Povánoční detox – 5 užitečných typů

epivyziva.cz/
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Povánoční detox – 5 užitečných typů

Poslední cukroví dojedeno, prázdné láhve odneseny, je čas na sčítání „škod“, které Vánoce a novoroční oslavy napáchaly na našem těle. Které doplňky stravy nám mohou pomoci v jejich odstraňování?

Sváteční obžerství nám nezpůsobuje pouze šok při pohledu na ručičku osobní váhy. Nezdravá strava, alkohol a zmnožení obsahu tuku v  těle má rovněž epigenetické účinky – negativně ovlivňuje fungování řady genů v našem těle, a tím zhoršuje naši fyzickou i psychickou kondice a zvyšuje riziko vzniku řady onemocnění. Jak se s těmito změnami nejlépe vypořádat?

Napravit, co se pokazilo

Negativní účinky na aktivitu našich genů má v první řadě zvýšené množství tuku v těle. Výzkumy jednoznačně prokázaly, že obézní lidé mají ve srovnání se štíhlými v oblasti DNA rozdílnou míru epigenetických změn jménem metylace genů. Právě to je mj. důvodem, proč obezita zvyšuje riziko srdečně cévních chorob, cukrovky či rakoviny.

Negativní epigenetické účinky má i nadměrný příjem kalorií – jeho omezení (bez ohledu na tělesnou hmotnost) má pak za následek pozitivní úpravu epigenetických vzorců, jež se projeví například prodloužením délky života. Škodlivá je zejména nadměrná konzumace cukrů, která je pro vánoční čas typická – epigenetickou cestou totiž zvyšuje míru zánětlivých procesů v těle a vede ke vzniku inzulinové rezistence, která podporuje přibývání na váze a riziko vzniku cukrovky. Negativní epigenetický vliv má i přemíra tuků ve stravě, což je pro sváteční čas rovněž typické.

Vše dokoná přemíra alkoholu, která rovněž působí negativně i z epigenetického hlediska – poškození jater a mozku, které alkohol způsobuje, je totiž dáno z velké míry právě jeho epigenetickým působením.

Dobrou zprávou je, že zmíněné škody je možné napravit, protože epigenetické změny jsou vratné. Základem by mělo být omezení kalorického příjmu, důraz na zdravý jídelníček s omezeným množstvím cukru a nasycených tuků, a naopak s dostatkem ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a ryb, které zobaly trávu, omezení alkoholu a samozřejmě pohyb, který má sám o sobě výrazné pozitivní epigenetické účinky. Velice prospěšné pak mohou být některé doplňky stravy s epigenetickými účinky.

5 chytrých přírodních pomocníků

Kurkumin

Barvivo z kořene kurkumy vyniká svým protizánětlivým působením. Dokáže také snižovat inzulinovou rezistenci a zlepšuje funkci beta-buněk slinivky, takže je vhodný nejen pro diabetiky, ale i pro všechny, kdo se snaží zhubnout. Ty navíc potěší svou schopností podporovat intenzitu metabolismu, pálení tuků a omezením tvorby nové tukové tkáně. Kurkumin rovněž podporuje regeneraci jater po poškození toxiny.

Čekanka

Čekanka obsahuje fruktooligosacharidy podporující vylučování látek přezdívaných jako hormony sytosti (například peptid PYY nebo inkretiny). Důsledkem je poměrně výrazné omezení chuti k jídlu, což se projeví automatickým snížením energetického příjmu. Čekanka patří také mezi tradiční byliny používané na podporu funkce a detoxikace jater a tyto účinky potvrdily i moderní vědecké výzkumy. Dokáže dokonce epigenetickou cestou podpořit i regeneraci jater po poškození chemickými látkami, alkohol nevyjímaje. Díky prebiotickému působení navíc podporuje imunitu a stav střevní mikroflóry. Skvělá je zejména v kombinaci se zázvorem.

Zázvor

I on disponuje výrazným protizánětlivým efektem a také má termogenní účinky, tj. zvyšuje intenzitu metabolismu. Pomáhá rovněž regulovat hladinu cukru v krvi a výrazně podporuje imunitu. Vhodnou formou užívání zázvoru je extrakt s vysokým obsahem látky 6-shogoal.

Kvercetin

Tato látka rostlinného původu pozitivně ovlivňuje aktivitu enzymů, které brání množení tukových buněk, snižuje míru jejich variability a ovlivňuje také jejich apoptózu (tj. buněčnou smrt). Dokáže také omezit vstřebávání mastných kyselin, cholesterolu a glukózy z trávicího traktu, takže ve výsledku přijmeme o něco méně energie, než daná potravina ve skutečnosti obsahuje. Kromě toho výrazně podporuje imunitu a také snižuje inzulinovou rezistenci.

Šišák bajkalský

Šišák může být velice účinný i pro osoby, které se snaží zhubnout. Důvodem je jeho protizánětlivé působení, pozitivní vliv na hormonální rovnováhu a schopnost ovlivňovat tvorbu a oxidaci mastných kyselin. Obsažený scutellarin je navíc schopen snižovat koncentraci faktorů, které umožňují tvorbu nových buněk tukové tkáně. Šišák navíc dokáže velice efektivně snižovat hladinu glukózy v krvi, a to již po čtyřech týdnech užívání, a také chrání játra před poškozením chemickými látkami a pomáhá omezit jejich steatózu (ztučnění). V zimním období navíc oceníte jeho příznivý vliv na imunitu a přímý protivirový a protibakteriální účinek.

Související příspěvky

epivyziva-zahady-strevniho-mikrobiomu-2-cesta-ke-stihlosti-18102021-fb

Záhady střevního mikrobiomu 2: Cesta ke štíhlosti

epivyziva.cz/
epivyziva-zahady-strevniho-mikrobiomu-ovlivnuji-bakterie-inteligenci-29092021

Záhady střevního mikrobiomu: Ovlivňují bakterie inteligenci?

epivyziva.cz/
epivyziva-jak-zmirnit-lupenku-pomuze-zmena-jidelnicku-i-doplnky-stravy-14092021

Jak zmírnit lupénku? Pomůže změna jídelníčku i doplňky stravy

epivyziva.cz/
epivyziva-enzym-ampk-klic-k-hubnuti-a-sportovni-vykonnosti-01092021

Enzym AMPK: klíč k hubnutí a sportovní výkonnosti

epivyziva.cz/