Oxid dusnatý: klíč ke sportovní výkonnosti i lepší erekci

epivyziva.cz/
epivyziva-oxid-dusnaty-klic-ke-sportovni-vykonnosti-i-lepsi-erekci-09012019

Můžeme být sebelépe trénovaní, když ale naše svaly nedostanou potřebný příděl kyslíku a živin, nejsou schopny podat optimální výkon. Jedním z klíčů k němu je proto dobré prokrvení svalů, protože právě s krví se do nich dostává kyslík živiny. Látka, která dostatečný přívod krve zajišťuje, vzniká uvnitř našeho těla a jmenuje se oxid dusnatý. Jak jeho přirozenou produkci podpořit?

Oxid dusnatý (NO) dobře znají lidé trpící srdečními chorobami, zejména tzv. ischemickou chorobou srdeční, čili nedostatečným okysličením srdečního svalu. Z léku nitroglycerinu, který užívají, se totiž uvolňuje právě oxid dusnatý, jenž zvětšuje průtok krve věnčitými tepnami zásobujícími srdce. Na výsluní se tato sloučenina dostala i s objevem Viagry. I v jejím případě totiž účinek zajišťuje NO, který „roztáhne“ cévy v malé pánvi, výrazně zlepší zásobení penisu krví, a tím umožní erekci.

Právě prokrvení je ovšem zásadně důležité i pro sportovní výkonnost. Čím více krve se totiž k pracujícímu svalu dostane, tím více jeho buňky dostanou kyslíku a živin pro produkci energie. Proto by také každého sportovce (a pochopitelně i kardiaky a osoby s poruchou erekce) mělo zajímat, jak donutit své endotelové buňky produkovat více oxidu dusnatého. Protože právě oxid dusnatý patří mezi nejdůležitější signální molekuly, které zvyšují průsvit cév, a tedy i prokrvení pracujících svalů. (Signální molekuly jsou zjednodušeně řečenou látky, které pronikají dovnitř buněk nebo se váží na jejich receptory, a následně ovlivňují chování těchto buněk.)

Více krve do svalů

Oxid dusnatý (NO) je produkován v endotelu, což je vrstva na vnitřní straně cév. Nejde ale o žádnou pasivní výstelku, ale o velice aktivní tkáň – právě endotelové buňky totiž mj. produkují látky, které ovlivňují činnost hladké svaloviny, jež další, na endotel přiléhající vrstvou cévní stěny. Tyto vůlí neovlivnitelné svaly přitom hrají důležitou roli v regulaci prokrvení: Tím, že se stahují, nebo naopak uvolňují, se mění průsvit příslušné cévy, a tedy i množství krve, které jí protéká.

Produkce NO způsobující zvýšené prokrvení svalů je přitom důležitá zejména pro vytrvalce, pro jejichž výkonnost je přísun kyslíku a živin krví do svalu limitující faktor výkonu. Celá řada výzkumů již prokázala, že pokud pomocí dietních opatření zvýšíme produkci NO, dojde ke zvýšení jejich výkonnosti (například v testu běhu či jízdy konstantní rychlostí do vyčerpání) i ovlivnění maximální spotřeby kyslíku (VO2max), která je brána jako jeden z hlavních ukazatelů vytrvalosti. Zvýšené prokrvení svalů se ovšem výrazně projeví i na výkonnosti v silových disciplínách.

Zvýšení tvorby NO navíc pomůže zlepšit i výkonnost mentální, například v oblasti učení a paměti, imunitu, kvalitu spánku, vnímání bolesti a dokonce může ovlivnit i rychlost procesu stárnutí.

Pět kroků pro lepší prokrvení

Při hledání způsobů, jak produkci NO zvýšit, je důležité vědět, jak tato látka v těle vzniká. Jsou k tomu zapotřebí tři sloučeniny: aminokyselina arginin, dusičnany či dusitany a enzym nitroxidsyntáza (eNOS), která příslušnou biochemickou reakci katalyzuje (tj. ta bez její účasti neproběhne).

Důležité jsou tedy následující kroky:

  1. Příjem argininu – arginin nepatří mezi esenciální aminokyseliny, tělo si jej umí vytvořit samo (esenciální je pouze v dětském věku). Zásadní je zde tedy hlavně dostatečná konzumace kvalitních bílkovin s vyváženým obsahem všech esenciálních aminokyselin. Zároveň však platí, že když arginin dodáme tělu přímo, výrazně mu tím „ušetříme práci“. Proto je tato látka častou součástí doplňků stravy pro sportovce i na podporu erekce. Pro sportovce je pak důležitá i její nezbytnost pro vznik kreatinu – z něj se pak vytváří kreatinfosfát, který je zdrojem energie pro pracující svaly. Prospěšné může být i doplňování citrulinu, který slouží jako zásobní zdroj argininu. Z potravin jsou na arginin bohaté například různá semena a ořechy či celozrnné obiloviny.
  2. Konzumace dusičnanů – až 80 % dusičnanů přijímáme ze zeleniny. Známým přeborníkem je v tomto směru červená řepa (podle výzkumů dokáže konzumace řepné šťávy před zátěží výrazně zlepšit běžecký výkon), významným zdrojem je pak třeba i špenát a další druhy listové zeleniny. Na dusitany je pak kromě zeleniny bohaté i ovoce a maso.
  3. Podpora biologické vstřebatelnosti NO.
  4. Podpora produkce nitroxidsyntázy.
  5. Ochrana NO před oxidativní destrukcí.

Užitečné doplňky stravy

Velmi vhodnou alternativou podpory prokrvení jsou pak doplňky stravy, které obsahují nejen dusičnany, ale mají i epigenetické účinky – to znamená, že mohou ovlivnit aktivitu některých genů v naší DNA. Díky tomu podporují například produkci eNOS či biologickou využitelnost NO.

Granátové jablko

Extrakt z granátového jablka je mezi sportovci velice oblíbený pro svou schopnost podporovat přirozenou produkci testosteronu, a tudíž i svalovou sílu a růst svalové hmoty. Kromě toho je však vysoce účinný i v rámci podpory prokrvení pracujících svalů.

Obsahuje totiž nejen dusičnany, ale zároveň podporuje produkci eNOS, a ještě díky vysokému antioxidačnímu potenciálu pomáhá chránit již vzniklý NO před oxidativním poškozením volnými radikály.

Výzkum z roku 2014 například prokázal, že pokud je extrakt užíván půl hodiny před výkonem, zlepšuje významně nejen prokrvení, ale i výkon v testu běhu do vyčerpání. V dalších studiích zlepšil i výkon silových sportovců a výrazně zlepšil rychlost jejich regenerace, tj. i návrat schopnosti plného výkonu po předchozí náročné zátěži.

Pozitivním „vedlejším účinkem“ je pak zlepšení schopnosti erekce a zvýšení chuti na sex, což ocení nejen muži středního a vyššího věku, ale i mnozí vytrvalci. Náročný vytrvalostní trénink totiž zvyšuje produkci stresového hormonu kortizolu, který působí proti testosteronu.

Kurkumin

Také kurkumin výrazně zlepšuje prokrvení (celého těla i pracujících svalů) a to jak z krátkodobého, tak zejména z dlouhodobého hlediska.

Vědci například testovali skupinu dospělých osob, kterým po dobu 12 týdnů podávala denně 2 000 mg kurkuminu, a zkoumala u nich rozdíly v průtoku krve v oblasti hlavní tepny v horní časti paže. Výsledek byl překvapující: průtok krve se zvětšil v průměru o 34 %! Příčinou je zejména skutečnost, že kurkumin zlepšuje biologickou dostupnost oxidu dusnatého a zároveň ho díky svému vysokému antioxidačnímu potenciálu chrání před oxidativní degradací.

Kurkumin je navíc pro sportovce přínosný i tím, že díky svému protizánětlivému působení výrazně podporuje regeneraci a snižuje pozátěžovou únavu a bolestivost svalů.

V této souvislosti je ovšem třeba zmínit hlavní problém – omezené vstřebávání kurkuminu. To se výrazně zlepšuje, pokud kurkumin užíváme spolu s piperinem, který se nachází například v pepři.

  1. J. R. Santos-Parker, T.R. Strahler, C.J. Bassett, M.B. Chonchol, D.R. Seals Biomarkers of aging and age-associated disease curcumin supplementation improves vascular endothelial function in middle-aged and older adults.  Gerontologist; 2015, Vol. 55, Supplement 2, 195
  2. Eric T. Trexler, Abbie E. Smith-Ryan, Malia N. Melvin, Erica J. Roelofs, and Hailee L. Wingfielda. The effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion. Appl Physiol Nutr Metab. 2014 Sep; 39(9): 1038–1042.
  3. Hord NG, Tang Y, Bryan NS.  Food sources of nitrates and nitrites: the physiologic context for potential health benefits. Am J Clin Nutr. 2009 Jul;90(1):1-10.
  4. Eric T. Trexler, Abbie E. Smith-Ryan, Malia N. Melvin, Erica J. Roelofs, and Hailee L. Wingfielda. The effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion.  Appl Physiol Nutr Metab. 2014 Sep; 39(9): 1038–1042.
  5. de Nigris F, Williams-Ignarro S, Sica V, Lerman LO, D’Armiento FP, Byrns RE, Casamassimi A, Carpentiero D, Schiano C, Sumi D, Fiorito C, Ignarro LJ, Napoli C. Effects of a pomegranate fruit extract rich in punicalagin on oxidation-sensitive genes and eNOS activity at sites of perturbed shear stress and atherogenesis. Cardiovasc Res. 2007 Jan 15;73(2):414-23.
  6. Ignarro LJ, Byrns RE, Sumi D, de Nigris F, Napoli C.Pomegranate juice protects nitric oxide against oxidative destruction and enhances the biological actions of nitric oxide.  Nitric Oxide. 2006 Sep;15(2):93-102.
  7. Arginin
  8. Satnam Lidder and Andrew J. Webb. Vascular effects of dietary nitrate (as found in green leafy vegetables and beetroot) via the nitrate‐nitrite‐nitric oxide pathway. Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar; 75(3): 677–696.
  9. Larsen FJ, Schiffer T a, Borniquel S, et al. Dietary inorganic nitrate improves mitochondrial efficiency in humans. Cell metabolism. 2011;13(2):149–59.
  10. Gilligan DM, Panza J a., Kilcoyne CM, Waclawiw M a., Casino PR, Quyyumi a. a. Contribution of endothelium-derived nitric oxide to exercise-induced vasodilation. Circulation. 1994;90(6):2853–2858
  11. Bailey SJ, Vanhatalo A, Winyard PG, Jones AM. The nitrate-nitrite-nitric oxide pathway : Its role in human exercise physiology. European Journal of Sport Science. 2012;12(4):309–320.
  12. Larsen FJ, Weitzberg E, Lundberg JO, Ekblom B. Dietary nitrate reduces maximal oxygen consumption while maintaining work performance in maximal exercise. Free radical biology & medicine. 2010;48(2):342–7.
  13. Bloomer RJ, Alleman RJ, Cantrell GS, Farney TM, Schilling BK. Effects of 2-nitrooxy ethyl 2-amino 3-methylbutanoate gel on resistance exercise performance and blood nitrate/nitrite in resistance trained men. Journal of strength and conditioning research / National Strength & Conditioning Association. 2012;26(6):1680–7.
  14. Murphy M, Eliot K, Heuertz RM, Weiss E. Whole beetroot consumption acutely improves running performance. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2012;112(4):548–52.
  15. Hickner RC, Tanner CJ, Evans C a, et al. L-citrulline reduces time to exhaustion and insulin response to a graded exercise test. Medicine and science in sports and exercise. 2006;38(4):660–6.
  16. Bond H, Morton L, Braakhuis AJ. Dietary nitrate supplementation improves rowing performance in well-trained rowers. International journal of sport nutrition and exercise metabolism. 2012;22(4):251–6.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Kurkumin
Záhady střevního mikrobiomu: Ovlivňují bakterie inteligenci?
Nedostatek spánku zhoršuje paměť
Epigalokatechin galát (EGCG)
www.epivyziva.cz
Šišák bajkalský

Související příspěvky

epivyziva-cz-jaro-plne-energie-naucte-se-naslouchat-sve-unave-11032024

Jaro plné energie – naučte se naslouchat své únavě

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-polycysticke-vajecniky-jak-si-pomoci-prirodni-cestou-11032024

Polycystické vaječníky: Jak si pomoci přírodní cestou?

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-dna-kdyz-boli-i-prikryvka-na-nohach-28022024

Dna: když bolí i přikrývka na nohách

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-nebezpecny-fluor-ciha-v-lyzarskych-voscich-i-teflonovych-panvich-30012024

Nebezpečný fluor: číhá v lyžařských voscích i teflonových pánvích

epivyziva.cz/