12 nejlepších přírodních antibiotik

12 nejlepších přírodních antibiotik

Antibiotika byla kdysi spásou, která zachraňovala životy. Teď ale přestávají fungovat, protože kvůli jejich neuváženému používání na ně bakterie získávají rezistenci. Stále více pozornosti se proto obrací i k přírodním látkám s antibakteriálními účinky. Ty jsou totiž účinnější, než by se na první pohled zdálo, a přitom máme většinu z nich ve své kuchyni.

 

Na následujících řádcích najdete přehled přírodních substancí s vědecky potvrzenými antibakteriálními účinky. Většina z nich má zároveň účinky epigenetické – při delším užívání jsou schopné měnit aktivitu řady genů v naší DNA, a to včetně těch, které zodpovídají za naši imunitu (například za tvorbu, diferenciaci a zrání imunitních buněk).

Většina z nich je přitom běžnou součástí našeho jídelníčku, využíváme je především jako koření. V rámci prevence infekcí je tento způsob dostačující, v případě boje s konkrétní infekcí je ale třeba zvolit vyšší dávkování (například kvalitní extrakt užívaný coby doplněk stravy).

 

1. Zázvor

Zázvorový čaj je v posledních letech oblíbeným nápojem pro chladné měsíce roku, což je určitě dobře. Krásně prohřeje tělo, podpoří imunitu a má i přímý účinek proti řadě mikrobů. Jde například o celé spektrum bakterií, včetně například salmonely či kampylobakterií (původce nepříjemných infekcí vznikající následkem konzumace nedostatečně tepelně upraveného kuřecího masa).

Má i účinky antimykotické – třeba při potírání infekcí způsobených kvasinkami Candida Albicans je podobně účinný jako chemické přípravky. Pozitivně také ovlivňuje aktivitu imunitních buněk, zejména T-buněk a makrofágů.

Kupodivu právě oblíbený zázvorový čaj není ideálním způsobem konzumace zázvoru. Část jeho pozitivních účinků je sice způsobena látkami jménem gingeroly, které v čaji najdeme, chybí v něm však vysoce účinná epigeneticky působící substance jménem 6-shogaol, která vzniká při vaření či sušení zázvoru. Lepší variantou je tedy například přidávat zázvor do polévek a jiných tepelně upravených nebo volit doplňky stravy s obsahem 6-shogaolu.

 

2. Česnek

Česnek obsahuje několik organických sloučenin síry, které mají přímé antimikrobiální účinky a zároveň působí i epigenetickou cestou. Je účinný proti celé řadě bakterií, včetně například E. coli, streptokokům a zlatého stafylokoka. Zajímavé také je, že po nasekání a vmíchání do mletého masa v něm dokáže výrazně potlačit růst bakterií.

Působí také protiplísňově, přičemž velice efektivně hubí zejména kvasinkové infekce. Při setkání s buňkami Candida albicans například proniká buněčnou stěnou i membránami jejich mitochondrií, které ničí, a tím způsobuje jejich buněčnou smrt. Posiluje také velkou část imunitních funkcí, působí protizánětlivě, a dokonce dokáže tlumit zánětlivé procesy v tukových buňkách, čímž napomáhá hubnutí.

 

3. Rozmarýn

Rozmarýn patří mezi velice silné protibakteriální druhy koření. Účinnost extraktu z této byliny byla prokázána u 13 bakteriálním kmenům, například proti zlatému stafylokokovi, E. coli a S. enteritidis.

Rozmarýn se vyznačuje také výrazným působením proti plísním a kvasinkám – prokazatelně hubí minimálně šest jejich kmenů včetně kvasinek Candida albicans. Platí to i u osob, u nichž tato infekce vznikla v důsledku podávání antibiotik, kortikoidů či protinádorové terapie. Vyznačuje se rovněž silným protizánětlivým působením.

 

4. Kurkuma

Kurkuma je oblíbená hlavně v indické kuchyni, jde o tradiční součást směsí koření kari. Obsahuje barvivo kurkumin, které má výrazné protibakteriální účinky – funguje proti velkému počtu bakteriálních kmenů, včetně například zlatého stafylokoka, K. pneumoniae, či E. coli. Působí také proti 19 různým druhům plísňových infekcí, včetně kvasinek Candida albicans a plísním v potravinách.

Pro dostatečné vstřebávání je třeba kurkumin konzumovat spolu s látkou jménem piperin, která se nachází zejména v černém pepři.

 

5. Hroznové víno

Extrakt z hroznových jader obsahuje kombinaci epigeneticky působících oligomerních proantokyanidinů známých pod zkratkou OPC a vitaminu E. Působí proti některým typům bakterií, včetně například obávaného zlatého stafylokoka.

 

6. Šišák bajkalský

Bylinka hojně využívaná v tradiční čínské medicíně pomáhá potlačovat řadu bakteriálních infekcí, včetně těch, které jsou způsobeny zlatým stafylokokem rezistentním vůči léčbě antibiotiky. Prokázány byly i protivirové účinky, například proti virům chřipky tipu A a B. Obsažený bajkalein je dokonce schopen omezovat množení viru HIV!

Šišák efektivně ničí i původce plísňového onemocnění způsobené kvasinkou Candida, a to i u onkologických pacientů, u nichž tato infekce vznikla po chemoterapeutické léčbě.

 

7. Hřebíček

Toto koření je velice efektivní při potírání bakteriálních infekcí napadajících ústní dutinu a krk, a to dokonce i proti parodontóze. Stačí pomalu žvýkat několik kousků hřebíčku.

 

8. Oregano (dobromysl)

Oblíbená přísada nejen středomořské kuchyně prokazatelně působí proti 9 typům bakterií, včetně salmonely, E. coli a zlatého stafylokoka. Ničí také buněčné membrány kvasinek rodu Candida, čímž způsobuje jejich smrt.

 

9. Tymián

Další z běžných kořenících přísad je též ve formě čaje tradičním léčebným prostředkem při průduškových infekcích. A zcela oprávněně. I tymián má totiž jak přímé antibakteriální účinky, tak i epigenetické působení ovlivňující fungování imunitního systému. Působí proti streptokokovým i stafylokokovým infekcím a také proti kvasinkám rodu Candida.

 

10. Skořice

Hodí se nejen do štrůdlu, ale má i velmi rozsáhlé antimikrobiální účinky. Potlačuje totiž množení bakterií hned několika cestami: brání vzniku buněčných stěn nově vznikajících buněk mikrobů, narušuje funkci jejich membrán i syntézu řady enzymů nezbytných pro fungování bakterií.

Působí také proti močovým infekcím a má i celkové protizánětlivé účinky.

 

11. Bazalka

Éterické oleje obsažené v tomto středomořském koření jsou vůči některým kmenům bakterií až 100 x silnější než antibiotikum ampicilin, a vůči plísním 10-100x silnější než komerční antimykotika.

 

12. Koriandr

Bylinka hojně využívaná v asijské kuchyni se osvědčila v boji s velmi problematickou bakterií Acinetobacter baumannii, která je rezistentní vůči běžným antibiotikům. Koriandr má vůči ní nejen přímý antibakteriální účinek, ale při podávání současně s antibiotickými léčivy chloramfenikolem, ciprofloxacinem a tetracyklinem výrazně zmírnil rezistenci mikrobu vůči nim.

Působí ale i proti řadě dalších bakterií a plísní.

 

Zdroje informací

Qing LiuXiao MengYa LiCai-Ning ZhaoGuo-Yi Tang, and Hua-Bin Li. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017 Jun; 18(6): 1283.

Joe M.M., Jayachitra J., Vijayapriya M. Antimicrobial activity of some common spices against certain human pathogens. J. Med. Plants Res. 2009;3:1134–1136.

Kozlowska M., Laudy A.E., Przybyl J., Ziarno M., Majewska E. Chemical composition and antibacterial activity of some medicinal plants from Lamiaceae family. ACTA Pol. Pharm. 2015;72:757–767.

Yoo M.J., Kim Y.S., Shin D.H. Antibacterial effects of natural essential oils from ginger and mustard against Vibrio species inoculated on sliced raw flatfish. Food Sci. Biotechnol. 2006;15:462–465.

Aydin A., Bostan K., Erkan M.E., Bingol B. The antimicrobial effects of chopped garlic in ground beef and raw meatball (Çið Köfte) J. Med. Food. 2007;10:203–207.

Nejad A., Shabani S., Bayat M., Hosseini S.E. Antibacterial effect of garlic aqueous extract on Staphylococcus aureus in hamburger. Jundishapur J. Microbiol. 2014;7:e13134.

Bozin B., Mlmica-Dukic N., Samojlik I., Jovin E. Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage (Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils. J. Agric. Food Chem. 2007;55:7879–7885.

Tavassoli S.K., Mousavi S.M., Emam-Djomeh Z., Razavi S.H. Chemical composition and evaluation of antimicrobial properties of Rosmarinus officinalis L. essential oil. Afr. J. Biotechnol. 2011;10:13895–13899.

Kocic-Tanackov S., Dimic G., Levic J., Tanackov I., Tuco D. Antifungal activities of basil (Ocimum basilicum L.) extract on Fusarium species. Afr. J. Biotechnol. 2011;10:10188–10195.

Marino M., Bersani C., Comi G. Antimicrobial activity of the essential oils of Thymus vulgaris L. measured using a bioimpedometric method. J. Food Prot. 1999;62:1017–1023.

Beatovic D., Krstic-Milosevic D., Trifunovic S., Siljegovic J., Glamoclija J., Ristic M., Jelacic S. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of the essential oils of twelve Ocimum basilicum L. cultivars grown in Serbia. Rec. Nat. Prod. 2015;9:62–75.

Freires I.D., Murata R.M., Furletti V.F., Sartoratto A., de Alencar S.M., Figueira G.M., Rodrigues J., Duarte M., Rosalen P.L. Coriandrum sativum L. (coriander) essential oil: Antifungal activity and mode of action on Candida spp., and molecular targets affected in human whole-genome expression. PLoS ONE. 2014;9:e99086.

Cui H.Y., Li W., Li C.Z., Vittayapadung S., Lin L. Liposome containing cinnamon oil with antibacterial activity against methicillin-resistant Staphylococcus aureus biofilm. Biofouling. 2016;32:215–225.

Duarte A., Ferreira S., Silva F., Domingues F.C. Synergistic activity of coriander oil and conventional antibiotics against Acinetobacter baumannii. Phytomedicine. 2012;19:236–238.

Abd El Mageed M.A., Mansour A.F., El Massry K.F., Ramadan M.M., Shaheen M.S., Shaaban H. Effect of microwaves on essential oils of coriander and cumin seeds and on their antioxidant and antimicrobial activities. J. Essent. Oil Bear. Plants. 2012;15:614–627.

Zanechat odpověď
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..