12 nejlepších přírodních antibiotik

epivyziva.cz/
epivyziva-12-nejlepsich-prirodnich-antibiotik-16102019

Antibiotika byla kdysi spásou, která zachraňovala životy. Teď ale přestávají fungovat, protože kvůli jejich neuváženému používání na ně bakterie získávají rezistenci. Stále více pozornosti se proto obrací i k přírodním látkám s antibakteriálními účinky. Ty jsou totiž účinnější, než by se na první pohled zdálo, a přitom máme většinu z nich ve své kuchyni.

Na následujících řádcích najdete přehled přírodních substancí s vědecky potvrzenými antibakteriálními účinky. Většina z nich má zároveň účinky epigenetické – při delším užívání jsou schopné měnit aktivitu řady genů v naší DNA, a to včetně těch, které zodpovídají za naši imunitu (například za tvorbu, diferenciaci a zrání imunitních buněk).

Většina z nich je přitom běžnou součástí našeho jídelníčku, využíváme je především jako koření. V rámci prevence infekcí je tento způsob dostačující, v případě boje s konkrétní infekcí je ale třeba zvolit vyšší dávkování (například kvalitní extrakt užívaný coby doplněk stravy).

1. Zázvor

Zázvorový čaj je v posledních letech oblíbeným nápojem pro chladné měsíce roku, což je určitě dobře. Krásně prohřeje tělo, podpoří imunitu a má i přímý účinek proti řadě mikrobů. Jde například o celé spektrum bakterií, včetně například salmonely či kampylobakterií (původce nepříjemných infekcí vznikající následkem konzumace nedostatečně tepelně upraveného kuřecího masa).

Má i účinky antimykotické – třeba při potírání infekcí způsobených kvasinkami Candida Albicans je podobně účinný jako chemické přípravky. Pozitivně také ovlivňuje aktivitu imunitních buněk, zejména T-buněk a makrofágů.

Kupodivu právě oblíbený zázvorový čaj není ideálním způsobem konzumace zázvoru. Část jeho pozitivních účinků je sice způsobena látkami jménem gingeroly, které v čaji najdeme, chybí v něm však vysoce účinná epigeneticky působící substance jménem 6-shogaol, která vzniká při vaření či sušení zázvoru. Lepší variantou je tedy například přidávat zázvor do polévek a jiných tepelně upravených nebo volit doplňky stravy s obsahem 6-shogaolu.

2. Česnek

Česnek obsahuje několik organických sloučenin síry, které mají přímé antimikrobiální účinky a zároveň působí i epigenetickou cestou. Je účinný proti celé řadě bakterií, včetně například E. coli, streptokokům a zlatého stafylokoka. Zajímavé také je, že po nasekání a vmíchání do mletého masa v něm dokáže výrazně potlačit růst bakterií.

Působí také protiplísňově, přičemž velice efektivně hubí zejména kvasinkové infekce. Při setkání s buňkami Candida albicans například proniká buněčnou stěnou i membránami jejich mitochondrií, které ničí, a tím způsobuje jejich buněčnou smrt. Posiluje také velkou část imunitních funkcí, působí protizánětlivě, a dokonce dokáže tlumit zánětlivé procesy v tukových buňkách, čímž napomáhá hubnutí.

3. Rozmarýn

Rozmarýn patří mezi velice silné protibakteriální druhy koření. Účinnost extraktu z této byliny byla prokázána u 13 bakteriálním kmenům, například proti zlatému stafylokokovi, E. coli a S. enteritidis.

Rozmarýn se vyznačuje také výrazným působením proti plísním a kvasinkám – prokazatelně hubí minimálně šest jejich kmenů včetně kvasinek Candida albicans. Platí to i u osob, u nichž tato infekce vznikla v důsledku podávání antibiotik, kortikoidů či protinádorové terapie. Vyznačuje se rovněž silným protizánětlivým působením.

4. Kurkuma

Kurkuma je oblíbená hlavně v indické kuchyni, jde o tradiční součást směsí koření kari. Obsahuje barvivo kurkumin, které má výrazné protibakteriální účinky – funguje proti velkému počtu bakteriálních kmenů, včetně například zlatého stafylokoka, K. pneumoniae, či E. coli. Působí také proti 19 různým druhům plísňových infekcí, včetně kvasinek Candida albicans a plísním v potravinách.

Pro dostatečné vstřebávání je třeba kurkumin konzumovat spolu s látkou jménem piperin, která se nachází zejména v černém pepři.

5. Hroznové víno

Extrakt z hroznových jader obsahuje kombinaci epigeneticky působících oligomerních proantokyanidinů známých pod zkratkou OPC a vitaminu E. Působí proti některým typům bakterií, včetně například obávaného zlatého stafylokoka.

6. Šišák bajkalský

Bylinka hojně využívaná v tradiční čínské medicíně pomáhá potlačovat řadu bakteriálních infekcí, včetně těch, které jsou způsobeny zlatým stafylokokem rezistentním vůči léčbě antibiotiky. Prokázány byly i protivirové účinky, například proti virům chřipky tipu A a B. Obsažený bajkalein je dokonce schopen omezovat množení viru HIV!

Šišák efektivně ničí i původce plísňového onemocnění způsobené kvasinkou Candida, a to i u onkologických pacientů, u nichž tato infekce vznikla po chemoterapeutické léčbě.

7. Hřebíček

Toto koření je velice efektivní při potírání bakteriálních infekcí napadajících ústní dutinu a krk, a to dokonce i proti parodontóze. Stačí pomalu žvýkat několik kousků hřebíčku.

8. Oregano (dobromysl)

Oblíbená přísada nejen středomořské kuchyně prokazatelně působí proti 9 typům bakterií, včetně salmonely, E. coli a zlatého stafylokoka. Ničí také buněčné membrány kvasinek rodu Candida, čímž způsobuje jejich smrt.

9. Tymián

Další z běžných kořenících přísad je též ve formě čaje tradičním léčebným prostředkem při průduškových infekcích. A zcela oprávněně. I tymián má totiž jak přímé antibakteriální účinky, tak i epigenetické působení ovlivňující fungování imunitního systému. Působí proti streptokokovým i stafylokokovým infekcím a také proti kvasinkám rodu Candida.

10. Skořice

Hodí se nejen do štrůdlu, ale má i velmi rozsáhlé antimikrobiální účinky. Potlačuje totiž množení bakterií hned několika cestami: brání vzniku buněčných stěn nově vznikajících buněk mikrobů, narušuje funkci jejich membrán i syntézu řady enzymů nezbytných pro fungování bakterií.

Působí také proti močovým infekcím a má i celkové protizánětlivé účinky.

11. Bazalka

Éterické oleje obsažené v tomto středomořském koření jsou vůči některým kmenům bakterií až 100 x silnější než antibiotikum ampicilin, a vůči plísním 10-100x silnější než komerční antimykotika.

12. Koriandr

Bylinka hojně využívaná v asijské kuchyni se osvědčila v boji s velmi problematickou bakterií Acinetobacter baumannii, která je rezistentní vůči běžným antibiotikům. Koriandr má vůči ní nejen přímý antibakteriální účinek, ale při podávání současně s antibiotickými léčivy chloramfenikolem, ciprofloxacinem a tetracyklinem výrazně zmírnil rezistenci mikrobu vůči nim.

Působí ale i proti řadě dalších bakterií a plísní.

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Diabetes
Padání vlasů – velký průvodce možnostmi přírodní léčby
COVID-19 z pohledu epigenetiky: Jak pomoci tělu k lepší obraně před infekcí?
11 tipů pro mozek v kondici
Jak přežít horko? Pomůže aklimatizace i bylinky

Související příspěvky

epivyziva-cz-pravda-o-cholesterolu-zabijak-nebo-neskodna-latka-18042024

Pravda o cholesterolu: zabiják, nebo neškodná látka?

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-nejsem-hysterka-mam-fibromyalgii-18042024

Nejsem hysterka, mám fibromyalgii!

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-jaro-plne-energie-naucte-se-naslouchat-sve-unave-11032024

Jaro plné energie – naučte se naslouchat své únavě

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-polycysticke-vajecniky-jak-si-pomoci-prirodni-cestou-11032024

Polycystické vaječníky: Jak si pomoci přírodní cestou?

epivyziva.cz/