Uvařte si v barvách

epivyziva.cz/
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Uvařte si v barvách

Pestrobarevné jídlo vypadá na talíři o dost lépe než šedohnědá hmota, to však není jediný důvod proč bychom měli dát první variantě přednost. Převážně rostlinná barviva se totiž vyznačují řadou příznivých účinků na lidské zdraví, včetně schopnosti regulovat aktivitu mnoha našich důležitých genů. A jaké barvy si tedy dopřát?

Žlutá

Touto barvou disponuje hned několik látek s pozitivními účinky na zdraví.

Kurkumin – barvivo obsažené v kořeni kurkumy patří mezi vůbec nejsilnější přírodní protizánětlivé prostředky. Dokáže efektivně ovlivňovat prakticky všechny epigenetické reakce, tedy takové, jejichž prostřednictvím je v těle regulována aktivita jednotlivých genů. Má výrazné protinádorové účinky, podporuje zdraví kloubů, jde o skvělý prostředek v prevenci i léčbě diabetu a mnoha autoimunitních onemocnění (revmatoidní artritida, Crohnova choroba, Bechtěrevova choroba apod.). Pozitivně působí na stav prostaty, u mužů zmírňuje padání vlasů a podporuje hubnutí.

Kvercetin – toto světle žluté barvivo vyniká svými antioxidačními účinky. Působí též protinádorově, protizánětlivě, je vhodný v prevenci i léčbě cukrovky, pomáhá zhubnout, pozitivně působí na zdraví srdce a cév a podporuje sportovní výkonnost, zejména ve vytrvalostních sportech. Vyskytuje se v řadě druhů ovoce a zeleniny, pro dosažení epigenetických účinků je však vyšších koncentrací, takže je vhodné jeho užívání formou doplňků stravy.

Lutein a zeaxantin – jde o dvě strukturně příbuzná barviva z rodiny karotenoidů, která se nacházejí například ve vaječných žloutcích, v některých žlutých druzích ovoce a zeleniny (například v meruňkách), ale i například v listové zelenině (např. ve špenátu), kde jsou překryta chlorofylem. Jde o velice silné antioxidanty, které jsou známé především svým vlivem na zdraví očí. Poslední výzkumy ovšem prokázaly i jejich epigenetické účinky. Jsou například nezbytná pro vývoj nervové soustavy dětí, podporují jejich kognitivní vývoj a mají protirakovinné účinky.

Oranžová

Beta-karoten – tato látka ze skupiny karotenoidů patří mezi dobře známé živiny. Jde o velice silný antioxidant, který má ale podle posledních výzkumů i epigenetické účinky, zejména pak působí preventivně proti rakovině. Jejím nejznámějším zdrojem je mrkev, vyskytuje se ale i v řadě dalších druhů plodin, například v dýních či batátech.

Astaxantin – tato látka, opět patřící mezi karotenoidy, se na rozdíl od ostatních živin v tomto článku liší v jedné podstatné věci: není totiž rostlinného, ale mj. i živočišného původu. Z běžných potravin nachází se zejména v rybách a mořských plodech s oranžovým masem (losos, krevety, humr apod.), pro účely výroby doplňků stravy se získává mořských řas. Astaxantin je nejen velice silným antioxidantem, ale má i výrazné imunostimulační účinky, a také jde i o epigeneticky působící živiny. Výrazně pozitivně působí zejména na zdraví očí, prospěšný je ale i pro srdce a cévy, hubnutí, imunitu a protinádorovou prevenci. Více zde (https://www.epivyziva.cz/astaxantin/)

Červená

Lykopen – nejznámějším zdrojem tohoto barviva jsou rajčata, najdeme ho ale i například v melounu, růžovém grapefruitu či meruňkách. I lykopen v sobě kombinuje výrazné antioxidační a epigenetické účinky. Nejlépe je prozkoumáno jeho protinádorové působení – omezuje především tzv. proliferaci, tj. rychlé nekontrolované množení buněk. Rozsáhlý pozitivní vliv má ovšem i třeba na trávicí systém.

Resveratrol – barvivo obsažené v červeném víně má rozsáhlé epigenetické účinky. Pomáhá zpomalit průběh procesů související se stárnutím organismu, působí protinádorově (omezuje proliferaci, a naopak podporuje apoptózu neboli programovanou buněčnou smrt), pozitivně ovlivňuje zdraví srdce a cév, podporuje mentální výkonnost a paměť, pomáhá při Alzheimerově chorobě a pomáhá zvýšit i plodnost, zvláště u žen vyššího věku. (Více zde: https://www.epivyziva.cz/resveratrol/)

Fialová

Antokyany – tato barviva z rodiny polyfenolů jsou obsažena zejména v bobulovém ovoci (borůvky, ostružiny, maliny, rybíz…). Jde o silné antioxidanty s výraznými protizánětlivými účinky, které působí protinádorově a účinně podporují například regeneraci po sportovní zátěži.

Zelená

Chlorofyl – u toto zeleného rostlinného barviva sice zatím nebyly prokázány epigenetické účinky, přesto je jeho vliv na zdraví poměrně rozsáhlý. Podporuje například hojení ran, působí pozitivně na sliznice celé trávicí soustavy, má desinfekční a antibakteriální účinky a pomáhá zmírnit nepříjemné tělesné pachy. Najdeme ho ve všech druzích zeleniny se zelenými listy, velmi bohatým zdrojem jsou pak tzv. zelené potraviny, například mladý ječmen či chlorela.

Související příspěvky

epivyziva-zahady-strevniho-mikrobiomu-2-cesta-ke-stihlosti-18102021-fb

Záhady střevního mikrobiomu 2: Cesta ke štíhlosti

epivyziva.cz/
epivyziva-zahady-strevniho-mikrobiomu-ovlivnuji-bakterie-inteligenci-29092021

Záhady střevního mikrobiomu: Ovlivňují bakterie inteligenci?

epivyziva.cz/
epivyziva-jak-zmirnit-lupenku-pomuze-zmena-jidelnicku-i-doplnky-stravy-14092021

Jak zmírnit lupénku? Pomůže změna jídelníčku i doplňky stravy

epivyziva.cz/
epivyziva-enzym-ampk-klic-k-hubnuti-a-sportovni-vykonnosti-01092021

Enzym AMPK: klíč k hubnutí a sportovní výkonnosti

epivyziva.cz/