9 důležitých kroků pro zlepšení funkce ledvin

epivyziva.cz/
5. 11. 2025
epivyziva-cz-9-dulezitych-kroku-pro-zlepseni-funkce-ledvin-05112025

Na smetišti nechce žít nikdo, ještě horší je ale mít smetiště v sobě. A přesně to se může (s trochou nadsázky) stát, pokud naše ledviny nebudou fungovat, jak mají. Hlavním úkolem tohoto orgánu je totiž odstraňování odpadních látek z těla a poruchy jeho funkce tak mohou mít opravdu závažné následky. Jak tedy o ledviny pečovat ve světle poznatků epigenetiky?

Ledviny mají jednu důležitou vlastnost: jejich funkce je z pohledu potřeb výrazně naddimenzována. To samozřejmě velká výhoda, díky které dokážeme bez problémů fungovat i s jedinou ledvinou, zároveň to však představuje i velkou past. Právě kvůli této obrovské rezervě totiž nezaznamenáme žádný problém, pokud se jejich funkce začne zhoršovat – a to dokonce ani v případě, že fungují výrazně méně než na polovinu své kapacity.

Choroby ledvin jsou přitom v populaci velmi časté.  Dle odhadů jimi trpí každý desátý člověk, přičemž výskyt problémů se zvyšuje s věkem – sníženou funkcí ledvin tak například trpí celá čtvrtila lidí nad 70 let. Výjimkou nejsou ani nádory ledvin, v jejichž četnosti nám dokonce patří světové prvenství.

Většina lidí se zhoršenou funkcí ledvin se ovšem neléčí, protože o nich prostě neví. Další zákeřnou vlastností totiž je, že v mnoha případech poškození nejenže nebolí, ale často nejsou přítomné ani jiné příznaky. K lékaři proto často přicházejí velmi pozdě, leckdy až v okamžiku, kdy ledviny zcela selžou.

Jak poznat, že máte problém?

Bolest se většinou vyskytuje zejména u akutního poškození ledvin – bývá náhlá a intenzivní, ale po zahájení léčby rychle odezní. Naopak chronická ledvinová onemocnění často nebolí vůbec, jen v některých případech se vyskytuje bolest v bedrech nebo v boku, kterou je ale snadné zaměnit za bolest zad.

Varovným příznakem, že něco není v pořádku, může být i nadměrná únava. V mnoha případech se vyskytují i otoky (hlavně v oblasti kotníků a okolí očí), ale i například nevolnost.

Z medicínských testů je důležité stanovení bílkoviny (konkrétně albuminu) a krvi v moči, což se dělá i při běžných preventivních prohlídkách. Obě nežádoucí příměsi se do moči dostanou v okamžiku, kdy dojde k narušení drobných krevních cév v ledvinách. Dalším možným testem je tzv. odhadovaná glomerulární filtrace, při které se stanovuje množství kreatininu v krvi a rychlost jeho vylučování z těla. Kreatinin je odpadní produkt, který je vylučován právě ledvinami. Pokud nefungují správně, jeho vylučování se zpomaluje a hladina v krvi roste. Dále se testuje poměr kreatininu a albuminu v moči.

Dále se ledviny vyšetřují i pomocí zobrazovacích metod, jako je ultrazvuk, CT nebo magnetická rezonance, popřípadě pomocí biopsie.

A co všechno můžeme udělat pro to, aby se žádný problém nevyskytl?

1. Pijte dost tekutin

Dostatečná hydratace je základ. Ledviny totiž odstraňují z těla odpadní látky z těla tím, že je rozpustí ve vodě, čímž vznikne moč. Málo tekutin v těle tak logicky znamená horší efektivitu tohoto procesu. Dehydratace navíc vede ke „zahuštění“ krve, čímž se zhoršuje prokrvení ledvin, a zároveň zvyšuje riziko infekce ledvin a močových cest i tvorby ledvinových kamenů.

Optimální množství tekutin je individuální. Obvykle se doporučuje denně 6-8 sklenic vody, kromě okolní teploty a fyzické zátěže ale záleží i na tom, jak se člověk potí. Vhodné je proto zároveň sledovat barvu moči. Ta by měla být světle žlutá – sytě žluté, nebo dokonce nahnědlé odstíny značí dehydrataci.

2. Podpořte funkci mitochondrií a peroxizomů

Mitochondrie jsou organely, které se někdy označují jako „buněčné elektrárny“, protože v nich dochází k přeměně živin na energii. Právě proto je důležité, abychom měli v těle dostatek mitochondrií a aby byly tyto organely funkční, protože v opačném případě trpí tkáně a orgány nedostatkem energie, čímž se zhoršuje jejich funkce a urychlují procesy stárnutí.

Ledviny přitom patří mezi orgány, které jsou na funkci mitochondrií obzvláště citlivé. Při filtraci krve se totiž sodík a další rozpuštěné látky pohybují proti silném elektrochemickému potenciálu, a k jeho překonání potřebují nemalé množství energie, kterou jim zajišťují právě mitochondrie v ledvinových buňkách.  Pokud je tedy v tkáni ledvin mitochondrií málo nebo jsou disfunkční, narušuje to funkci celého orgánu.

Důležité jsou ale i další buněčné organely jménem peroxizomy. Ty totiž pomáhají buňkám odstraňovat jedovaté substance, a zároveň jsou bohaté na enzymy nezbytné pro regeneraci poškozených ledvinových buněk.

Pro optimální funkci obou typů organel je přitom klíčová dostatečná produkce enzymů jménem sirtuiny.

3. Dostaňte pod kontrolu své geny

Zvláště pro chronická ledvinová onemocnění jsou typické rozsáhlé negativní epigenetické změny, které způsobují odlišnou aktivitu důležitých genů.

Typické jsou zejména odchylky v oblasti metylace genů – v rámci výzkumů byly u pacientů s chronickými ledvinovými chorobami prokázány významné změny v metylaci genů u 1061 genů, přičemž mnohé z nich mohou vznikat už v rámci nitroděložního vývoje. Rovněž u pacientů podstupujících dialýzu byly prokázána rozsáhlá hypermetylace DNA, která souvisí i s vyšší mírou zánětu a pravděpodobně i s rozvojem fibrózy ledvin (tj. stavu, při kterém se do ledvin ukládá vazivová tkáň). Typické jsou ale i změny v oblasti modifikace histonů, které mohou vést například ke vzniku zánětlivých procesů v ledvinové tkáni.

Výrazné změny v metylaci genů bývají přítomny i v případech akutního ledvinového selhání. Velkou roli tu ale hrají i microRNA, které mj. spolurozhodují i o tom, zda akutní poškození orgánu přejde do chronického onemocnění, a regulují procesy vzniku fibrózy ledvin.

Negativní epigenetické změny v rámci DNA jsou naštěstí do značné míry vratné. Pokud tedy ještě nedošlo k nevratnému poškození ledvinové tkáně, je možné dosáhnout výrazného zlepšení stavu i díky působení pozitivních epigenetických faktorů, ať už z oblasti životního stylu nebo bylin a epigeneticky působících doplňků stravy.

4. Pečujte o zdraví srdce a cév

Srdce a ledviny jsou spojené nádoby – souvislost mezi chronickým onemocněním ledvin a kardiovaskulárními onemocněními ostatně poprvé popsal Dr. R. Bright už v roce 1836. A jde o souvislost oboustrannou: Nejčastější příčinou akutního selhání ledvin je omezení průtoku krve tímto orgánem, například z důvodu zánětu, embolie nebo selhání srdce. Vysoký tlak zase zvyšuje riziko chronických ledvinových onemocnění. A naopak platí, že chronické onemocnění ledvin může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění, a to až čtyřnásobně.

5. Hlídejte si cukr

Velké riziko poškození ledvin hrozí u diabetiků – při obou typech cukrovky se odhaduje na 25–40 %. Hlavním problémem je tady dlouhodobě zvýšená hladina glukózy v krvi, která v ledvinových buňkách způsobuje zvýšení tvorby některých růstových faktorů, které se následně podílejí na poškozování ledvin. Klíčová je tu právě důsledná kontrola hladiny glukózy a glykovaného hemoglobinu a také krevního tlaku – jeho zvýšení u diabetiků 2× častější než v ostatní populaci.

6. Pozor na chlad i horko

Většinou se uvádí, že jsou ledviny citlivé na chlad, což je v zásadě logické. Právě v důsledku chladu totiž může dojít k zúžení krevních cév zásobujících tento orgán. Některé studie ostatně potvrdily zvýšení rizika akutního selhání ledvin v důsledku nízkých teplot, jiné to ale neprokázaly. Opatrní by v tomto směru měli být především lidé s kardiovaskulárními chorobami, protože chlad zároveň způsobuje zvýšení krevního tlaku. V chladu také dochází ke zvýšenému vylučování moči, a proto se zvyšuje riziko dehydratace. Zajímavé také je, že pobyt v chladných oblastech obvykle vede ke zvýšenému příjmu soli, což rovněž ledvinám nesvědčí.

Naopak u zdravých jedinců nelze říci, že by například oblečení odhalující záda nutně vedlo k poškození ledvin. I u nich ale platí, že působení chladu může zhoršit efektivitu imunitního systému a zvýšit tak například riziko bakteriální infekce ledvin. Ke zhoršení chronického onemocnění ledvin ovšem může přispět i například respiračních virová infekce.

Naopak výrazně podceňován je negativní vliv horka. Od hodnoty 25 °C s dalším zvyšováním teploty dochází ke zhoršování funkce ledvin, a to zejména u osob trpících nějakým chronickým onemocněním. 

7. Méně tuků i soli

Vzhledem k výraznému epigenetickému pozadí ledvinových nemocí je v jejich prevenci i léčbě důležitý důraz na všechny epigenetické faktory, a zvláště pak na zdravou stravu.

Negativní vliv nadměrného příjmu soli už jsem zmiňovala – dle studií prokazatelně vede ke zvýšení rizika onemocnění ledvin. U lidí s chorobami ledvin zároveň snáze dochází ke zvýšení krevního tlaku v důsledku přehnaného solení.

Strava bohatá na tuky zvyšuje riziko řady nemocí a ani chronická ledvinová onemocnění nejsou výjimkou. Problematické je to zejména v situaci, kdy je narušen tukový metabolismus. Hromadění lipidů pak v těle způsobuje změny, které mohou vést například ke vzniku aterosklerózy ledvinových cév nebo ke vzniku fibrózy.

Často se mluví i o tom, že ledvinám nesvědčí příliš vysoký příjem bílkovin, přesvědčivé důkazy o tom však chybějí. Naopak třeba u starších osob nebo pacientů na dialýze může být jejich omezování škodlivé. Spíše než na absolutním množství bílkovin záleží na jejich kvalitě – riziko vzniku chronických ledvinových onemocnění tak například zvyšuje nadměrná konzumace červeného masa, zatímco rostlinné bílkoviny působí spíše pozitivně.

8. Hlídejte si váhu

Negativně působí i obezita, zvláště pak hromadění viscerálního neboli vnitřního tuku. Snížení hmotnosti pak v rámci studií vedlo u obézních pacientů ke snížení hodnot bílkoviny v moči.

9. Vsaďte na byliny a doplňky stravy

Pozitivní působení na ledviny bylo prokázáno u celé řady přírodních substancí. Vhodnou volbou může být celá řada bylin využívaných v tradiční evropské fytoterapii. Například Janča a Zentrich ve svém Herbáři léčivých rostlin doporučují nálev ze směsi 3 dílů celíku zlatobýlu a po jednom dílu přesličky rolní, rdesna ptačího (truskavec) a rdesna blešníku. Doporučují ho při všech potížích týkajících se ledvin, včetně ledvinových kamenů. Tradičním prostředkem pro podporu ledvin je také odvar z kořene petržele, nálev z kopřivy, břízy, při zánětech se zase doporučuje medvědice lékařská.

Naopak nevhodné jsou rostliny z čeledi podražcovitých (Aristolochiaceae), která je u nás zastoupena například kopytníkem evropským. Ty totiž obsahují kyselinu aristocholovou, která působí na ledviny toxicky. Nevhodný je také například zázvor, podběl, alfalfa či pelyněk.

Vitamin D – tento vitamin má v těle řadu důležitých funkcí a jednou z nich je i ochrana ledvin. Jeho podávání vedlo v rámci studií ke zmírnění zánětu i množství bílkoviny v moči.

Vitamin K2 – dokáže při chronických ledvinových potíží zlepšit například glomerulární filtraci, stav ledvinových tepen a celkovou funkci ledvin.

Kozinec blanitý – snižuje výskyt komplikací u chronických ledvinových chorob, pomáhá zlepšit glomerulální filtraci, snížit hladinu sérového kreatininu, a proteinturii (bílkovinu v moči). Vhodný je také v rámci boje s komplikacemi ledvinových onemocnění (nízká hladina hemoglobinu, infekce), a snižuje i riziko ledvinového selhání po chirurgických zákrocích. Zvyšuje účinnost léků užívaných při chronických ledvinových onemocněních.

Šišák – působí příznivě při řadě ledvinových potíží. Zmírňuje tvorbu zánětlivých cytokinů, má příznivý vliv při glomerulonefritidě, fibróze ledvin, chrání ledviny pacientů s diabetem a celkově zlepšuje stav osob s chronickým poškozením a nedostatečnou funkcí ledvin. Zvláště účinně působí u osob, které zároveň trpí vysokým krevním tlakem. Zajímavostí je, že pomáhá rovněž obnovit rovnováhu střevního mikrobiomu, která bývá u lidí s ledvinovými problémy velice často narušena.

Kotvičník zemní – jde o velice silné diuretikum, které vede ke zvýšenému vylučování sodíku bez ovlivnění hladiny draslíku. Pomoci může i při ledvinových kamenech.

Boswelie – chronická ledvinová onemocnění se obvykle vyznačují zvýšenou měrou zánětlivých procesů v tomto orgánu, a právě boswelie ji dokáže snížit. Výrazně se zde osvědčila zejména kombinace s kurkuminem.

EGCG – polyfenol ze zeleného čaje zmírňuje řadu chronických ledvinových onemocněních, pomáhá ale i při akutním poškození ledvin, fibróze nebo nádorech tohoto orgánu.

Mateří kašička – výzkumy na lidských dobrovolnících sice zatím chybí, studie na zvířatech ale ukazují, že by mohla mateří kašička podporovat funkci ledvin a chránit je vůči působení volných radikálů.

Ženšen pětilistý – celkově podporuje funkci ledvin.

Medicinální houby – z hub využívaných tradiční čínskou a korejskou medicínou má pozitivní vliv na ledviny například choroš oříš (Polyporus umbellatus) nebo pórnatka kokosová (Poria cocos). Chrání je před poškozením a zlepšují jejich funkci.

Pampeliška – kořen této rostliny zmírňuje zánět v oblasti ledvin, chrání je před působením toxických chemikálií i vznikem diabetické nefropatie.

Šalvěj červenokořenná (danshen) – v čínské medicíně se tato rostlina využívá především k podpoře krevního oběhu, zároveň má ale i pozitivní účinky na funkci ledvin, kdy v rámci tohoto orgánu zmírňuje oxidativní stres, apoptózu i fibrózu. Pomáhá rovněž regulovat tvorbu microRNA souvisejících s funkcí ledvin.

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Hao DingLu ZhangQian YangXiaoqin ZhangXiaogang Li. Epigenetics in kidney diseases. Adv Clin Chem. Author manuscript; available in PMC: 2022 Jul 26. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9322755/
  2. Bright R. Cases and observations illustrative of renal disease accompanied with the secretion of albuminous urine. Guy’s Hospital Trans. 1836;1:338–379.
  3. MUDr. Petr Bouček. DIABETICKÁ NEFROPATIE. Med. Pro Praxi 2008; 5(9): 312–314
  4. https://www.wikiskripta.eu/w/Akutn%C3%AD_selh%C3%A1n%C3%AD_ledvin
  5. https://www.vzp.cz/pojistenci/prevence/nemoci/chronicke-onemocneni-ledvin#:~:text=Chronick%C3%A9%20onemocn%C4%9Bn%C3%AD%20ledvin%20znamen%C3%A1%2C%20%C5%BEe,o%C4%8Di%C5%A1%C5%A5ovat%20krev%20od%20odpadn%C3%ADch%20l%C3%A1tek.
  6. https://magazin.aktualne.cz/neviditelna-hrozba-kazdy-desaty-cech-ma-nemocne-ledviny-ale/r~533c5976fd9d11ef9a9dac1f6b220ee8/
  7. https://www.act4diabetes.com/cz/oslad-to-cukrovce/informace-o-chronickem-onemocneni-ledvin
  8. Min Young ParkJoonho AhnS BaeB H ChungJun-Pyo MyongJongin LeeMo-Yeol Kang. Effects of cold and hot temperatures on the renal function of people with chronic disease. J Occup Health. 2024 Jan 4;66(1):uiae037.
  9. https://kidneycareuk.org/kidney-disease-information/living-with-kidney-disease/keeping-warm-and-well-in-cold-weather-kidney-patients/
  10. Lingzhi Chu, Kai ChenSusan CrowleyRobert Dubrow. Associations between short-term temperature exposure and kidney-related conditions in New York State: The influence of temperature metrics across four dimensions. Environment International. Volume 173, March 2023, 107783
  11. Xinrui Wei and Yongchen Wang. Contemporary understanding of the risk factors for chronic kidney disease in cold area. De Guryter Brill. https://www.degruyterbrill.com/document/doi/10.2478/fzm-2022-0028/html?srsltid=AfmBOorLCfunla12pvBYQ4N7HVHqnooOdlDLHqN-pNxwHwgzGYCbHVif
  12. https://www.metropolitankidney.com/how-hydration-supports-kidney-health-and-helps-you-stay-cool-in-the-summer-heat
  13. https://ndnr.com/botanical-medicine/the-herb-of-immortality-gynostemma-pentaphyllum/
  14. Jiří Janča, Josef A. Zentrich. Herbář léčivých rostlin 7. díl. Eminent 1999
  15. Jin-Yong Joung, Chang-Gue Son. Evaluating the Safety of Herbal Medicine on Renal Function: A Comprehensive Analysis from Six Randomized Controlled Trials Conducted with Four Formulations from Traditional Korean Medicine. Pharmaceuticals 2024, 17(5), 544
  16. Wei ZhangJun LiPan YangGaoqiang WangYanli YueYuanfang ZhongHanyin LiuDingkun GuiYouhua XuNiansong Wang. Efficacy and Safety of Salvia miltiorrhiza for Treating Chronic Kidney Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2022 Jun 14;2022:2117433.
  17. https://www.bsmiab.org/plant-trends/articles/280-1705470648
  18. Rattiyaporn KanlayaVisith Thongboonkerd. Protective Effects of Epigallocatechin-3-Gallate from Green Tea in Various Kidney Diseases. Adv Nutr. 2019 Jan 5;10(1):112–121.
  19. Amira BadrDalia FouadHala Attia. Insights Into Protective Mechanisms of Dandelion Leaf Extract Against Cisplatin-Induced Nephrotoxicity in Rats: Role of Inhibitory Effect on Inflammatory and Apoptotic Pathways. Dose Response. 2019 Sep 12;17(3):1559325819874897.
  20. https://www.kidney.org/kidney-topics/herbal-supplements-and-kidney-disease
  21. https://www.lf1.cuni.cz/ledviny-starnou-spolecne-s-nami-nepodcenujte-prevenci-a-prijdte-na-vysetreni
  22. Maurice Halder a kol. Vitamin K: Double Bonds beyond Coagulation Insights into Differences between Vitamin K1 and K2 in Health and Disease. Int. J. Mol. Sci. 2019, 20(4), 896;
  23. Hong Wei Zhang Zhi Xiu LinChuanshan XuConnie LeungLai Sum Chan. Astragalus (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Oct 22;(10):CD008369.
  24. oshino, T., Horiba, Y., Mimura, M., & Watanabe, K. (2022). Oral Astragalus Root Supplementation for Mild to Moderate Chronic Kidney Disease: A Self-Controlled Case-Series. Frontiers in Pharmacology13, [775798].
  25. https://www.rxlist.com/astragalus/supplements.htm
  26. Henry E. Wang, Christopher GamboaDavid G. Warnock, and Paul Muntner. Chronic Kidney Disease and Risk of Death from Infection. Am J Nephrol. 2011 Oct; 34(4): 330–336.
  27. Khayyal et al. Micellar solubilisation enhances the anti-inflammatory activities of curcumin and boswellic acids in rats with adjuvant-induced arthritis. Nutrition 54:189-196, 2018
  28. Brian D ShelmadineRodney G Bowden Jennifer J Moreillon Matthew B Cooke Peiying YangErika Deike Jackson O Griggs Ron L Wilson. A Pilot Study to Examine the Effects of an Anti-inflammatory Supplement on Eicosanoid Derivatives in Patients with Chronic Kidney Disease. J Altern Complement Med. 2017 Aug;23(8):632-638.

Rádi posloucháte?

Zkuste náš kanál EpiVýživa Podcast

Poslouchat můžete na Spotify nebo na Apple Podcasts.

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Zmutovaný policajt v akci aneb Ochrana před sluncem pomocí výživy
1. června, 2020
www.epivyziva.cz
Kloubní onemocnění z pohledu epigenetiky
17. ledna, 2017
Vitamin B2
18. února, 2025
Oči jsou prodloužením mozku – zpomalte stárnutí a zlepšete zrak i myšlení zároveň
6. září, 2020
Stres otců zhoršuje zdraví potomků
9. října, 2017

Související příspěvky

epivyziva-cz-hodte-se-do-pohody-8-prekvapive-ucinnych-tipu-proti-stresu-a-uzkosti-29092025

Hoďte se do pohody: 8 překvapivě účinných tipů proti stresu a úzkosti

epivyziva.cz/
29. 9. 2025
epivyzivacz-cesta-ke-stihlosti-existuje-prirodni-ozemic-26082025

Cesta ke štíhlosti: Existuje přírodní Ozempic?

epivyziva.cz/
26. 8. 2025
epivyzivacz-prehlizeny-progesteron-cast-2-jak-ho-podporit-prirodni-cestou-29072025

Přehlížený progesteron část 2: jak ho podpořit přírodní cestou

epivyziva.cz/
29. 7. 2025
epivyzivacz-10-prekvapivych-tipu-pro-zdrave-srdce-29072025

10 překvapivých tipů pro zdravé srdce

epivyziva.cz/
29. 7. 2025