Cukry a mozek

Cukry a mozek

Dieta s nízkým obsahem sacharidů a vyšším podílem tuků obnoví funkci genů nezbytných pro mentální výkonnost.

To, že se v naší DNA vyskytuje určitý gen, ještě nic neznamená. Aby se mohl projevit, musí ho naše tělo umět přečíst – tedy vytvářet podle něj bílkoviny. To, zda k přečtení dojde, ovlivňuje řada tzv. epigenetických pochodů a jeden z těch nejdůležitějších se nazývá acetylace histonů.

Histony jsou bílkoviny, na které se v jádru našich buněk navíjí dvoušroubovice DNA podobně jako nit na cívku. Když chceme, aby byl gen přečten, musí se nejprve příslušný úsek DNA z oné histonové cívky odmotat. K tomu je ale nutné, aby bílkovina histonu prošla chemickou reakcí jménem acetylace.

A právě tento proces je narušen u lidí, kteří trpí postižením jménem Kabuki syndrom. Jeho příčina je sice genetická, dochází však k narušení genu, který je nezbytný pro správný průběh epigenetických procesů – zejména již zmíněné acetylace histonů. Důsledkem je zpomalení tvorby nových nervových buněk, poruchy paměti a mentální postižení.

Ketogenní dieta povzbudí tvorbu neuronů

Doposud byla tato nemoc považována za neléčitelnou, když ale vědci v rámci jedné studie začali krmit skupinu myší s obdobným problémem tzv. ketogenní dietou spočívající v razantním omezením příjmu sacharidů a zvýšené konzumaci tuků a bílkovin, dokázali tyto negativní procesy zvrátit – navzdory poškození genů došlo k obnovení normálních epigenetických procesů, neurony začaly růst a u postižených myší se výrazně zlepšila paměť a další mentální procesy.

Zmíněný výzkum ovšem přináší naději nejen lidem s Kabukiho syndromem, ale v podstatě každému z nás. Téměř každý člověk se totiž s postupujícím věkem potýká s úbytkem mentálních schopností, jehož příčinou jsou právě epigenetické procesy. Měřitelný pokles výkonnosti mozku přitom nastává již po třicítce.

A právě strava s vysokým obsahem cukrů patří mezi faktory, které aktivitu našich genů ovlivňují poměrně zásadně. Pokud se nám tedy podaří nadměrný příjem sacharidů omezit, intenzita negativních epigenetických procesů se zmírní, což pozitivně ovlivní výkonnost našeho mozku a vlastně i naše celkové zdraví.

Mozek nabrousí bylinky i pohyb

Epigenetické procesy související s mentální výkonností ovšem můžeme ovlivnit nejen stravou, ale i dalšími faktory. Důležitý je zejména pravidelný pohyb – po třicítce se to ještě tolik neprojeví, ale u seniorů, kteří celý život pravidelně sportovali, je rozdíl v mentální výkonnosti nepřehlédnutelný.

Velkou pomoc mohou znamenat i byliny a živiny s epigenetickým působením. Vědecky potvrzena je v tomto směru například účinnost šišáku bajkalského, rozmarýnu či EGCG (látka obsažená v zeleném čaji).

Zdroje informací
Benjamin, J.S., Pilarowski, G.O., Carosso, G.A., Zhang, L., Huso, D.L., Goff, L.A., Vernon, H.J., Hansen, K.D., and Bjornsson, H.T. (2016). A ketogenic diet rescues hippocampal memory defects in a mouse model of Kabuki syndrome. PNAS,  114(1).

Zanechat odpověď
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. *