Čekanka obecná

Čekanka obecná

Cichorium intybus

Popis

Čekanka je vytrvalá bylina z čeledi čekankovitých, která dosahuje výšky i více než jednoho metru. Lodyha je hranatá, listy podlouhlé, květy nápadné, blankytně modré. Roste hojně na mezích a lukách, v příměstských parcích a na dalších travnatých plochách. Vyskytuje se na většině míst Evropy, najdeme ji v Africe a Asii (1).

Léčivou drogou je především kořen, který se sbírá od září do listopadu, popřípadě i na jaře, podobný obsah účinných látek však mají i listy sbírané na přelomu jara a léta. V očním lékařství se ojediněle využívá i květ (1).

Historie

Historie využívání a kultivace čekanky sahá až do starověkého Egypta. Ve svém díle ji zmiňuje i římský básník a filozof Horatius, který žil a tvořil na přelomu letopočtu (31). V pozdějších dobách si čekanka (konkrétně její pražený kořen) získala věhlas nejen jako léčivá bylina, ale i jako náhražka kávy. K tomuto účelu byla užívána například ve Francii za vlády Napoleona (32), v době světových válek, ale třeba i v období kávové krize v 70. letech minulého století.

Kvůli tomu dodnes přetrvává vnímání čekankové „kávy“ jako náhražky, tedy něčeho méněcenného, což je ovšem zásadní chyba. Jde totiž o nápoj, který je velice lahodný, a jeho pravidelné pití má na organismus mnoho pozitivních účinků.

Účinné látky

Kořen čekanky obsahuje především látky ze skupiny sacharidů, zejména pak inulin, což je zásobní rostlinný polysacharid, a fruktooligosacharidy. Dále v něm najdeme seskviterpenické laktony, polyfenolické sloučeniny, vitaminy, minerály, manitol a latex (3).

Léčivé účinky

Čekanka patří v klasické fytoterapii mezi velice často používané byliny, a to zejména k podpoře látkové výměny, funkce jater i tvorby žluči a na posílení srdce a trávení. V trávicím traktu navíc působí protizánětlivě. Zevně se používá jako obklad na bolavé klouby a některé typy ekzémů, nálev z květů se využívá rovněž k výplachům očí při zánětu spojivek, víček, rohovek a duhovky (1).

Důležitou složkou působení čekanky na zdraví je její výrazný antioxidační efekt, za který vděčí především obsahu látek ze skupiny polyfenolů (2). Podstatný je také obsah inulinu a fruktooligosacharidů, které patří mezi rozpustnou vlákninu s výrazným probiotickým efektem (15). V posledních letech se předmětem zájmu staly i epigenetické účinky čekanky.

Nádorová onemocnění

Fruktooligosacharidy a inulin obsažené v čekance vykazují ochranný účinek proti procesům vedoucím ke vzniku rakoviny. Ovlivňují například důležité bakteriální mechanismy související se vznikem nádorů tlustého střeva a také regulují apoptózu neboli programovanou buněčnou smrt (4, 6). Zdravé buňky totiž disponují mechanismy, díky nimž jsou schopny zničit samy sebe, pokud dojde k jejich poškození. Nádorové buňky tuto schopnost nemají, což jim umožňuje nekontrolovaně se množit. Čekanka má zároveň i antiproliferativní efekt, tj. brání rychlému množení buněk, které je rovněž charakteristické pro nádorové buňky (21). Důležitou součástí protinádorového působení je také skutečnost, že inulin a fruktooligosacharidy podporují růst probiotických bakterií (19).

Kardiovaskulární onemocnění

Inulin snižuje hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu v krvi (5). Čekanka rovněž omezuje tvorbu aterosklerotických plátů a snižuje riziko trombózy (23).

Protizánětlivé účinky

Extrakt z čekanky potlačuje aktivitu faktoru NF-kappaB a také enzymu TNF alfa-cyklooxygenázy 2 (známého rovněž pod zkratkou COX 2). To vede ke snížení produkce prostaglandinu E2, jehož zvýšená koncentrace je typická pro zánětlivé procesy. Důležitý je přitom fakt, že čekanka působí na rozdíl od chemických protizánětlivých léků selektivně proti COX 2, ale ne proti cyklooxygenáze COX 1, takže nezpůsobuje trávicí problémy (10).

Obezita

Čekanka obsahuje fruktooligosacharidy, které podporují vylučování látek přezdívaných jako hormony sytosti (například peptid PYY nebo inkretiny). Důsledkem je pak poměrně výrazné omezení chuti k jídlu, což se projeví automatickým snížením energetického příjmu. V jedné studii například třicet dobrovolníků dostávalo buď 16 g fruktooligosacharidů, 10 g fruktooligosacharidů, nebo placebo. Ti, kteří užívali nejvyšší dávky této látky, přitom zcela automaticky během třinácti dnů snížili svůj energetický příjem o 11 % a byla u nich naměřena i vyšší hladina PYY (11, 14).

Zácpa a trávicí potíže

Inulin a fruktooligosacharidy jsou ve své podstatě dietní vlákninou, která je odolná vůči trávení a vstřebávání v tenkém střevě, takže se prakticky nezměněná dostává do tlustého střeva, kde vlivem bakterií podléhá fermentaci. Důsledkem je zvýšení celkového objemu stolice a pokles jejího pH, což má pozitivní vliv na zdraví střevní sliznice (13).

Inulin i fruktooligosacharidy mají navíc výrazný prebiotický efekt, tj. působí jako jakýsi substrát, který podporuje množení probiotických bakterií (bifidobakterie či laktobacily). Díky tomu zmírňují některé trávicí obtíže a zefektivňují proces trávení (15).

Pozitivní účinek při zmírnění zácpy byl prokázán i v případě starších osob, které tímto problémem trpí častěji než lidé mladšího věku (28).

Imunita

Prebiotický účinek podporující růst probiotických mikroorganismů má rovněž za následek zlepšení imunity, a to včetně imunity protinádorové (16–18). Prokázána byla i účinnost čekankového extraktu proti některým typům bakterií, včetně například salmonely (24, 25). Zvláště efektivní je při léčbě infekcí trávicího traktu (33).

Alergie

Čekanka potlačuje aktivitu žírných buněk, které hrají důležitou roli při vzniku alergické reakce (12). Když se totiž žírná buňka setká s alergenem, naváže se na jeho povrch a vylije obsah svých váčků, tvořený mimo jiné histaminem. Zvýšení koncentrace histaminu se pak projeví jako alergická reakce. Účinnost směsi oligosacharidů byla prokázána i v případě atopických dermatitid (29).

Funkce jater

Kořen čekanky patří mezi tradiční byliny používané na podporu funkce a detoxikace jater a tyto účinky potvrdily i moderní vědecké výzkumy. Když byla například čekanka přidávána do krmiva krysám, u nichž předtím vědci navodili poškození jater kombinací dusičnanu sodného a chlorpromazinu, došlo u nich v porovnání s kontrolní skupinou k výraznému zlepšení stavu (20). V další studii zase čekanka zlepšila kondici zvířat, jejichž játra byla poškozena nitrosaminy (26). Velice efektivní je přitom zejména kombinace čekanky se zázvorem, která v rámci další studie potvrdila ochranný účinek na játra poničená tetrachlormetanem (22).

Artróza

Čekanka sice neovlivní samotnou příčinu artrózy, degenerativního kloubního onemocnění (jde o úbytek kloubní chrupavky), díky svému protizánětlivému působení však může výrazně zmírnit bolestivost a kloubní ztuhlost (27).

Užívání

Žádné kontraindikace nejsou známy, nedoporučuje se pouze užívání v těhotenství kvůli zvýšenému riziku potratu. Nejsou známy ani žádné interakce s běžně užívanými léky. Z vedlejších účinků jsou popsány pouze možné alergické reakce, vzhledem ke stimulačním účinkům na dělohu může také dojít k předčasnému nástupu menstruačního cyklu (30).

Čekanku je možné kombinovat s dalšími rostlinnými substancemi, efektivní je například kombinace se zázvorem, která má výrazný ochranný efekt na játra (6).

Klíčová slova

Čekanka, protizánětlivé působení, nádorová onemocnění, rakovina, játra, kardiovaskulární, srdce, cévy, artróza, bolesti kloubů, alergie, obezita, hubnutí

Literatura

  1. Jiří Janča, Josef A. Zentrich. Herbář léčivých rostlin. Eminent, 1994. Díl 1., str. 204-207.
  2. Juśkiewicz J, Zary-Sikorska E, Zduńczyk Z, Król B, Jurgoński A. Physiological effects of chicory root preparations with various levels of fructan and polyphenolic fractions in diets for rats. Arch Anim Nutr. 2011 Feb;65(1):74-87.
  3. Finke, B., Stahl, B., Pritschet, M., Facius, D., Wolfgang, J., and Boehm, G. Preparative continuous annular chromatography (P-CAC) enables the large-scale fractionation of fructans. J Agric Food Chem 8-14-2002;50(17):4743-4748
  4. Hughes R, Rowland IR. Stimulation of apoptosis by two prebiotic chicory fructans in the rat colon. Carcinogenesis.2001 Jan;22(1):43-7.
  5. Williams, C. M. Effects of inulin on lipid parameters in humans. J Nutr 1999;129(7 Suppl):1471S-1473S.
  6. Pool-Zobel, B. L. Inulin-type fructans and reduction in colon cancer risk: review of experimental and human data. Br J Nutr 2005;93 Suppl 1:S73-S90.
  7. Cavin C, Delannoy M, Malnoe A, Debefve E, Touché A, Courtois D, Schilter B. Inhibition of the expression and activity of cyclooxygenase-2 by chicory extract. Biochem Biophys Res Commun.2005 Feb 18;327(3):742-9.
  8. Verhoef SP, Meyer D, Westerterp KR. Effects of oligofructose on appetite profile, glucagon-like peptide 1 and peptide YY3-36 concentrations and energy intake. Biochem Biophys Res Commun.2005 Feb 18;327(3):742-9.
  9. Kim, H. M., Kim, H. W., Lyu, Y. S., Won, J. H., Kim, D. K., Lee, Y. M., Morii, E., Jippo, T., Kitamura, Y., and An, N. H. Inhibitory effect of mast cell-mediated immediate-type allergic reactions by Cichorium intybus. Pharmacol Res 1999;40(1):61-65.
  10. Flamm, G., Glinsmann, W., Kritchevsky, D., Prosky, L., and Roberfroid, M. Inulin and oligofructose as dietary fiber: a review of the evidence. Crit Rev Food Sci Nutr 2001;41(5):353-362.
  11. Delzenne, N. M., Cani, P. D., Daubioul, C., and Neyrinck, A. M. Impact of inulin and oligofructose on gastrointestinal peptides. Br J Nutr 2005;93 Suppl 1:S157-S161.
  12. Menne, E., Guggenbuhl, N., and Roberfroid, M. Fn-type chicory inulin hydrolysate has a prebiotic effect in humans. J Nutr 2000;130(5):1197-1199.
  13. Reddy, B. S. Possible mechanisms by which pro- and prebiotics influence colon Carcinogenesisand tumor growth. J Nutr1999;129(7 Suppl):1478S-1482S. 10395625
  14. Reddy, B. S. Prevention of colon cancer by pre- and probiotics: evidence from laboratory studies. Br J Nutr1998;80(4):S219-S223. 9924288
  15. Grieshop, C. M., Flickinger, E. A., Bruce, K. J., Patil, A. R., Czarnecki-Maulden, G. L., and Fahey, G. C., Jr. Gastrointestinal and immunological responses of senior dogs to chicory and mannan-oligosaccharides. Arch Anim Nutr2004;58(6):483-493
  16. Bandaru S. Reddy Possible Mechanisms by Which Pro- and Prebiotics Influence Colon Carcinogenesis and Tumor Growth. The Journal of Nutrition. 1999. http://jn.nutrition.org/content/129/7/1478S.full
  17. H. Hassan et al. Ameliorating Effect of Chicory (Cichorium Intybus L.) Supplemented Diet Against Nitrosamine Precursors-Induced Liver Injury and Oxidative Stress in Male Rats, Food and Chemical Toxicology. August 2010
  18. F. Conforti et al. Antiproliferative Activity Against Human Tumor Cell Lines and Toxicity Test on Mediterranean Dietary Plants. Food and Chemical Toxicology. October 2008
  19. Atta AH, Elkoly TA, Mouneir SM, Kamel G, Alwabel NA, Zaher S. Hepatoprotective Effect of Methanol Extracts of Zingiber officinale and Cichorium intybus. Indian J Pharm Sci. 2010 Sep;72(5):564-70.
  20. Schumacher E, Vigh E, Molnár V, Kenyeres P, Fehér G, Késmárky G, Tóth K, Garai J.Thrombosis preventive potential of chicory coffee consumption: a clinical study. Phytother Res. 2011 May;25(5):744-8.
  21. Petrovic J, Stanojkovic A, Comic Lj, Curcic S. Antibacterial activity of Cichorium intybus. Fitoterapia. 2004 Dec;75(7-8):737-9.
  22. Schmidt BM, Ilic N, Poulev A, Raskin I. Toxicological evaluation of a chicory root extract. Food Chem Toxicol. 2007 Jul;45(7):1131-9. Epub 2007 Jan 11.
  23. Hassan HA, Yousef MI. Ameliorating effect of chicory (Cichorium intybus L.)-supplemented diet against nitrosamine precursors-induced liver injury and oxidative stress in male rats. Food Chem Toxicol. 2010 Aug-Sep;48(8-9):2163-9.
  24. Nancy J Olsen, Valerie K Branch, Geetha Jonnala, Mira Seskar and Melisa Cooper. Phase 1, placebo-controlled, dose escalation trial of chicory root extract in patients with osteoarthritis of the hip or knee. BMC Musculosceletal Disorders. 16 November 2009. http://www.biomedcentral.com/1471-2474/11/156
  25. Marteau P, Jacobs H, Cazaubiel M, Signoret C, Prevel JM, Housez B. Effects of chicory inulin in constipated elderly people: a double-blind controlled trial. Int J Food Sci Nutr.2011 Mar;62(2):164-70. doi: 10.3109/09637486.2010.527323. Epub 2010 Nov 23.
  26. Moro, G; S Arslanoglu; B Stahl; J Jelinek; U Wahn; G Boehm (2006). „A mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age“. Arch. Dis. Child 91: 814–819.
  27. Chicory. Drugs.com. 2009. http://www.drugs.com/npc/chicory.html
  28. Horace, Odes 31, ver 15, ca 30 BC
  29. Guas, David; Raquel Pelzel (2009). DamGood Sweet: Desserts to Satisfy Your Sweet Tooth, New Orleans Style. Newtown, Connecticut: Taunton Press. pp. 60–64.
  30. Gibson GR, McCartney AL, Rastall RA: Prebiotics and resistance to gastrointestinal infections. British Journal of Nutrition2006, 93:S31-S34.
  1. Konečne stránky kde je všetko tak ako to je a naozaj to tak i funguje, čo môžem čiastočne i potvrdiť z praxe. Epigenetika je to čo naozaj lieči a ak to dokážeme ešte správne nastaviť tak môžeme potom čakať ten správny účinok.

Zanechat odpověď
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. *