Poklady ukryté (nejen) v ovoci aneb Polyfenoly nebo flavonoidy? Udělejte si v tom jasno!

epivyziva.cz/
epivyziva-poklady-ukryte-nejen-v-ovoci-aneb-polyfenoly-nebo-flavonoidy-udelejte-si-v-tom-jasno-04032019

Jednou jsou to polyfenoly, jindy flavonoidy, bioflavonoidy, pak zase isoflavony… A přitom se často jedná o stejné sloučeniny! Kdo se v tom má vyznat? My vám do té změti konečně vneseme systém a navíc ukážeme, proč bychom tyto sloučeniny rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku. Patří totiž mezi velice silné antioxidanty, a většina z nich má navíc epigenetické účinky – dokáží totiž regulovat aktivitu genů v naší DNA.

Granátové jablko, kurkuma, celer, petržel, cibule, rajče, rozmarýn, tymián, hroznové víno, bobulové ovoce… To je jen malý výběr mnoha různých rostlinných potravin, které obsahují zdraví prospěšné látky jménem polyfenoly. Polyfenol v překladu znamená „hodně fenolů“ jde tedy o látky, které obsahují více skupin odvozených od látky jménem fenol (viz obrázek).
Polyfenoly se podle své chemické struktury dělí na taniny, lignany a flavonoidy. Poslední jmenované přitom tvoří nejlépe prozkoumanou skupinu, takže když se mluví o nějaké zdraví prospěšné látce, obvykle je možné ji zařadit jak mezi polyfenoly, tak mezi flavonoidy – až na dvě výjimky, které najdete níže. Trochu zmatek nám do toho může vnést ještě termín bioflavonoidy, který se občas také používá, ten ale říká jen to, že jde o flavonoidy přírodního původu. Platí tedy, že každý flavonoid je zároveň polyfenol, obráceně ale nikoliv.
Pokud zůstaneme u flavonoidů coby nejlépe prozkoumané skupiny polyfenolů, tak i ty se dále dělí na několik skupin. Patří sem například flavony, isoflavony, flavonoly, flavanoly, katechiny či antokyanidiny.
V terminologii bychom tedy už měli mít jasno a teď se pojďme podívat na nejzajímavější zástupce jednotlivých kategorií.

vzorec fenolu

Skupina první: Taniny

Taniny patří mezi méně prozkoumané zástupce polyfenolů. Z hlediska lidského zdraví je zde třeba zmínit v podstatě jen jednu sloučeninu, a to kyselinu gallovou. Když se totiž spojí dvě molekuly této látky, vznikne kyselina ellagová, která vyniká mnoha zajímavými epigenetickými účinky.

Kyselina ellagová

Toto poměrně málo známá látka se hojně vyskytuje v granátovém jablku. A protože vyniká svými epigenetickými účinky, dělá z tohoto ovoce učiněný nutriční poklad. Kromě toho ji v menším množství najdeme i v hroznovém víně, jablcích, jahodách, malinách a ostružinách a také některých druzích ořechů – zejména vlašských, ale také kešu, pistáciích a pekanových ořeších. Z doplňků stravy ji obsahuje zejména extrakt z granátového jablka.
Kyselina ellagová vyniká svými protirakovinnými účinky – brání zejména tzv. proliferaci, tj. rychlému nekontrolovatelnému množení nádorových buněk. Je ale účinná také při léčbě obezity, při zmírňování inzulinové rezistence a diabetu 2. typu, pomáhá léčit nealkoholové ztučnění jater, reguluje tukový metabolismus a pravděpodobně také pozitivně působí na střevní mikrobiom. Spolu s dalšími substancemi v granátovém jablku navíc pozitivně ovlivňuje metabolismus oxidu dusnatého, což je látka, která podporuje rozšíření cév, a zlepšuje tak prokrvení. To se pozitivně odrazí například při poruchách erekce či při zvyšování sportovní výkonnosti.

Skupina druhá: Lignany

Kurkumin

Barvivo kurkumin, obsažené v kořeni kurkumy, je nejprozkoumanějším zástupcem lignanů. Vyniká svými protizánětlivými účinky, podporuje imunitu, působí protirakovině, chrání srdce a cévy, zlepšuje prokrvení pracujících svalů, což ocení zejména sportovci. Velice účinný je také při potížích s prostatou a působí proti mužskému plešatění.
Pokud užíváme kurkumin formou doplňků stravy, je vhodné volit přípravky, které jej kombinují s piperinem, účinou látkou černého pepře. Tato kombinace totiž zlepšuje vstřebávání kurkuminu více než stonásobně. V rámci vaření se pak kombinace kurkumy a pepře se pak využívá i v kari koření.

Skupina třetí: Flavonoidy

Vědci zatím popsali více než 4000 látek z této skupiny. Většina z nich se vyskytuje v rostlinách, některé představují barviva, jiné rostlinné hormony a další zase látky, které rostliny chrání před UV zářením, hmyzími škůdci či nemocemi. Velká část flavonoidů také vyniká pozitivními účinky na lidský organismus – mnohé například působí protivirově a antibakteriálně, potlačují produkci zánětlivých látek, chrání jaterní tkáň, podporuje produkci antioxidačních enzymů, mají protirakovinné účinky…
Řada z těchto efektů má přitom epigenetickou podstatu, protože mnohé flavonoidy jsou schopny regulovat aktivitu řady důležitých genů v naší DNA.

Flavan-3-oly

Nejznámějším zástupcem těchto látek je epigallokatechin gallát (EGCG), který se vyskytuje především v čaji (hlavně v zeleném), ale také v kakau či hroznovém víně. Jedná se o sloučeninu s výraznými antioxidačními a epigenetickými účinky, která hned několika cestami působí proti rakovině, velmi efektivně podporuje hubnutí, pomáhá zpomalit stárnutí, má příznivý vliv na zdraví srdce a cév a zmírňuje příznaky Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Flavonoly

Nejlépe prozkoumanou látkou z této skupiny je kvercetin. Jde o velice silný antioxidant, který se vyskytuje v mnoha druzích ovoce a zeleniny (například v jablkách a cibuli). Je zde však v poměrně nízkých koncentracích, pro dosažení epigenetického efektu je proto třeba jej užívat jako doplněk stravy (užívají se formou krátkodobé kúry, cca jeden měsíc).
Kvercetin velice efektivně podporuje imunitu, působí protizánětlivě, má výrazné protirakovinné účinky, působí protizánětlivě, pomáhá snížit krevní tlak, podporuje hubnutí, pomáhá zmírnit příznaky cukrovky 2. typu a také velice efektivně podporuje sportovní výkonnost, a to zejména u vytrvalostních sportů. Není ovšem vhodný pro osoby s nemocemi štítné žlázy.
Dalším zajímavým flavonolem je kaempferol. Ten se nachází například v rajčatech, červeném víně či jahodách, má prokázané protirakovinné účinky a pomáhá zmírnit ischemickou chorobu srdeční.

Flavony

Do této skupiny patří například apigenin, který se nachází v celeru a petrželi, a luteolin, jenž se vyskytuje například v mrkvi, celeru, olivovém oleji, rozmarýnu, oreganu, tymiánu a mátě.
Apigenin má protirakovinné a také neuroprotektivní účinky (tj. chrání nervové buňky, a díky tomu působí preventivně například proti Alzheimerově chorobě. Pomáhá také zlepšit erekci – příznivé účinky celeru a petržele jsou ostatně v tomto směru tradované. Luteolin je zase osvědčeným prostředkem proti obezitě, pomáhá při diabetu a rovněž má protirakovinné účinky.

Isoflavony

Asi nejznámějším zástupcem této skupiny je genistein, který se spolu s dalším isoflavonem dadzeinem nachází zejména v sójových bobech. Genistein má nejen výrazné epigenetické účinky, ale rovněž funguje jako fytoestrogen. Díky tomu je prospěšný zejména pro ženy v období menopauzy a po ní, kdy je velice efektivní prevencí nadváhy, osteoporózy, nemocí srdce a cév, diabetu či Alzheimerovy choroby. Pomáhá také zmírnit nepříjemné psychické stavy spojené s menopauzou (zejména depresi a úzkost) a má i výrazné protirakovinné účinky. Velice prospěšný je také při bolestech kloubů způsobených artrózou, kdy potlačuje procesy způsobující degeneraci chrupavky, a navíc působí protizánětlivě a protibolestivě.

Antokyanidiny

Jde o skupiny převážně modrých a červených barviv, které se vyskytují zejména v bobulovém ovoci, jako jsou jahody, maliny, ostružiny, borůvky, třešně a další. Antokyanidiny vynikají zejména svými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Mnohé z nich také pravděpodobně disponují epigenetickým efektem, ten však zatím není dostatečně prozkoumán.
To, co jsme zde uvedli, je ovšem jen malý výčet prospěšných polyfenolů, které se nacházejí v rostlinách. Jsou zde i tisícovky dalších, které jsou možná stejně prospěšné, jen zatím ještě nebyly dostatečně (často i jakkoliv) vědecky prozkoumány. Proto bychom se měli snažit o to, aby naše strava obsahovala velkou část rostlinné složky, a také, aby byla v tomto směru co nejpestřejší.
Pomůže přitom snaha nejen o druhovou, ale i barevnou pestrost – řada polyfenolů totiž patří mezi rostlinná barviva. Cílené epigenetické působení je pochopitelně možné zintenzivnit prostřednictvím doplňků stravy (pokud chceme řešit již vzniklý problém, bývá to většinou i nutné), základem by ale vždy měla zůstat pestrá strava.

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Polyfenoly
  2. Inhae Kang, Teresa Buckner, Neil F Shay, Liwei Gu, and Soonkyu Chung. Improvements in Metabolic Health with Consumption of Ellagic Acid and Subsequent Conversion into Urolithins: Evidence and Mechanisms. Adv Nutr. 2016 Sep; 7(5): 961–972.
  3. Ignarro LJ, Byrns RE, Sumi D, de Nigris F, Napoli C. Pomegranate juice protects nitric oxide against oxidative destruction and enhances the biological actions of nitric oxide. Nitric Oxide 2006; 15: 93-102.
  4. Kuhnau J. The flavonoids. A class of semi-essential food components: their role in human nutrition. World Rev Nutr Diet. 1976;24:117–91.
  5. War AR, Paulraj MG, Ahmad T, Buhroo AA, Hussain B, Ignacimuthu S, et al. Mechanisms of plant defense against insect herbivores. Plant Signal Behav. 2012;7(10):1306–20.
  6. Hodek P, Trefil P, Stiborova M. Flavonoids-potent and versatile biologically active compounds interacting with cytochromes P450. Chem Biol Interact. 2002;139(1):1–21.
  7. Malireddy S, Kotha SR, Secor JD, Gurney TO, Abbott JL, Maulik G, et al. Phytochemical antioxidants modulate mammalian cellular epigenome: implications in health and disease. Antioxid Redox Signal. 2012;17(2):327–39.
  8. Chung S, Yao H, Caito S, Hwang JW, Arunachalam G, Rahman I. Regulation of SIRT1 in cellular functions: role of polyphenols. Arch Biochem Biophys. 2010;501(1):79–90.
  9. Simone Reuter, Subash C. Gupta, Byoungduck Park, Ajay Goel, and Bharat B. Aggarwal, Epigenetic changes induced by curcumin and other natural compounds, Genes Nutr. 2011 May; 6(2): 93–108.
  10. Wargovich MJ. Experimental evidence for cancer preventive elements in foods. Cancer Lett. 1997;114:11–17.
  11. Anuradha Kalani, Pradip K. Kamat, Komal Kalani, Neetu Tyagi. Epigenetic impact of curcumin on stroke prevention. Metabolic Brain Disease. April 2015, Volume 30, Issue 2, pp 427-435
  12. Weisberg SP, Leibel R, Tortoriello DV. Dietary curcumin significantly improves obesity-associated inflammation and diabetes in mouse models of diabesity.Endocrinology 2008;149:3549–3558
  13. Lina Adwan and Nasser H. Zawia. Epigenetics: A novel therapeutic approach for the treatment of Alzheimer’s disease. Pharmacol Ther. 2013 Jul; 139(1): 41–50.
  14. S. Davinelli, V. Calabrese, D. Zella, Giovanni Scapagnini. Epigenetic nutraceutical diets in Alzheimer’s disease. The journal of nutrition, health & aging, October 2014
  15. Jang, Sunhyae, et al., et al. [ed.] J.R. Pasqualini. Establishment of type II 5α-reductase over-expressing cell line as an inhibitor screening model. 3-5, Paris: Elsevier Ltd., November-December 2007, Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology, Vol. 107, pp. 245-252. DOI: 10.1016/j.jsbmb.2007.03.039; http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076007001653. ISSN: 0960-0760.
  16. 3. Kumar, Thapana, et al., et al. [ed.] Akah Peter Achunike. Screening of steroid 5α-reductase inhibitory activity and total phenolic content of Thai plants. 7, Nsukka: Academic Journals, April 4, 2011, Journal of Medicinal Plants Research, Vol. 5, pp. 1265-1271. ISSN: 1996-0875.
  17. Thangapazham RL, Passi N, Maheshwari RK. Green tea polyphenol and epigallocatechin gallate induce apoptosis and inhibit invasion in human breast cancer cells. Cancer Biol Ther. 2007 Dec;6(12):1938-43.
  18. Schramm L (2013) Going Green: The Role of the Green Tea Component EGCG in Chemoprevention. J Carcinogene Mutagene 4: 142. doi:10.4172/2157-
  19. Shinichi Kuriyama, MD, PhD; Taichi Shimazu, MD; Kaori Ohmori, MD, PhD; Nobutaka Kikuchi, MD; Naoki Nakaya, PhD; Yoshikazu Nishino, MD, PhD; Yoshitaka Tsubono, MD, PhD; Ichiro Tsuji, MD, PhD. Green Tea Consumption and Mortality Due to Cardiovascular Disease, Cancer, and All Causes in Japan. JAMA. 2006;296(10):1255-1265.
  20. J.W. Yun. Posible Anti-obesity therapeutics from Natur. Phytochemistry 71 (2010) 1625-1641.
  21. Zhang C, Li G, Casas-Tintó S, Lin N, Chung M, Moreno E, Moberg K and Zhou L. An Intergenic Regulatory Region Mediates Drosophila Myc -Induced Apoptosis and Blocks Tissue Hyperplasia. Oncogene. 2014 Jun 16.
  22. Yamashita N, Kawanishi S. Distinct mechanisms of DNA damage in apoptosis induced by quercetin and luteolin. Free Radic Res. 2000;33(5) 623-633.
  23. Boly R, Gras T, Lamkami T, Guissou P, Serteyn D, Kiss R, Dubois J. Quercetin inhibits a large panel of kinases implicated in cancer cell biology. Int J Oncol. 2011;38(3) 833-842.
  24. Mutoh M, Takahashi M, Fukuda K, Matsushima-Hibiya Y, Mutoh H, Sugimura T, Wakabayashi K. Suppression of cyclooxygenase-2 promoter-dependent transcriptional activity in colon cancer cells by chemopreventive agents with a resorcin-type structure. Carcinogenesis 2000; 21(5) 959-963.
  25. Romero, M., Jimenez, R., Hurtado, B., Moreno, J.M., Rodriguez-Gomez, I., Lopez-Sepulveda, R., Zarzuelo, A., Perez-Vizcaino, F., Tamargo, J., Vargas, F., Duarte, J., 2010. Lack of beneficial metabolic effects of quercetin in adult spontaneously hypertensive rats. Eur. J. Pharmacol. 627, 242–250.
  26. Yamamoto, Y., Oue, E., 2006. Antihypertensive effect of quercetin in rats fed with a high-fat high-sucrose diet. Biosci. Biotechnol. Biochem. 70, 933–939.
  27. Francisco Perez-Vizcaino , Juan Duarte. Flavonols and cardiovascular disease. Molecular Aspects of Medicine 31 (2010) 478–494
  28. Fryer, L.G., Foufelle, F., Barnes, K., Baldwin, S.A., Woods, A., Carling, D., 2002. Characterization of the role of the AMP-activated protein kinase in the stimulation of glucose transport in skeletal muscle cells. Biochem. J. 363, 167–174.
  29. Nieman DC, Henson DA, Gross SJ, Jenkins DP, Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Dumke CL. Quercetin reduces illness but not immune perturbations after intensive exercise. Med Sci Sports Exerc. 2007.
  30. Davis JM, Carlstedt CJ The dietary flavonoid quercetin increases VO(2max) and endurance capacity. Int J Sport Nutr Exerc Metabolism. 2010.
  31. Berger A, Venturelli S, Kallnischkies M, Bocker A, Busch C, Weiland T, et al. Kaempferol, a new nutrition-derived pan-inhibitor of human histone deacetylases. J Nutr Biochem. 2013;24(6):977–85.
  32. Mingjie Zhou, Huanhuan Ren, Jichun Han, Wenjuan Wang, Qiusheng Zheng, and Dong Wang. Protective Effects of Kaempferol against Myocardial Ischemia/Reperfusion Injury in Isolated Rat Heart via Antioxidant Activity and Inhibition of Glycogen Synthase Kinase-3β. Oxid Med Cell Longev. 2015; 2015: 481405.
  33. Christopher Millington, Sandra Sonego, Niloo Karunaweera, Alejandra Rangel, Janice R. Aldrich-Wright, Iain L. Campbell, Erika Gyengesi, and Gerald Münch. Chronic Neuroinflammation in Alzheimer‘s Disease: New Perspectives on Animal Models and Promising Candidate Drugs. Biomed Res Int. 2014; 2014: 309129.
  34. Aedín Cassidy, Mary Franz, and Eric B Rimm. Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction. Am J Clin Nutr. 2016 Feb; 103(2): 534–541.
  35. https://www.diabetes.co.uk/news/2016/Jul/Luteolin-provides-a-defence-against-obesity-and-metabolic-disorders,-study-finds-94038137.html
  36. Zang Y, Igarashi K, Li Y. Anti-diabetic effects of luteolin and luteolin-7-O-glucoside on KK-A(y) mice. Biosci Biotechnol Biochem. 2016 Aug;80(8):1580-6.
  37. Yukun Zhang & Hong Chen (2011) Genistein, an epigenome modifier during cancer prevention, Epigenetics, 6:7, 888-891
  38. K.-J. Ryu, H.-T. Park, Y. J. Kim et al., “Vasomotor symptoms and osteoporosis in Korean postmenopausal women,” Maturitas, vol. 87, pp. 27–32, 2016.
  39. Juan Francisco Rodríguez-Landa, Jonathan Cueto-Escobedo, Abraham Puga-Olguín, Eduardo Rivadeneyra-Domínguez, Blandina Bernal-Morales2 Emma Virginia Herrera-Huerta, and Andrea Santos-Torres. The Phytoestrogen Genistein Produces Similar Effects as 17β-Estradiol on Anxiety-Like Behavior in Rats at 12 Weeks after Ovariectomy. BioMed Research International. Volume 2017, Article ID 9073816, 10 pages
  40. Inoue K. a kol. Prevalence of Large-joint osteoarthritis in Asian and Caucasian skeletal population. Rheumatology 2001, 40:70-73.
  41. Hye-Kyeong Kim Cassandra Nelson-Dooley Mary Anne Della-Fera Jeong-Yeh YangWei Zhang Jiuhua Duan Diane L. Hartzell Mark W. Hamrick Clifton A. Baile. Genistein Decreases Food Intake, Body Weight, and Fat Pad Weight and Causes Adipose Tissue Apoptosis in Ovariectomized Female Mice. The Journal of Nutrition, Volume 136, Issue 2, 1 February 2006, Pages 409–414
  42. Elizabeth. R. Gilbert and Dongmin Liu. Anti-diabetic functions of soy isoflavone genistein: mechanisms underlying effects on pancreatic β-cell function. Food Funct. 2013 Feb; 4(2): 200–212.
  43. Bonet-Costa V, Herranz-Perez V, Blanco-Gandia M et al. (2016) Clearing Amyloid-beta through PPARgamma/ApoE Activation by Genistein is a Treatment of Experimental Alzheimer‘s Disease. J Alzheimers Dis 51, 701-711.

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

www.epivyziva.cz
Šišák bajkalský
www.epivyziva.cz
Ke zlepšení zdraví stačí zhubnout o 5 %
Játra
Akné
Na prostatu jděte přes geny

Související příspěvky

epivyzivacz-kdy-to-konecne-zabere-7-prirodnich-tipu-ktere-zafunguji-opravdu-rychle-15012025

Kdy to konečně zabere? 7 přírodních tipů, které zafungují opravdu rychle

epivyziva.cz/
epivyzivacz-pms-kdyz-je-tezke-vydrzet-ve-vlastnim-tele-17122024

PMS: když je těžké vydržet ve vlastním těle

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-jak-zmirnit-bolest-zamerte-se-na-geny-i-sve-emoce-22112024

Jak zmírnit bolest? Zaměřte se na geny i své emoce

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-okorente-si-sychrave-dny-podzimni-tipy-na-koreni-s-epigenetickymi-ucinky-22112024

Okořeňte si sychravé dny – podzimní tipy na koření s epigenetickými účinky

epivyziva.cz/