Nopal

epivyziva.cz/
epivyzivacz-nopal-opuncie-opuntia-ficus-indica-02042025

(opuncie – Opuntia ficus indica)

Kaktusy na první pohled možná nevypadají jako příliš užitečné rostliny, v případě nopalu neboli opuncie to ale neplatí. Nejen, že poskytuje velice chutné plody, které jsou součástí tradiční mexické kuchyně, ale celá rostlina navíc vyniká i pozitivními účinky na zdraví. Nejvíce je ocení všichni, kdo se snaží zhubnout, vhodná je ale třeba i pro diabetiky nebo při nemocích srdce a cév.

Popis

Nopal patří do rodu Opuntia (čeleď kaktusovité). Pochází z pravděpodobně z oblasti dnešního Mexika a jihozápadu USA, kde tvoří i tradiční součást jídelníčku domorodých obyvatel, rozšířena je ale i v mnoha dalších oblastech světa – například v jižní Evropě, severní Africe, Blízkém Východu apod. Největším producentem je v současnosti Mexiko, ze kterého pochází cca 15 % světové produkce, rozsáhlé plantáže se ale nacházejí například v Brazílii či Maroku. (1)

Vzhledem k tomu, že nopal patří mezi kaktusovité rostliny, má poněkud netypickou stavbu těla. Rostliny jsou tvořeny velkými, na sebe navazujícími plochými disky, které jsou často označovány jako listy, což je ovšem nepřesné. Ve skutečnosti jde totiž o tzv. fylokladia, tedy přeměněné stonky, které ovšem přebírají funkci listů – probíhá v nich například fotosyntéza. Samotné listy tu pak mají podobu trnů. Na fylokladiích vyrůstají různobarevné plody, které bývají označovány jako „kaktusový fík“ nebo „kaktusová hruška“. Mají lahodnou dužinu, která se využívá k přímé konzumaci, výrobě džusů, marmelád apod., a značné množství semen. Na povrchu mají polotvrdou kůru s ostny. (1, 2)

K léčení a výrobě doplňků stravy se využívají plody nebo fylokladia nopalu.

Historie

Opuncie je pravděpodobně využívána už o doby, kdy do polosuchých údolí a pánví Mexika přišli první lidé – což se stalo přibližně před 20 000 lety. Těmto prvním obyvatelům sloužil nopal jako potrava a zdroj tekutin, ale nejspíše i k léčení. V době mezi lety 7500 a 5000 př. n. l. pak začal být nopal v těchto oblastech i záměrně pěstován a kultivován. (3)

Podrobnější písemné zprávy ovšem pocházejí až z období kolonizace Mexika. Například ve spise Historia General de las Cosas de la nueva España z poloviny 16. století se mj. píše, že domorodí Američané žili spoustu let a byli zdraví a silní, což autor přikládá jejich stravě, která mj. obsahovala i „listy opuncie“. V 19. a 20. století, kdy oblast postihlo rozsáhlé sucho, se nopal stal i důležitým krmivem pro dobytek. (3)

Účinné látky

Opuncie je zdrojem řady důležitých živin. Je bohatá na vlákninu, některé vitaminy a minerály (např. vitaminy C a E, vápník, draslík, železo), karotenoidy, flavonoidy (quercetin, kaempferol, isorhamnetin), steroly, aminokyseliny (vč. taurinu), nenasycené mastné kyseliny, a především pak na barviva ze skupiny betalainů. (1, 4, 12)

Jednou z nejzajímavějších účinných látek je žluté, ve vodě rozpustné barvivo indicaxantin patřící mezi betalainy. Právě u tohoto pigmentu totiž byly prokázány rozsáhlé epigenetické účinky, zejména v oblasti metylace genů. Zároveň jde o silný antioxidant s protizánětlivým a protinádorovým působením. Navíc se velmi dobře vstřebává a je také schopen překonávat hematoencefalickou bariéru oddělující krevní oběh a mozek. Indicaxanthin se přitom v rostlinné říši vyskytuje jen velmi vzácně – kromě nopalu jej obsahují ještě bobule Rivina humilis (česky samošek) a kaktus s latinským názvem Myrtillocactus geometrizans). V nopalu se vyskytují i barviva betanin a betaxantin, která jsou v přírodě nejhojněji zastoupena v červené řepě a rovněž vynikají řadou pozitivních účinků na tělo – např. antioxidačním, antibakteriálním nebo protinádorovým působením. (1, 4–7)

Léčivé účinky

V tradiční fytoterapii má nopal velice důležité místo. Používá se například k léčbě ran, popáleni, vředů, únavy, nemocí jater, zeleného zákalu, dušnosti, ale i cukrovky. Řadu pozitivních účinků pak potvrdily i vědecké výzkumy. (1, 8)

Hubnutí

Asi nejznámějším pozitivním účinkem nopalu je podpora redukce hmotnosti. Jedna z klinických studií například zjistila, že stolice osob konzumujících opuncii obsahuje více tuku než stolice kontrolní skupiny se stejným jídelníčkem. To znamená, že u nich nopal potlačil vstřebávání tuku v trávicím traktu, a tím v podstatě snížil kalorickou hodnotu zkonzumované potravy. Další, dvojitě zaslepená studie pak potvrdila, že užívání nopalu vede k vyššímu váhovému úbytku ve srovnání s kontrolní skupinou. (8, 9)

Důležité přitom je, že nopal nepodporuje pouze celkový úbytek hmotnosti, ale zároveň pomáhá efektivně snížit obvod pasu. Právě ten totiž vypovídá o množství tzv. viscerálního (vnitřního) tuku, který je z pohledu vzniku civilizačních onemocnění mnohem rizikovější než podkožní tuk. (12, 13)

Diabetes

Nopal ovšem v trávicím traktu nepotlačuje pouze vstřebávání tuků, ale i sacharidů, a díky tomu je velmi vhodnou volbou pro diabetiky. Jim rovněž Pomáhá navýšit tvorbu glykogenových zásob ve svalech a játrech (glykogen je polysacharid tvořící energetické zásoby těla), zvýšit citlivost vůči inzulinu a snížit hladinu krevní glukózy, a to jak nalačno, tak i tzv. postprandiální glykemii, tedy hladinu glukózy 90–120 min po jídle. (10, 14)

Pokles hladiny glukózy se přitom dostavují už po jediné dávce nopalu a může být velmi výrazný – o 17–46 %. (15)

Pro diabetiky trpící zároveň nadváhou či obezitou navíc může být velmi vhodným pomocníkem pro snížení hmotnosti – v rámci studií například konzumace nopalové vlákniny vedla u diabetiků k většímu úbytku hmotnosti než u kontrolní skupiny s jiným typem vlákniny, a zároveň u nich došlo i k poklesu BMI a obvodu pasu. Nutno ovšem dodat, že účinnost hodně závisela i na konkrétním genetickém nastavení účastníků (konkrétně na genetické variantě transkripčního faktoru 7-like 2). (11)

Antioxidační a protizánětlivé působení

Nopal patří mezi velice silné antioxidanty, který zlepšuje ochranu buněčné DNA vůči oxidativnímu poškození. Za tuto schopnost vděčí zejména obsahu betalainových pigmentů a flavonoidů, protože tyto dvě skupiny látek působí synergicky (tj. navzájem zvyšují svoji účinnost). Účinné látky v nopalu jsou nejen schopny samy o sobě neutralizovat volné radikály, ale navíc se vážou na buněčné receptory a následně ovlivňují produkci vnitřních antioxidačních enzymů. (1)

Kardiovaskulární onemocnění

Nopal představuje účinný způsob snížení celkového, a zejména pak LDL cholesterolu. Zároveň způsobuje poměrně rychlý nárůst hladiny „hodného“ HDL cholesterolu. Triglyceridy snižuje jen mírně. Pomáhá také snížit krevní tlak. (13, 23)

Antimikrobiální aktivita

Nopal vykazuje aktivitu proti některým virům – například proti virům HSV (původce oparů), RSV (častý původce respiračních onemocnění), a dokonce i proti viru HIV. Pomáhá také ničit některé bakterie. (17, 26)

Nervový systém

Nopal chrání nervové buňky před poškozením a ztrátou funkce, a to jak z důvodu oxidativního stresu, tak i vlivem ischemie neboli nedostatečného přísunu kyslíku. (18, 23)

Játra

Nopal pomáhá chránit játra před poškozením vlivem zánětu a oxidačního stresu a snižuje také míru poškození tohoto orgánu vlivem nadměrné konzumace alkoholu. Některé výzkumy naznačují možnost využití opuncie u osob trpících nealkoholickým ztučněním jater, k potvrzení je však zapotřebí dalších výzkumů. (12, 17, 21)

Kocovina

Nopal ovšem může pomoci i v případě kocoviny, tedy nepříjemných stavů přicházejících následkem jednorázové nadměrné konzumace alkoholu. Dle jednoho z výzkumů například pomáhá užití nopalu před zahájením popíjení alkoholu jak zmírnit nepříjemné příznaky, tak i snížit krevní markery zánětu, které kocovinu obvykle provázejí. (22)

Střevní mikrobiom

Nopal pomáhá zlepšit rovnováhu střevního mikrobiomu. Za to pravděpodobně vděčí hlavně vysokému obsahu vlákniny, která působí jako prebiotikum. (12)

Pleť a vlasy

Antioxidační a protizánětlivé působení nopalu má pozitivní vliv i na kvalitu pleti a vlasů – dle výzkumů jim poskytuje ochranu před volnými radikály srovnatelnou s vitaminem C. Příznivě na pleť a vlasy působí i obsažené nenasycené mastné kyseliny. (17, 19)

Nádorová onemocnění

Účinné látky nopalu (zejména indicaxantin a isorhamnetin) snižují metylaci genů, které nás chrání před vznikem zhoubných nádorů (čímž zvyšují jejich aktivitu), a zároveň zvyšují metylaci genů, které pravděpodobnost rakoviny zvyšují. Pomáhají také snížit nadměrnou proliferaci, tj. rychlé množení buněk, které je typické právě pro zhoubné nádory. Účinnost byla prokázána zejména při nádorech tlustého střeva a konečníku. (24, 25)

Bolesti kloubů

Jedna ze studií se zaměřila na podávání nopalu osobám trpícím bolestmi kloubů. Po 8 týdnech užívání u nich došlo ke zmírnění bolesti, zvýšení kloubní pohyblivosti a ke snížení spotřeby protizánětlivých léků. (28)

Užívání a kontraindikace

V zemích, kde se nopal přirozeně vyskytuje, je možné jej konzumovat syrový (spíše v případě plodů) nebo jej přidávat do potravin (např. do pečiva). Pro účely pro hubnutí a pro diabetiky je takto možné konzumovat denně 100-500 g nopalu rozdělených do 3 dávek, a to vždy před hlavním jídlem. (16)

V našich podmínkách je samozřejmě praktičtější konzumovat sušený prášek nebo extrakt. Doporučené denní dávkování se pohybuje od 500 mg do 3 g, přičemž je opět vhodné rozdělení do více dávek konzumovaných před hlavními jídly. (17)

Doplňky stravy se vyrábějí buď z plodů, nebo z fylokladií nopalu. Pozitivní účinky jsou u obou forem podobné, ale s mírnými odlišnostmi. Např. v případě diabetu jsou účinnější preparáty z fylokladií, hladinu cholesterolu zase o něco lépe snižují preparáty z plodů. Fylokladia jsou také bohatá na nikotiflorin, který má výrazné neuroprotektivní účinky, zatímco v plodech je zase hodně indicaxantinu a izoharmetinu, které vynikají protinádorovým působením. (17, 20, 26)

Opuncie je obecně považována za bezpečnou. Jako součást jídelníčku je možné ji užívat bez omezení, objevit se ale mohou příznaky obvykle provázející konzumaci potravin bohatých na vlákninu, tedy například nadýmání, bolesti břicha či průjem. V případě doplňků stravy zatím neexistuje dostatek studií. Pro jistotu by se jich měly vyvarovat těhotné ženy. Vhodná není ani kombinace s antidiabetickými léky a diuretiky. (17, 23)

Vhodné kombinace

Nopal se ve formě doplňků stravy nejčastěji užívá samostatně, možné jsou ale i některé kombinace.

Ztučnění jater: nopal + kurkumin (27)

Střevní mikrobiom: nopal + kurkumin (27)

Protizánětlivé a antioxidační působení: nopal + quercetinDiabetes: nopal + aloe vera

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Eduardo Madrigal-SantillánFernando García-MeloJosé A Morales-GonzálezPatricia Vázquez-AlvaradoSergio Muñoz-JuárezClara Zuñiga-PérezMaria Teresa Sumaya-MartínezEduardo Madrigal-BujaidarAlejandra Hernández-Ceruelos. Antioxidant and Anticlastogenic Capacity of Prickly Pear Juice. Nutrients. 2013 Oct 18;5(10):4145–4158.
  2. https://is.muni.cz/th/qlpax/Vyukova_sbirka_na_tema_stonek_a_jeho_metamorfozy__1_.pdf
  3. Marco Antonio ANAYA-PÉREZ. HISTORY OF THE USE OF OPUNTIA AS FORAGE IN MEXICO. https://www.fao.org/4/y2808e/y2808e05.htm
  4.  https://www.medicinenet.com/what_is_nopal_cactus_good_for/article.htm
  5. Alessandro Attanzio, Ignazio Restivo, Marco Tutone, Luisa Tesoriere, Mario Allegra, and Maria A. Livrea. Redox Properties, Bioactivity and Health Effects of Indicaxanthin, a Bioavailable Phytochemical from Opuntia ficus indica, L.: A Critical Review of Accumulated Evidence and Perspectives. Antioxidants 2022, 11(12), 2364
  6. Aneta Spórna-KucabAnna TekieliAgnieszka GrzegorczykŁukasz ŚwiątekAnastazja BoguszewskaKrystyna Skalicka-Woźniak. Betaxanthin Profiling in Relation to the Biological Activities of Red and Yellow Beta vulgaris L. Extracts. Metabolites. 2023 Mar 9;13(3):408.
  7. Omar Khatabi, Hafida Hanine, Driss Elothmani. Etraction and determination of polyphenols and betalain pigments in the Moroccan Prickly pearfruits (Opuntia ficus indica). Arabian Journal of Chemistry. Volume 9, Supplement 1, September 2016, Pages S278-S281
  8. Ralf UebelhackRegina BuschFelix AltZhi-Ming BeahPee-Win Chong. Effects of Cactus Fiber on the Excretion of Dietary Fat in Healthy Subjects: A Double Blind, Randomized, Placebo-Controlled, Crossover Clinical Investigation. Curr Ther Res Clin Exp. 2014 Jun 21;76:39–44.
  9. Grube B., Chong P.W., Lau K.Z., Orzechowski H.D. A natural fiber complex reduces body weight in the overweight and obese: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Obesity. 2013;21:58–64.
  10. Amita RaiCicy EapenV G Prasanth. Interaction of Herbs and Glibenclamide: A Review. ISRN Pharmacol. 2012 Jul 15;2012:659478.
  11. López-Ortiz MM, Garay-Sevilla ME, Tejero ME, et al. Analysis of the interaction between transcription factor 7-like 2 genetic variants with nopal and wholegrain fibre intake: effects on anthropometric and metabolic characteristics in type 2 diabetes patients. Br J Nutr. 2016;116(6):969–978. .Epub 2016 Aug 2.
  12. Alexander V. Sirotkin. Can nopal cactus (Opuntia ficus-indica L. Miller) treat obesity? Obesity Medicine. Volume 30, March 2022, 100390
  13. Igho J. Onakpoya M.D., M.Sc., Jack O’Sullivan M.B.B.S., Carl J. Heneghan B.M., B.C.H., M.A., M.R.C.G.P., D.Phil. The effect of cactus pear (Opuntia ficus-indica) on body weight and cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Nutrition. Volume 31, Issue 5, May 2015, Pages 640-646
  14. Patricia López-Romero, Edgar Pichardo-Ontiveros, Azalia Avila-Nava MSc, Natalia Vázquez-Manjarrez, Armando R. Tovar PhD, José Pedraza-Chaverri PhD, Nimbe Torres PhD. The Effect of Nopal (Opuntia Ficus Indica) on Postprandial Blood Glucose, Incretins, and Antioxidant Activity in Mexican Patients with Type 2 Diabetes after Consumption of Two Different Composition Breakfasts. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Volume 114, Issue 11, November 2014, Pages 1811-1818
  15. Prickly pear cactus. Natural Medicines Database. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/search.aspx?q=prickly+pear+cactus+full+monography&go.x=0&go.y=0&go=submit. Accessed September 12, 2016.
  16. Constance Brown-Riggs, MSEd, RD, CDE, CDN. Dynamics of Diabetes: Prickly Pear Cactus. Today’s Dietitian. Vol. 18, No. 11, P. 12
  17. https://www.healthline.com/health/nopal#antiviral
  18. Karym El-MostafaYoussef El KharrassiAsmaa BadreddinePierre AndreolettiJoseph VamecqM’Hammed Saïd El KebbajNorbert LatruffeGérard LizardBoubker NasserMustapha Cherkaoui-Malki. Nopal cactus (Opuntia ficus-indica) as a source of bioactive compounds for nutrition, health and disease. Molecules. 2014 Sep 17;19(9):14879-901.
  19. Luisa TesoriereDaniela ButeraAnna Maria PintaudiMario AllegraMaria A Livrea. Supplementation with cactus pear (Opuntia ficus-indica) fruit decreases oxidative stress in healthy humans: a comparative study with vitamin C. Am J Clin Nutr. 2004 Aug;80(2):391-5.
  20. Caroline A GouwsEkavi N GeorgousopoulouDuane D MellorAndrew McKuneNenad Naumovski. Effects of the Consumption of Prickly Pear Cacti (Opuntia spp.) and its Products on Blood Glucose Levels and Insulin: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2019 May 15;55(5):138.
  21. Hichem AlimiNajla HfaeidhSakhria MbarkiZouhour BouoniMohsen SaklyKhémais Ben Rouma. Evaluation of Opuntia ficus indica f. inermis fruit juice hepatoprotective effect upon ethanol toxicity in rats. Gen Physiol Biophys. 2012 Sep;31(3):335-42.
  22. Jeff WieseSteve McPhersonMichelle C OddenMichael G Shlipak. Effect of Opuntia ficus indica on symptoms of the alcohol hangover. Arch Intern Med. 2004 Jun 28;164(12):1334-40.
  23. https://www.drugs.com/npp/prickly-pear.html
  24. Tutone, M.; Virzì, A.; Almerico, A.M. Reverse Screening on Indicaxanthin from Opuntia Ficus-Indica as Natural Chemoactive and Chemopreventive Agent. J. Theor. Biol. 2018, 455, 147–160.
  25. Allegra, M.; Tutone, M.; Tesoriere, L.; Almerico, A.M.; Culletta, G.; Livrea, M.A.; Attanzio, A. Indicaxanthin, a Multi-Target Natural Compound from Opuntia Ficus-Indica Fruit: From Its Poly-Pharmacological Effects to Biochemical Mechanisms and Molecular Modelling Studies. Eur. J. Med. Chem. 2019, 179, 753–764.
  26. Karym El-MostafaYoussef El KharrassiAsmaa BadreddinePierre AndreolettiJoseph VamecqM’Hammed Saïd El KebbajNorbert LatruffeGérard LizardBoubker NasserMustapha Cherkaoui-Malki. Nopal Cactus (Opuntia ficus-indica) as a Source of Bioactive Compounds for Nutrition, Health and Disease. Molecules. 2014 Sep 17;19(9):14879–14901.
  27. Mónica Sánchez-Tapia, Sandra Tobón-Cornejo, Lilia G. Noriega, Natalia Vázquez-Manjarrez, Diana Coutiño-Hernández, Omar Granados-Portillo, Berenice M. Román-Calleja, Astrid Ruíz-Margáin, Ricardo U. Macías-Rodríguez, Armando R. Tovar and Nimbe Torres. Hepatic Steatosis Can Be Partly Generated by the Gut Microbiota–Mitochondria Axis via 2-Oleoyl Glycerol and Reversed by a Combination of Soy Protein, Chia Oil, Curcumin and Nopal. Nutrients 2024, 16(16), 2594
  28. Gitte S Jensen. Improved Joint Mobility Associated with Reduced Inflammation Related to Consumption of Nopal Cactus Fruit Juice: Results from a Placebo-Controlled Trial Using Digital Inclinometry to Objectively Document Mobility of All Major Joints. Clin Interv Aging. 2020 Dec 9;15:2341–2352.

Rádi posloucháte?

Zkuste náš kanál EpiVýživa Podcast

Poslouchat můžete na Spotify nebo na Apple Podcasts.

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Fibróza
Doplňky stravy na cestách: Co si přibalit do lékárničky?
Zdravé léto s epigenetikou
Podpořte mozek přímo v mozku. Které přírodní látky se do něj skutečně dostanou?
Crohnova choroba a ulcerativní kolitida: naděje přichází z přírody

Související příspěvky

epivyzivacz-ashwagandha-vitanie-snodarna-withania-somnifera-15012025

Ashwagandha

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-suma-13052024

Suma – Brazilský ženšen

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-cervena-ryze-122023

Červená rýže

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-artycok-112023

Artyčok

epivyziva.cz/

Související články

epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/