Nebuďte riziková skupina! Jak bojovat s obezitou, cukrovkou a nemocemi cév

Nebuďte riziková skupina! Jak bojovat s obezitou, cukrovkou a nemocemi cév

Před koronavirem se nezavřeme, bude tady s námi pořád, stejně jako jiné viry. A časem k nim zcela jistě přibydou další. Všechny přitom pravděpodobně budou nejvíce ohrožovat tzv. rizikové skupiny, které ovšem jak se ukazuje, nejsou definovány ani tak věkem, jako spíše zdravotním stavem. Nejvýznamnějšími rizikovými faktory přitom jsou obezita, kardiovaskulární onemocnění a cukrovka. Jak se s nimi vypořádat?

 

Krok č. 1: zhubnout aspoň trochu

Nejzásadnějším rizikovým faktorem je obezita, protože právě ta výrazně zvyšuje riziko zbývajících dvou problémů. Důvody jsou přitom dva:

Když se v těle nahromadí větší množství tukové tkáně, začnou do ní migrovat imunitní buňky. Důsledkem je zánět. Jeho intenzita sice není vysoká, jenže obézní člověk má tuk všude a pořád, takže zánětlivé procesy u něj probíhají dlouhodobě a v celém těle. To je stav, který zaprvé komplikuje všechny snahy zhubnout, zadruhé ale, a to je mnohem horší, zvyšuje riziko řady vážných onemocnění.

Velmi významné je to při ateroskleróze. Při ní totiž nejprve vzniká tzv. endoteliární dysfunkce (narušení funkce cévní stěny), v jejímž důsledku se rozvíjí zánět. Teprve poté zde může dojít k tvorbě aterosklerotických plátů a vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Zánětlivé procesy navíc hrají důležitou roli i při rozvoji diabetu.

Druhý výrazný důvod škodlivosti obezity spočívá v epigenetice. V těle obézních lidí se totiž ve srovnání se štíhlými mění intenzita biochemické reakce jménem metylace genů, která snižuje aktivitu řady důležitých genů v naší DNA, a některé z nich dokáže zcela vypnout. Právě odlišné vzorce metylace genů přitom výrazně zvyšují riziko jak srdečně cévních chorob, tak i cukrovky.

Není přitom třeba snižovat váhu nijak drasticky – podle výzkumů může výrazné zdravotní benefity přinést i ztráta pouhých 5 % hmotnosti.

 

Krok č. 2: zmírnit zánět

K potlačení průběhu zánětlivých není potřeba jen zhubnout, výrazně podpořit je můžeme i úpravou stravy. Důležité je snížit příjem sacharidů – tím se mj. také podaří zmírnit inzulinovou rezistenci, která podporuje ukládání tuků a zvyšuje riziko obezity. Naopak je třeba do stravy přidat protizánětlivé složky, například ovoce a zeleninu, některé rostlinné oleje (např. olivový), a především zvýšit příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Pokud totiž v našem jídelníčku výrazně převažují omega-6 nenasycené mastné kyseliny nad omega-3, zintenzivňuje to průběh zánětlivých procesů.

 

Krok č. 3: podpořit správné epigenetické procesy

Obezita negativně ovlivňuje průběh epigenetických procesů, ale platí to i naopak – pokud se nám podaří upravit epigenetické vzorce v těle, bude se nám i snáze hubnout. Zároveň je prokázáno, že změny v epigenetických vzorcích jsou i důležitým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.

Pokud chceme podpořit pozitivní epigenetické procesy a zmírnit ty negativní, základem je zdravá strava, pravidelný pohyb, dostatek spánku a vyhýbání se stresu. Pomoci mohou i doplňky stravy s vysokým obsahem živin a bylin s epigenetickými účinky. Na následujících řádcích najdete ty, které mají prokázaný pozitivní vliv při obezitě, kardiovaskulárních chorobách i cukrovce zároveň.

OPC

Zkratka OPC se používá pro komplex tzv. oligomerních proantokyanidinů obsažený v extraktu z jader hroznového vína (z anglického oligomers procyinidins complex). Jde o látky s výraznými antioxidačními a protizánětlivými účinky.

Prostřednictvím regulace enzymu endoteliární NO syntáza pomáhá OPC snížit krevní tlak a zmírňuje tvorbu usazenin v cévách. Snižuje také dysfunkce mitochondrií v hnědé tukové tkáni, která obvykle vzniká v důsledku obezity a následně zásadním způsobem narušuje energetický metabolismus. Brání také přeměně testosteronu na estrogen, čímž rovněž zvyšuje spotřebu energie. A v neposlední řadě je vhodný i pro diabetiky – pomáhá totiž snížit inzulinovou rezistenci a hladinu cukru v krvi, což se projeví již po šesti týdnech užívání.

OPC tvoří harmonickou kombinaci například s resveratrolem, kvercetinem či omega-3.

Kurkumin

Barvivo z kořene kurkumy působí protizánětlivě, omezuje tvorbu sklerotických plátů v cévách, zlepšuje funkci beta-buněk produkujících inzulin a brání jejich zničení, snižuje inzulinovou rezistenci a ovlivňuje funkci řady genů zodpovědných za energetický metabolismus a ukládání tuků.

Kombinovat ho můžeme například s kvercetinem nebo omega-3.

Kvercetin

Látka ze skupiny flavonoidů pomáhá regulovat hladinu LDL cholesterolu, brání jeho oxidaci vlivem volných radikálů a snižuje krevní tlak. Dále omezuje množení tukových buněk, snižuje míru jejich variability a ovlivňuje také jejich apoptózu (tj. programovanou buněčnou smrt).

Dokáže také omezit vstřebávání mastných kyselin, cholesterolu a glukózy z trávicího traktu, takže ve výsledku přijmeme o něco méně energie, než daná potravina ve skutečnosti obsahuje. Užitečný může být i pro diabetiky, protože účinně snižuje hladinu glukózy i inzulinovou rezistenci, a to zaprvé potlačením funkce látek zajišťující transport glukózy z tenkého střeva a za druhé podporou tvorby enzymu AMPK.

Můžeme jej kombinovat například s kurkuminem nebo EGCG.

EGCG

Epigalokatechin galát je obsažen především v zeleném čaji. Pozitivně ovlivňuje proliferaci (tj. rychlé množení) buněk, z nichž vzniká tuková tkáň, rychlost tvorby tuků z přijaté energie (tzv. lipogenezi) a ochotu těla využívat tukové zásoby jako zdroj energie. Ovlivňuje i chuť k jídlu. Má výrazný protizánětlivý efekt, snižuje cholesterol v krvi i riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Genistein

Jde o látku získávanou především ze sójových bobů. Má protizánětlivé a antioxidační účinky, výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i diabetu a podporuje hubnutí. Protože jde o fytoestrogen, působí zvláště efektivně u žen v období menopauzy a po ní.

 

 

Zdroje informací
H. H. Maes, M. C. Neale, L. J. Eaves. Genetic and environmental factors in relative body weight and human adiposity. Behav. Genet. 27 (1997) 325-351.
A. Marti, M.A. Martinez-Gonzalez, J.A. Martinez, Interaction between genes and lifestyle factors on obesity. Proc. Nutr. Soc. 67 (2008) 1-8.
Magkos F, Fraterrigo G, Yoshino J, Luecking C, Kirbach K, Kelly SC, de las Fuentes L, He S, Okunade AL, Patterson BW Klein S. Effects of moderate and subsequent progressive weight loss on metabolic function and adipose tissue biology in humans with obesity. Cell Metabolism, Feb. 22, 2016.
M. Zhang, K. Ikeda, J.W. Xu, Y. Yamori, X.M. Gao, B.L. Zhang, Genistein suppresses adipogenesis of 3T3-L1 cells via multiple signal pathways. Phytother. Res. 23 (2009) 713-718.
Xiang Zhang and Shuk-Mei Ho. Epigenetics meets endokrinology. J Mol Endocrinol. Author manuscript; available in PMC 2014 Jun 26.
Bharat B. Aggarwal and Kuzhuvelil B. Harikumar. Potential Therapeutic Effects of Curcumin, the Anti-inflammatory Agent, Against Neurodegenerative, Cardiovascular, Pulmonary, Metabolic, Autoimmune and Neoplastic Diseases. Int J Biochem Cell Biol. 2009; 41(1): 40–59.
M.Z. Fang, D. Chen, Y. Sun, Z. Jin, J.K. Christman, C.S. Yang, Clin. Reversal of hypermethylation and reactivation of p16INK4a, RARbeta and MGMT genes by genistein and other isoflavones from soy. Cancer Res. 11 (2005) 7033-7041.
T. Murase, A. Nagasawa, J. Suzuki, T. Hase, I. Tokimitsu. Beneficial effects of tea catechins on diet-induced obesity: stimulation of lipid catabolism in the liver. International journal of obesity and related metabolic disorders : journal of the International Association for the Study of Obesity 26 (2002) 1459-1464.
M. Boschmann, F. Thielecke. The effects of epigallocatechin-3-gallate on thermogenesis and fat oxidation in obese men: a pilot study. J. Am. Coll. Nutr. 26 (2007) 389S-395S.
J. Ahn, H. Lee, S. Kim, J. Park, T. Ha, Biochem. Biophys. The anti-obesity effect of quercetin is mediated by the AMPK and MAPK signaling pathways. Res. Commun. 373 (2008) 545-549.
Perez-Vizcaino, F. Duarte, J. Flavonols and caridovascular diesase. Molecular aspects of Medicine 31 (2010) 478-494
Edirisinghe I, Burton-Freeman B, Tissa Kappagoda C. Mechanism of the endothelium-dependent relaxation evoked by a grape seed extract. Clin Sci (Lond). 2008 Feb;114(4):331-7.
Sivaprakasapillai B, Edirisinghe I, Randolph J, Steinberg F, Kappagoda T. Effect of grape seed extract on blood pressure in subjects with the metabolic syndrome. Metabolism. 2009 Dec;58(12):1743-6.
Pajuelo D, Quesada H, Díaz S, Fernández-Iglesias A, Arola-Arnal A, Bladé C, Salvadó J, Arola L. Chronic dietary supplementation of proanthocyanidins corrects the mitochondrial dysfunction of brown adipose tissue caused by diet-induced obesity in Wistar rats. Br J Nutr. 2012 Jan;107(2):170-8.
WU Z, Shen S, Jiang J, Tan D, Jiang D, Bai B, Sun X, Fu S. Protective effect of grape seed extract fractions with different gegrees of polymerisation on blood glucose, lipids and hepatic oxidative stres in diabetic rats.

Zanechat odpověď
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..