní, což se v těle stává každou chvíli, představuje zánět mechanismus, který navozuje epigenetické změny umožňující další rozvoj nádoru (7). Právě granátové jablko ovšem tento zánět tlumí a působí tím preventivně proti vzniku rakoviny (8).

Prokázáno bylo například působení extraktů z granátového jablka proti rakovině prsu (6–8, 14), prostaty (9), kůže, tlustého střeva a plic (14).

Srdečně-cévní choroby

Jak už jsme uvedli výše, polyfenolické sloučeniny obsažené v granátovém jablku dokážou pomocí epigenetických mechanismů potlačovat chronické zánětlivé procesy a zároveň utlumují produkci škodlivých volných radikálů. Obojí přitom hraje velkou roli i v prevenci a léčbě nemocí srdce a cév.

Granátové jablko prokazatelně snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, v cévách redukuje množství plaků, které jsou projevem aterosklerózy, omezuje peroxidaci krevních lipidů a oxidaci LDL cholesterolu a snižuje krevní tlak (10, 11). Při pokusech na myších například došlo po podávání šťávy z granátového jablka k redukci míry aterosklerotických plaků v cévách o 17 % (13).

Obezita

Pokusy na myších také ukázaly, že pokud jsou extrakty z granátového jablka s obsahem kyseliny ellagové podávány jedincům současně se stravou s vysokým podílem tuků, dojde k omezení vstřebávání tuků z trávicího traktu, a tedy i ke snížení celkového energetického příjmu. Kromě toho ovlivňuje i aktivitu lipázy, enzymu produkovaného slinivkou břišní, který má za úkol štěpení tuků. U myší, jež dostávaly extrakt z granátového jablka, byl navíc zaznamenán celkový pokles chuti k jídlu a snížení hladiny krevní glukózy (15).

Imunita

Pozitivní vliv granátového jablka na funkci imunitního systému má rovněž podstatu v epigenetickém působení. Pomocí mechanismů, jako je metylace genů, acetylace histonů a posttranskripční modulace microRNA, totiž ovlivňuje procesy aktivace a diferenciace širokého spektra imunitních buněk (16).

Duševní zdraví

Granátové jablko patří mezi potraviny, které dokážou pozitivně ovlivňovat míru stresu, zlepšovat emocionální zdraví a regulovat náladu (12).

Literatura

  1. Dikmen M, Ozturk N, Ozturk Y. The antioxidant potency of Punica granatum L. Fruit peel reduces cell proliferation and induces apoptosis on breast cancer. J Med Food. 2011 Dec;14(12):1638-46.
  2. Grossmann ME, Mizuno NK, Schuster T, Cleary MP. Punicic acid is an omega-5 fatty acid capable of inhibiting breast cancer proliferation. Int J Oncol. 2010 Feb;36(2):421-6.
  3. Joseph MM, Aravind SR, Varghese S, Mini S, Sreelekha TT. Evaluation of antioxidant, antitumor and immunomodulatory properties of polysaccharide isolated from fruit rind of Punica granatum. Mol Med Report. 2012 Feb;5(2):489-96.
  4. Toi M, Bando H, Ramachandran C, et al. Preliminary studies on the anti-angiogenic potential of pomegranate fractions in vitro and in vivo. Angiogenesis. 2003;6(2):121-8.
  5. Dai Z, Nair V, Khan M, Ciolino HP. Pomegranate extract inhibits the proliferation and viability of MMTV-Wnt-1 mouse mammary cancer stem cells in vitro. Oncol Rep. 2010 Oct;24(4):1087-91.
  6. Jeune MA, Kumi-Diaka J, Brown J. Anticancer activities of pomegranate extracts and genistein in human breast cancer cells. J Med Food. 2005 Winter;8(4):469-75.
  7. Degner SC, Papoutsis AJ, Selmin O, Romagnolo DF. Targeting of aryl hydrocarbon receptor-mediated activation of cyclooxygenase-2 expression by the indole-3-carbinol metabolite 3,3′-diindolylmethane in breast cancer cells. J Nutr. 2009 Jan;139(1):26-32.
  8. Khan GN, Gorin MA, Rosenthal D, et al. Pomegranate fruit extract impairs invasion and motility in human breast cancer.Integr Cancer Ther. 2009 Sep;8(3):242-53.
  9. Wang L, Alcon A., Yual H et al. Celullar rand molecular mechansms of pomegranate juice-induced anti-metastatic effect on prostate cancer cells. Integr Biol Camb. 2001 jul(3)7:742-54
  10. de Nigris F, Williams-Ignarro S, Lerman LO, et al. Beneficial effects of pomegranate juice on oxidation-sensitive genes and endothelial nitric oxide synthase activity at sites of perturbed shear stress. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.2005;102(13):4896-4901.
  11. Lynn A, Hamadeh H, Leung WC, Russell JM, Barker ME. Effects of pomegranate juice supplementation on pulse wave velocity and blood pressure in healthy young and middle-aged men and women. Plant foods for human nutrition. 2012;67(3):309-314.
  12. Al-Dujaili E, Smail N. Pomegranate juice intake enhances salivary testosterone levels and improves mood and well being in healthy men and women. 2012.
  13. Kaplan M, Hayek T, Raz A, Coleman R, Dornfeld L, Vaya J, Aviram M. Pomegranate juice supplementation to atherosclerotic mice reduces macrophage lipid peroxidation, cellular cholesterol accumulation and development of atherosclerosis. J Nutr. 2001 Aug;131(8):2082-9.
  14. Vaqar Mustafa Adhami, Naghma Khan, and Hasan Mukhtar. Cancer Chemoprevention by Pomegranate: Laboratory and Clinical Evidence. Nutr Cancer. 2009 Nov; 61(6): 811–815.
  15. F Lei, X N Zhang, W Wang, D M Xing, W D Xie, H Su and L J Du. Evidence of anti-obesity effects of the pomegranate leaf extract in high-fat diet induced obese mice. International Journal of Obesity (2007) 31, 1023–1029; doi:10.1038/sj.ijo.0803502; published online 13 February 2007
  16. Alejandro Cuevas, Nicolás Saavedra, Luis A. Salazar, and Dulcineia S. P. Abdalla. Modulation of Immune Function by Polyphenols: Possible Contribution of Epigenetic Factors. Nutrients. 2013 Jul; 5(7): 2314–2332.
Zanechat odpověď
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. *