Uvařte si v barvách

Pestrobarevné jídlo vypadá na talíři o dost lépe než šedohnědá hmota, to však není jediný důvod proč bychom měli dát první variantě přednost. Převážně rostlinná barviva se totiž vyznačují řadou příznivých účinků na lidské zdraví, včetně schopnosti regulovat aktivitu mnoha našich důležitých genů. A jaké barvy si tedy dopřát?
Žlutá
Touto barvou disponuje hned několik látek s pozitivními účinky na zdraví.
Kurkumin – barvivo obsažené v kořeni kurkumy patří mezi vůbec nejsilnější přírodní protizánětlivé prostředky. Dokáže efektivně ovlivňovat prakticky všechny epigenetické reakce, tedy takové, jejichž prostřednictvím je v těle regulována aktivita jednotlivých genů. Má výrazné protinádorové účinky, podporuje zdraví kloubů, jde o skvělý prostředek v prevenci i léčbě diabetu a mnoha autoimunitních onemocnění (revmatoidní artritida, Crohnova choroba, Bechtěrevova choroba apod.). Pozitivně působí na stav prostaty, u mužů zmírňuje padání vlasů a podporuje hubnutí.
Kvercetin – toto světle žluté barvivo vyniká svými antioxidačními účinky. Působí též protinádorově, protizánětlivě, je vhodný v prevenci i léčbě cukrovky, pomáhá zhubnout, pozitivně působí na zdraví srdce a cév a podporuje sportovní výkonnost, zejména ve vytrvalostních sportech. Vyskytuje se v řadě druhů ovoce a zeleniny, pro dosažení epigenetických účinků je však vyšších koncentrací, takže je vhodné jeho užívání formou doplňků stravy.
Lutein a zeaxantin – jde o dvě strukturně příbuzná barviva z rodiny karotenoidů, která se nacházejí například ve vaječných žloutcích, v některých žlutých druzích ovoce a zeleniny (například v meruňkách), ale i například v listové zelenině (např. ve špenátu), kde jsou překryta chlorofylem. Jde o velice silné antioxidanty, které jsou známé především svým vlivem na zdraví očí. Poslední výzkumy ovšem prokázaly i jejich epigenetické účinky. Jsou například nezbytná pro vývoj nervové soustavy dětí, podporují jejich kognitivní vývoj a mají protirakovinné účinky.
Oranžová
Beta-karoten – tato látka ze skupiny karotenoidů patří mezi dobře známé živiny. Jde o velice silný antioxidant, který má ale podle posledních výzkumů i epigenetické účinky, zejména pak působí preventivně proti rakovině. Jejím nejznámějším zdrojem je mrkev, vyskytuje se ale i v řadě dalších druhů plodin, například v dýních či batátech.
Astaxantin – tato látka, opět patřící mezi karotenoidy, se na rozdíl od ostatních živin v tomto článku liší v jedné podstatné věci: není totiž rostlinného, ale mj. i živočišného původu. Z běžných potravin nachází se zejména v rybách a mořských plodech s oranžovým masem (losos, krevety, humr apod.), pro účely výroby doplňků stravy se získává mořských řas. Astaxantin je nejen velice silným antioxidantem, ale má i výrazné imunostimulační účinky, a také jde i o epigeneticky působící živiny. Výrazně pozitivně působí zejména na zdraví očí, prospěšný je ale i pro srdce a cévy, hubnutí, imunitu a protinádorovou prevenci. Více zde (https://www.epivyziva.cz/astaxantin/)
Červená
Lykopen – nejznámějším zdrojem tohoto barviva jsou rajčata, najdeme ho ale i například v melounu, růžovém grapefruitu či meruňkách. I lykopen v sobě kombinuje výrazné antioxidační a epigenetické účinky. Nejlépe je prozkoumáno jeho protinádorové působení – omezuje především tzv. proliferaci, tj. rychlé nekontrolované množení buněk. Rozsáhlý pozitivní vliv má ovšem i třeba na trávicí systém.
Resveratrol – barvivo obsažené v červeném víně má rozsáhlé epigenetické účinky. Pomáhá zpomalit průběh procesů související se stárnutím organismu, působí protinádorově (omezuje proliferaci, a naopak podporuje apoptózu neboli programovanou buněčnou smrt), pozitivně ovlivňuje zdraví srdce a cév, podporuje mentální výkonnost a paměť, pomáhá při Alzheimerově chorobě a pomáhá zvýšit i plodnost, zvláště u žen vyššího věku. (Více zde: https://www.epivyziva.cz/resveratrol/)
Fialová
Antokyany – tato barviva z rodiny polyfenolů jsou obsažena zejména v bobulovém ovoci (borůvky, ostružiny, maliny, rybíz…). Jde o silné antioxidanty s výraznými protizánětlivými účinky, které působí protinádorově a účinně podporují například regeneraci po sportovní zátěži.
Zelená
Chlorofyl – u toto zeleného rostlinného barviva sice zatím nebyly prokázány epigenetické účinky, přesto je jeho vliv na zdraví poměrně rozsáhlý. Podporuje například hojení ran, působí pozitivně na sliznice celé trávicí soustavy, má desinfekční a antibakteriální účinky a pomáhá zmírnit nepříjemné tělesné pachy. Najdeme ho ve všech druzích zeleniny se zelenými listy, velmi bohatým zdrojem jsou pak tzv. zelené potraviny, například mladý ječmen či chlorela.
- Romero, M., Jimenez, R., Hurtado, B., Moreno, J.M., Rodriguez-Gomez, I., Lopez-Sepulveda, R., Zarzuelo, A., Perez-Vizcaino, F., Tamargo, J., Vargas, F., Duarte, J., 2010. Lack of beneficial metabolic effects of quercetin in adult spontaneously hypertensive rats. Eur. J. Pharmacol. 627, 242–250.
- Yamamoto, Y., Oue, E., 2006. Antihypertensive effect of quercetin in rats fed with a high-fat high-sucrose diet. Biosci. Biotechnol. Biochem. 70, 933–939.
- Francisco Perez-Vizcaino , Juan Duarte. Flavonols and cardiovascular disease. Molecular Aspects of Medicine 31 (2010) 478–494
- Fryer, L.G., Foufelle, F., Barnes, K., Baldwin, S.A., Woods, A., Carling, D., 2002. Characterization of the role of the AMP-activated protein kinase in the stimulation of glucose transport in skeletal muscle cells. Biochem. J. 363, 167–174.
- Nieman DC, Henson DA, Gross SJ, Jenkins DP, Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Dumke CL. Quercetin reduces illness but not immune perturbations after intensive exercise. Med Sci Sports Exerc. 2007.
- Davis JM, Carlstedt CJ The dietary flavonoid quercetin increases VO(2max) and endurance capacity. Int J Sport Nutr Exerc Metabolism. 2010.
- Yamashita N, Kawanishi S. Distinct mechanisms of DNA damage in apoptosis induced by quercetin and luteolin. Free Radic Res. 2000;33(5) 623-633.
- Simone Reuter, Subash C. Gupta, Byoungduck Park, Ajay Goel, and Bharat B. Aggarwal, Epigenetic changes induced by curcumin and other natural compounds, Genes Nutr. 2011 May; 6(2): 93–108.
- Wargovich MJ. Experimental evidence for cancer preventive elements in foods. Cancer Lett. 1997;114:11–17.
- Anuradha Kalani, Pradip K. Kamat, Komal Kalani, Neetu Tyagi. Epigenetic impact of curcumin on stroke prevention. Metabolic Brain Disease. April 2015, Volume 30, Issue 2, pp 427-435
- Weisberg SP, Leibel R, Tortoriello DV. Dietary curcumin significantly improves obesity-associated inflammation and diabetes in mouse models of diabesity.Endocrinology 2008;149:3549–3558
- Ekaterina Loskutova, Kajal Shah1, Ian D. Flitcroft, Annalisa Setti3, John S. Butler, Yvonne Nolan, Nabin Paudel, James Loughman. Lutein and zeaxanthin: The possible contribution, mechanisms of action and implications of modern dietary intake for cognitive development in children. https://hrbopenresearch.org/articles/2-8
- Siah WF, Loughman J, O’ Brien C: Lower Macular Pigment Optical Density in Foveal-Involved Glaucoma. Ophthalmology. 2015; 122(10): 2029–2037.
- Fabiana Henriques Machado de Melo, Julia Salles Oliveira, Viviani Olivastro Bressani Sartorelli, and Wagner Ricardo Montor. Cancer Chemoprevention: Classic and Epigenetic Mechanisms Inhibiting Tumorigenesis. What Have We Learned So Far? Front Oncol. 2018; 8: 644.
- https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/lycopene
- McKale Montgomery, Aishwarya Srinivasan. Epigenetic Gene Regulation by Dietary Compounds in Cancer Prevention. Advances in Nutrition, nmz046. https://academic.oup.com/advances/advance-article/doi/10.1093/advances/nmz046/5491277
- Christian Busch, Markus Burkard, Christian Leischner, Ulrich M. Lauer, Jan Frank, and Sascha Venturelli. Epigenetic activities of flavonoids in the prevention and treatment of cancer. Clin Epigenetics. 2015; 7(1): 64.
Newsletter
PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE