10 překvapivých tipů pro zdravé srdce

epivyziva.cz/
epivyzivacz-10-prekvapivych-tipu-pro-zdrave-srdce-29072025

Zdravá strava a pohyb – tohle napadne asi každého, když přijde řeč na to, co prospívá srdci a cévám. Jenže naše kardiovaskulárním zdraví ovlivňuje i spousta dalších faktorů a některé vás určitě překvapí. Proč bychom se například měli vyhýbat jídlu s sebou nebo bydlet tam, kde je hodně stromů?

1. Vyhýbejte se umělým sladidlům

Nápoje a potraviny ochucené umělými sladidly jsou nám většinou předkládány jako dietnější a také zdravější alternativa produktů slazených cukrem, opak je ale pravdou. Umělá sladidla totiž prokazatelně zvyšují riziko kardiovaskulárních nemocí, ať už jde o vysoký krevní tlak, cévní mozkovou příhodu či ischemickou chorobu srdeční.

Sladidla jsou totiž podvod na mozek. Ten totiž na jejich sladkou chuť zareaguje stejně, jako bychom konzumovali cukr – tedy vydá pokyn ke zvýšenému vylučování inzulinu. A protože sladidla jsou sladká opravdu hodně (například aspartam je 200× sladší než cukr), je tato reakce opravdu silná.

Pokud si nápoj nebo pokrm se sladidly dáme jen občas, nic se nestane. Pokud je ale konzumujeme pravidelně, může to například vést ke vzniku inzulinové rezistence i dalších problémů souvisejících s metabolismem (například zvýšení aktivity signální molekuly CX3CL1). V důsledku toho pak dochází ke zvýšení zánětu v oblasti cév a vzniku endoteliální dysfunkce, což jsou důležité podmínky pro rozvoj aterosklerózy.

2. Přidejte do jídelníčku draslík

„Omezte solení.“ Tuhle radu si většinou od lékaře vyslechne každý, kdo trpí vysokým krevním tlakem nebo jinými kardiovaskulárními problémy. Rada je to důležitá, protože nadměrný příjem sodíku skutečně může přispět ke zvýšení krevního tlaku. Platí to přitom zejména u mužů, ženy jsou na nadbytek tohoto prvku citlivé méně, za což vděčí odlišné molekulární struktuře ledvin.

Kromě jeho příjmu sodíku je ale dobré zároveň do stravy přidat více jeho protihráče, tedy draslíku. Jakmile to uděláme, naše ledviny začnou vylučovat více sodíku, což může pomoci krevní tlak efektivněji snížit. Na tento postup přitom reagují o něco lépe muži než ženy.

Na draslík jsou bohaté zejména potraviny rostlinného původu. Velké množství jej obsahují například brambory, čočka, fazole, banány, jablka, brokolice chřest, meloun, špenát, chřest, listová zelenina a další.

3. Spěte – déle, ale hlavně kvalitněji

Souvislost mezi spánkem a zdravím je známá již dlouho, spánkový deficit prokazatelně zvyšuje nejen riziko nemocí srdce a cév, ale i třeba obezity nebo diabetu. Dosavadní výzkumy se ale zaměřovaly především na celkovou dobu spánku. Poslední vědecká zjištění ovšem říkají, že kromě ní hraje výraznou roli i kvalita spánku.

Výraznými rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění je tzv. spánková apnoe, tedy krátké zástavy dechu v průběhu spánku, které se často objevují zejména u lidí, kteří hlasitě chrápou. A právě časté apnoe způsobují v těle řadu negativních epigenetických změn, které zvyšují riziko řady onemocnění, včetně těch kardiovaskulárních. Jejich výskyt může například až 10x zvýšit riziko mozkové mrtvice! O spánkové apnoi si přečtěte zde »

Srdci a cévám ovšem nesvědčí ani časté porušování pravidel spánkové hygieny, tedy když například chodíme spát v různou dobu, když se těsně před ulehnutím věnujeme náročným mentálním nebo fyzickým činnostem, jíme těžká jídla nebo se z různých důvodů často probouzíme.

4. Už žádné jídlo s sebou!

Nedávný čínský výzkum ukázal, že i zdánlivě neškodná věc, jako je častá dovážka či donáška jídel z restaurací může zvýšit riziko nemocí srdce a cév. Problém tu samozřejmě nepředstavuje samotný fakt, že si jídlo sníte jinde než v restauraci, ale jeho doprava v plastových krabičkách.

Pokud se totiž do nich uloží horké jídlo, dojde k mnohem výraznějšímu uvolňování mikroplastů a škodlivých chemikálií (BPA, ftaláty a další), než když se do krabiček umístí jídlo chladné. Vyšší expozice těmto látkám pak způsobuje změny ve střevním mikrobiomu, které následně zvyšují míru zánětu v těle. A právě zánět v oblasti cév jej faktor, který urychluje rozvoj aterosklerózy.

5. Doplňujte hořčík a déčko

Dostatečný příjem hořčíku je nezbytný pro správné prokrvení srdečního svalu, což je důležité v prevenci a léčbě ischemické choroby srdeční. Jeho deficit ovšem výrazně zvyšuje i riziko dalších srdečně cévních onemocnění (včetně mozkové mrtvice) i úmrtí na ně. Užívání hořčíku navíc zlepšuje kvalitu spánku, což se rovněž projeví na kardiovaskulárním zdraví.

Další nezbytnou živinu pro zdraví srdce představuje i vitamin D3. Jeho deficit v populaci je velice častý, což vede ke zvýšení rizika řady vážných onemocnění, choroby srdce a cév nevyjímaje. Dlouhodobé užívání déčka tak například snižuje riziko srdečního infarktu o 19 %, přičemž efekt je vyšší u lidí užívajících statiny nebo jiné léky na srdečně cévní nemoci.

6. Sázejte stromy a meditujte v lese

Zajímavý výzkum proběhl v americkém Detroitu, kde došlo vlivem oteplování klimatu k přemnožení druhů hmyzu likvidujících stromy. Ukázalo se, že v oblastech, kde došlo k nejvyššímu úbytku stromů, se následně zvýšil výskyt kardiovaskulárních onemocnění o 25 %!

Přesný důvod, proč stromy v okolí bydliště prospívají srdci, vědci neznají, ale spekulují o spolupůsobení několika faktorů: snížení stresu, zmírnění znečištění ovzduší, a celkového zlepšení klimatu, které vede k zvýšení míry pohybu (zvláště v letním období) i sociálních interakcí ve venkovním prostředí.

Zoufat si ale nemusíte ani v případě, že bydlíte v centru města, kde je o stromy nouze. Stačí chodit pravidelně do lesa. Srdci a cévám totiž prospívá jakýkoliv pobyt mezi stromy, a dvojnásob to platí, pokud jej spojíme třeba s meditací, cvičením jógy apod. V Japonsku dokonce vznikla metoda jménem lesní terapie (Shinrin-yoku), která spojuje pobyt v lese s řízenou meditací zaměřenou na zapojení smyslů. Výzkumy přitom ukazují, že tato metoda vede ke snížení hladiny stresových hormonů, krevního tlaku i srdeční frekvence.

7. Pijte zelený čaj

Rozsáhlá japonská studie, která sledovala více jak 40 000 osob po dobu 11 let, ukázala, že lidé konzumující denně aspoň pět šálků zeleného čaje, měli o 16 % nižší riziko předčasného úmrtí a výskyt kardiovaskulárních chorob byl u nich nižší dokonce o 26 %.

Důvodem je pravděpodobně vysoký obsah epigalokatechin galátu neboli EGCG, který se vyznačuje řadou příznivých účinků na kardiovaskulární systém – snižuje například krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu. EGCG je možné konzumovat i ve formě doplňku stravy. Více zde »

8. Vsaďte na středomořskou stravu

Středomořská strava snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby o 9 %. Jedním z důvodů je přitom hojná konzumace olivového oleje. Olivy totiž obsahují řadu zajímavých látek s pozitivním vlivem na srdce a cévy, jako je například hydroxytyrosol, kyselina maslinová nebo kyselina oleanová.

Tyto látky mají výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky, snižují hladinu celkového i LDL cholesterolu i míru jeho oxidace a snižují krevní tlak. Více zde »

Také hydroxytyrosol je možné konzumovat coby doplněk stravy.

9. Přidejte vlákninu

Dostatek vlákniny je důležitý pro rovnováhu střevního mikrobiomu, která úzce souvisí i se zdravím srdce a cév. V rámci výzkumů tak například pouhé přidání vlákniny do jídelníčku vedlo ke snížení krevního tlaku.

10. Jezte vejce

Není to tak dávno, co byla vejce kardiakům zakazována kvůli obsahu cholesterolu. Postupem času se ale ukázalo, že opak je pravdou. Například čínský výzkum, který po devět let sledoval více než 400 000 osob, ukázal, že ti, kteří konzumují alespoň jedno vejce týdně, mají o 26 % nižší riziko mozkové mrtvice než ti, kteří je jedí jen zřídka. Pouhých 5 vajec týdně pak snížilo riziko ischemické choroby srdeční o 12 %.

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Melissa Stadt and Anita T. Layton. Modulation of blood pressure by dietary potassium and sodium: sex differences and modeling analysis. Renal Physiology. 03 Mar 2025. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajprenal.00222.2024
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/254836?slot_pos=article_1&utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2025-04-25&apid=40814461&rvid=b7c78a4875d9876af7279500579a7c7513f20be9ca94ccf2b4ea4eac6c3ec937#health-benefits
  3. Marie-Pierre St-Onge, PhDBrooke Aggarwal, EdDJulio Fernandez-Mendoza, PhDDayna Johnson, PhD, MPHChristopher E. Kline, PhDKristen L. Knutson, PhDNancy Redeker, PhD, and Michael A. Grandner, PhD. Multidimensional Sleep Health: Definitions and Implications for Cardiometabolic Health: A Scientific Statement From the American Heart Association. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HCQ.0000000000000139
  4. Zahraa Al WadeeSoo Liang Ooi, and Sok Cheon Pak. Serum Magnesium Levels in Patients with Obstructive Sleep Apnoea: A Systematic Review and Meta-Analysis. Biomedicines. 2022 Sep; 10(9): 2273.
  5. Dickinson HO, Nicolson D, Campbell F, Cook JV, Beyer FR, Ford GA, Mason J. Magnesium supplementation for the management of primary hypertension in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006: CD004640.
  6. Chiuve SE, Korngold EC, Januzzi Jr JL, Gantzer ML, Albert CM. Plasma and dietary magnesium and risk of sudden cardiac death in women. Am J Clin Nutr 2011;93:253-60.
  7. Joosten MM, Gansevoort RT, Mukamal KJ, van der Harst P, Geleijnse JM, Feskens EJM, Navis G, Bakker SJL. Urinary and plasma magnesium and risk of ischemic heart disease. Am J Clin Nutr 2013;97:1299-306.
  8. Del Gobbo LC, Imamura F, Wu JHY, Otto MCdO, Chiuve SE, Mozaffarian D. Circulating and dietary magnesium and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr 2013;98:160-73.
  9. Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr 2012;95:362-6.
  10. Charlotte DebrasEloi ChazelasLaury SellemRaphaël PorcherNathalie Druesne-PecolloYounes EsseddikFabien Szabo de EdelenyiCédric AgaësseAlexandre De SaRebecca LutchiaLéopold K FezeuChantal JuliaEmmanuelle Kesse-GuyotBenjamin AllèsPilar GalanSerge HercbergMélanie Deschasaux-TanguyInge HuybrechtsBernard SrourMathilde Touvier. Artificial sweeteners and risk of cardiovascular diseases: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. BMJ. 2022 Sep 7:378:e071204.
  11. Weijie WuWenhai Sui,  Sizhe Chen,  Ziheng Guo, Xu Jing,  Xiaolu Wang, Qun Wang,  Xinshuang Yu,  Wenjing Xiong,  Jiansong Ji,  Libo Yang,  Yuan Zhang,  Wenjing Jiang,  Guohua YuShuzhen LiuWei TaoChen ZhaoYun Zhang, Yuguo ChenCheng ZhangYihai Cao. Sweetener aspartame aggravates atherosclerosis through insulin-triggered inflammation. Cell Metabolism. ArticleVolume 37, Issue 5p1075-1088.e7May 06, 2025
  12. Yueping Wu, Zhuoyuan Li, Liping Shi, Yongbin Zhu, Yanrong Wang, Ning Yan, Yue Yang, Shulan He, Jiangping Li. Effects of leachate from disposable plastic takeout containers on the cardiovascular system after thermal contact. Ecotoxicology and Environmental Safety. Volume 288, December 2024, 117383
  13. https://www.sciencealert.com/common-vitamin-may-help-prevent-heart-attacks-new-evidence
  14. Shinichi Kuriyama, MD, PhD; Taichi Shimazu, MD; Kaori Ohmori, MD, PhD; Nobutaka Kikuchi, MD; Naoki Nakaya, PhD; Yoshikazu Nishino, MD, PhD; Yoshitaka Tsubono, MD, PhD; Ichiro Tsuji, MD, PhD. Green Tea Consumption and Mortality Due to Cardiovascular Disease, Cancer, and All Causes in Japan. JAMA. 2006;296(10):1255-1265. doi:10.1001/jama.296.10.1255.
  15. Maron D, et al. Cholesterol-lowering effect of a theaflavin-enriched green tea extract: a randomized controlled trial. Arch Intern Med. 2003 Jun 23;163(12):1448-53.
  16. Sang-Woon Choi, Simonetta Friso. Epigenetics: A New Bridge between Nutrition and Health. Advances in Nutrition, Volume 1, Issue 1, November 2010, Pages 8–16.
  17. Messerli, F. H., Williams, B. and Ritz, E. (2007) ‘Essential hypertension’, The Lancet, 370(9587), pp. 591-603.
  18. The Lancet (2007) ‘Hypertension: uncontrolled and conquering the world’, The Lancet, 370(9587), p. 539
  19. Golonka, R. M. et al. (2021) ‘Impact of Nutritional Epigenetics in Essential Hypertension: Targeting microRNAs in the Gut-Liver Axis’Curr Hypertens Rep, 23(5).
  20. Chenxi Qin, Jun Lv, Yu Guo, Zheng Bian, Jiahui Si, Ling Yang, Yiping Chen, Yonglin Zhou, Hao Zhang, Jianjun Liu, Junshi Chen, Zhengming Chen, Canqing Yu, Liming Li. Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. https://heart.bmj.com/content/104/21/1756
  21. Qing LiMaiko KobayashiShigeyoshi KumedaToshiya OchiaiTakashi MiuraTakahide KagawaMichiko ImaiZhiyu WangToshiaki OtsukaTomoyuki Kawada. Effects of Forest Bathing on Cardiovascular and Metabolic Parameters in Middle-Aged Males. Evid Based Complement Alternat Med. 2016 Jul 14;2016:2587381.

Rádi posloucháte?

Zkuste náš kanál EpiVýživa Podcast

Poslouchat můžete na Spotify nebo na Apple Podcasts.

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Epivyziva.cz - Akné? Sex nepomůže, úprava stravy ano.
Akné? Sex nepomůže, úprava stravy ano.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Crohnova choroba
Oxid dusnatý: klíč ke sportovní výkonnosti i lepší erekci
Podpořte mozek přímo v mozku. Které přírodní látky se do něj skutečně dostanou?

Související příspěvky

epivyzivacz-prehlizeny-progesteron-cast-2-jak-ho-podporit-prirodni-cestou-29072025

Přehlížený progesteron část 2: jak ho podpořit přírodní cestou

epivyziva.cz/
epivyzivacz-prehlizeny-progesteron-cast-1-jak-nam-pomuze-v-menopauze-pri-depresich-nebo-pri-snaze-otehotnet-07072025

Přehlížený progesteron část 1: jak nám pomůže v menopauze, při depresích nebo při snaze otěhotnět

epivyziva.cz/
epivyzivacz-20-prirodnich-prostredku-pro-boj-o-opary-15062025

20 přírodních prostředků pro boj s opary

epivyziva.cz/
epivyzivacz-ovladnete-sve-geny-pomoci-meditace-30042025

Ovládněte své geny pomocí meditace. Pro zlepšení zdraví i mentální výkonnosti stačí pár minut denně!

epivyziva.cz/