Povánoční detox – 5 užitečných typů

Povánoční detox – 5 užitečných typů

Poslední cukroví dojedeno, prázdné láhve odneseny, je čas na sčítání „škod“, které Vánoce a novoroční oslavy napáchaly na našem těle. Které doplňky stravy nám mohou pomoci v jejich odstraňování?

 

Sváteční obžerství nám nezpůsobuje pouze šok při pohledu na ručičku osobní váhy. Nezdravá strava, alkohol a zmnožení obsahu tuku v  těle má rovněž epigenetické účinky – negativně ovlivňuje fungování řady genů v našem těle, a tím zhoršuje naši fyzickou i psychickou kondice a zvyšuje riziko vzniku řady onemocnění. Jak se s těmito změnami nejlépe vypořádat?

 

Napravit, co se pokazilo

Negativní účinky na aktivitu našich genů má v první řadě zvýšené množství tuku v těle. Výzkumy jednoznačně prokázaly, že obézní lidé mají ve srovnání se štíhlými v oblasti DNA rozdílnou míru epigenetických změn jménem metylace genů. Právě to je mj. důvodem, proč obezita zvyšuje riziko srdečně cévních chorob, cukrovky či rakoviny.

Negativní epigenetické účinky má i nadměrný příjem kalorií – jeho omezení (bez ohledu na tělesnou hmotnost) má pak za následek pozitivní úpravu epigenetických vzorců, jež se projeví například prodloužením délky života. Škodlivá je zejména nadměrná konzumace cukrů, která je pro vánoční čas typická – epigenetickou cestou totiž zvyšuje míru zánětlivých procesů v těle a vede ke vzniku inzulinové rezistence, která podporuje přibývání na váze a riziko vzniku cukrovky. Negativní epigenetický vliv má i přemíra tuků ve stravě, což je pro sváteční čas rovněž typické.

Vše dokoná přemíra alkoholu, která rovněž působí negativně i z epigenetického hlediska – poškození jater a mozku, které alkohol způsobuje, je totiž dáno z velké míry právě jeho epigenetickým působením.

Dobrou zprávou je, že zmíněné škody je možné napravit, protože epigenetické změny jsou vratné. Základem by mělo být omezení kalorického příjmu, důraz na zdravý jídelníček s omezeným množstvím cukru a nasycených tuků, a naopak s dostatkem ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin a ryb, které zobaly trávu, omezení alkoholu a samozřejmě pohyb, který má sám o sobě výrazné pozitivní epigenetické účinky. Velice prospěšné pak mohou být některé doplňky stravy s epigenetickými účinky.

 

5 chytrých přírodních pomocníků

Kurkumin

Barvivo z kořene kurkumy vyniká svým protizánětlivým působením. Dokáže také snižovat inzulinovou rezistenci a zlepšuje funkci beta-buněk slinivky, takže je vhodný nejen pro diabetiky, ale i pro všechny, kdo se snaží zhubnout. Ty navíc potěší svou schopností podporovat intenzitu metabolismu, pálení tuků a omezením tvorby nové tukové tkáně. Kurkumin rovněž podporuje regeneraci jater po poškození toxiny.

Čekanka

Čekanka obsahuje fruktooligosacharidy podporující vylučování látek přezdívaných jako hormony sytosti (například peptid PYY nebo inkretiny). Důsledkem je poměrně výrazné omezení chuti k jídlu, což se projeví automatickým snížením energetického příjmu. Čekanka patří také mezi tradiční byliny používané na podporu funkce a detoxikace jater a tyto účinky potvrdily i moderní vědecké výzkumy. Dokáže dokonce epigenetickou cestou podpořit i regeneraci jater po poškození chemickými látkami, alkohol nevyjímaje. Díky prebiotickému působení navíc podporuje imunitu a stav střevní mikroflóry. Skvělá je zejména v kombinaci se zázvorem.

Zázvor

I on disponuje výrazným protizánětlivým efektem a také má termogenní účinky, tj. zvyšuje intenzitu metabolismu. Pomáhá rovněž regulovat hladinu cukru v krvi a výrazně podporuje imunitu. Vhodnou formou užívání zázvoru je extrakt s vysokým obsahem látky 6-shogoal.

Kvercetin

Tato látka rostlinného původu pozitivně ovlivňuje aktivitu enzymů, které brání množení tukových buněk, snižuje míru jejich variability a ovlivňuje také jejich apoptózu (tj. buněčnou smrt). Dokáže také omezit vstřebávání mastných kyselin, cholesterolu a glukózy z trávicího traktu, takže ve výsledku přijmeme o něco méně energie, než daná potravina ve skutečnosti obsahuje. Kromě toho výrazně podporuje imunitu a také snižuje inzulinovou rezistenci.

Šišák bajkalský

Šišák může být velice účinný i pro osoby, které se snaží zhubnout. Důvodem je jeho protizánětlivé působení, pozitivní vliv na hormonální rovnováhu a schopnost ovlivňovat tvorbu a oxidaci mastných kyselin. Obsažený scutellarin je navíc schopen snižovat koncentraci faktorů, které umožňují tvorbu nových buněk tukové tkáně. Šišák navíc dokáže velice efektivně snižovat hladinu glukózy v krvi, a to již po čtyřech týdnech užívání, a také chrání játra před poškozením chemickými látkami a pomáhá omezit jejich steatózu (ztučnění). V zimním období navíc oceníte jeho příznivý vliv na imunitu a přímý protivirový a protibakteriální účinek.

 

 

Zdroje informací

Shim S., Kim S., Choi D. S., Kwon Y. B., Kwon J. (2011). Anti-inflammatory effects of 6-shogaol: potential roles of HDAC inhibition and HSP70 induction. Food Chem. Toxicol. 49, 2734–2740.

Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7.

Lete, I., & Allué, J. (2016). The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integrative Medicine Insights11, 11–17.

Khandouzi, N., Shidfar, F., Rajab, A., Rahideh, T., Hosseini, P., & Mir Taheri, M. (2015). The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients. Iranian Journal of Pharmaceutical Research : IJPR14(1), 131–140.

Verhoef SPMeyer DWesterterp KR. Effects of oligofructose on appetite profile, glucagon-like peptide 1 and peptide YY3-36 concentrations and energy intake. Biochem Biophys Res Commun. 2005 Feb 18;327(3):742-9.

Delzenne, N. M., Cani, P. D., Daubioul, C., and Neyrinck, A. M. Impact of inulin and oligofructose on gastrointestinal peptides. Br J Nutr 2005;93 Suppl 1:S157-S161.

Grieshop, C. M., Flickinger, E. A., Bruce, K. J., Patil, A. R., Czarnecki-Maulden, G. L., and Fahey, G. C., Jr. Gastrointestinal and immunological responses of senior dogs to chicory and mannan-oligosaccharides. Arch Anim Nutr 2004;58(6):483-493

Hassan et al. Ameliorating Effect of Chicory (Cichorium Intybus L.) Supplemented Diet Against Nitrosamine Precursors-Induced Liver Injury and Oxidative Stress in Male Rats, Food and Chemical Toxicology. August 2010

Aggarwal BB.  Targeting inflammation-induced obesity and metabolic diseases by curcumin and other nutraceuticals. Annu Rev Nutr 2010;30:173–199

Weisberg SP, Leibel R, Tortoriello DV.  Dietary curcumin significantly improves obesity-associated inflammation and diabetes in mouse models of diabesity.Endocrinology 2008;149:3549–3558

Shao W, Yu Z, Chiang Y, et al. Curcumin prevents high fat diet induced insulin resistance and obesity via attenuating lipogenesis in liver and inflammatory pathway in adipocytes. PLoS ONE 2012;7:e28784

Kuroda M, Mimaki Y, Nishiyama T, et al. Hypoglycemic effects of turmeric (Curcuma longa L. rhizomes) on genetically diabetic KK-Ay mice. Biol Pharm Bull2005;28:937–939

C.D. Zheng, Y.Q. Duan, J.M. Gao, Z.G. Ruan, J. Chin. Med. Assoc. 73 (2010) 319-324 [100]

Kellett, G.L., Brot-Laroche, E., 2005. Apical GLUT2: a major pathway of intestinal sugar absorption. Diabetes 54, 3056–3062.

Li, Y.Q., Zhou, F.C., Gao, F., Bian, J.S., Shan, F., 2009. Comparative evaluation of quercetin, isoquercetin and rutin as inhibitors of alpha-glucosidase. J. Agric. Food Chem. 57, 11463–11468.

Bergeron, R., Russell 3rd, R.R., Young, L.H., Ren, J.M., Marcucci, M., Lee, A., Shulman, G.I., 1999. Effect of AMPK activation on muscle glucose metabolism in conscious rats. Am. J. Physiol. 276, E938–E944

Nieman DC, Henson DA, Gross SJ, Jenkins DP, Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Dumke CL. Quercetin reduces illness but not immune perturbations after intensive exercise. Med Sci Sports Exerc. 2007. Sep;39(9):1561-9.

 

Nishiyama T, Mae T, Kishida H, et al. Curcuminoids and sesquiterpenoids in turmeric (Curcuma longa L.) suppress an increase in blood glucose level in type 2 diabetic KK-Ay mice. J Agric Food Chem 2005;53:959–963

Suresh Kumar Bunker et al. (2018) Curcumin restores hepatic epigenetic changes in propylthiouracil(PTU)- Induced hypothyroid male rats: A study on DNMTs, MBDs, GADD45a, C/EBP-β and PCNA.  Food and Chemical Toxicololgy.  123:169-180.

Lin CCShieh DEYen MH. Hepatoprotective effect of the fractions of Ban-zhi-lian on experimental liver injuries in rats. J Ethnopharmacol. 1997 May;56(3):193-200.

Chinetti G, Fruchart JC, Staels B Peroxisome proliferator-activated receptors (PPARs): nuclear receptors at the crossroads between lipid metabolism and inflammationInflamm Res. (2000)

Fruchart JC Peroxisome proliferator-activated receptor-alpha (PPARalpha): at the crossroads of obesity, diabetes and cardiovascular disease . Atherosclerosis. (2009)

Lu K, et al Scutellarin from Scutellaria baicalensis Suppresses Adipogenesis by Upregulating PPARα in 3T3-L1 Cells . J Nat Prod. (2013)

Guo HX, et al Long-term baicalin administration ameliorates metabolic disorders and hepatic steatosis in rats given a high-fat dietActa Pharmacol Sin. (2009)

 

Zanechat odpověď
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.