Co jsi to říkal? Aneb s nedoslýchavostí se smířit nemusíte

epivyziva2/
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Co jsi to říkal? Aneb s nedoslýchavostí se smířit nemusíte

Máte pocit, že všichni okolo najednou nějak huhňají a není jim rozumět? Nebo vám rodina vyčítá, že máte televizi moc nahlas, a vy ji přitom sotva slyšíte? Se zhoršováním sluchu se smířit nemusíte. Cestu ke změně vám nabízí věda jménem epigenetika.

Hned několik vědeckých studií totiž prokázalo, že úbytek sluchových schopností úzce souvisí s mírou metylace některých genů v naší DNA. Jde o tzv. epigenetickou reakci, která dokáže výrazně snížit aktivitu některých genů, nebo je dokonce zcela vypnout. Část těchto epigenetických změn vzniká již v průběhu nitroděložního vývoje, řada dalších se pak přidává v průběhu života, zejména v důsledku nevhodného životního stylu.

Proč se sluch zhoršuje s věkem?

Obecně platí, že negativních epigenetických změn přibývá v průběhu života. Proto se také s věkem zhoršuje i sluch. Epigenetická podstata však byla prokázána i u jiných příčin nedoslýchavosti.

Společným rysem epigenetických reakcí přitom je, že jsou vratné. Pokud tedy jejich vlivem nedošlo ke strukturálním změnám sluchového aparátu (hlavně v průběhu nitroděložního vývoje), je možné úbytek sluchu buď zvrátit, nebo alespoň zastavit. Nutná je úprava životního stylu, zejména zdravé stravování, pravidelný pohyb, udržování optimální hmotnosti a vyhýbání se toxinům z životního prostředí. Velkou měrou pak mohou pomoci živiny či byliny s výrazným epigenetickým potenciálem ve vyšších koncentracích, tedy většinou formou doplňků stravy.

Chraňte se před volnými radikály

Stejně důležitá je ovšem i ochrana před volnými radikály. Příliš vysoká hladina reaktivných sloučenin kyslíku totiž v těle zvyšuje produkci hormonu glutathionu, což má za následek změny v metylaci genů. V centru naší pozornosti by tam měly stát hlavně sloučeniny, které v obě spojují vysoký epigenetický a antioxidační potenciál.

Užitečné živiny a byliny

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou známé svým pozitivním vlivem na úroveň metylace DNA, zároveň však pomáhají předcházet nedoslýchavosti pomocí ovlivnění metabolismu homocysteinu.
Více o omega 3 čtěte zde https://www.epivyziva.cz/omega-3-nenasycene-mastne-kyseliny/

Pomoci může i resveratrol, čili barvivo obsažené v hroznovém víně. Tato epigeneticky působící látka, která má mimochodem i velice silný antioxidační potenciál, totiž zpomaluje stárnutí buněk, a proto je i vhodno prevencí nemocí, které se stárnutím souvisejí – včetně ztráty sluchu. Studie Dr. Michaela Seidmana navíc prokázala, že jeho užívání preventivně brání poškození sluchu při vystavení nadměrnému hluku. Hluk totiž může způsobit nejen mechanické poškození ucha, ale při dlouhodobém působení má vliv i na epigenetické procesy. Díky tomu je reveratrol velice vhodnou substancí k preventivnímu užívání pro osoby, které jsou nadměrnému hluku vystaveni například v zaměstnání, ale třeba i pro milovníky velmi hlasité hudby.
Více o resveratrolu čtěte zde https://www.epivyziva.cz/resveratrol/

Preventivně proti ztrátě sluchu působí i karotenoidy, které obvykle bývají i velice silnými antioxidanty. Typickým zástupcem spojujícím antioxidační a epigenetický efekt je astaxantin.
Více o astaxantinu čtěte zde https://www.epivyziva.cz/astaxantin/

Důležitá se zdá i role zinku. Jeho nízká hladina je totiž typická při řadě případů nedoslýchavosti. U osob, které nízkou hladinu zinku mají, bylo pak při jeho podávání zaznamenáno výrazné zlepšení sluchu. Nedostatek zinku se navíc může podílet i na vzniku tinnitu (pískání, šum a další zvuky v uších). Zinek je přitom nejen důležitou součástí mnoha enzymů, ale má i epigenetický účinek.
Podceňovat bychom však neměli ani příjem některých vitaminů, zejména E a C.

Související příspěvky

epivyziva-zahady-strevniho-mikrobiomu-2-cesta-ke-stihlosti-18102021-fb

Záhady střevního mikrobiomu 2: Cesta ke štíhlosti

epivyziva.cz/
epivyziva-zahady-strevniho-mikrobiomu-ovlivnuji-bakterie-inteligenci-29092021

Záhady střevního mikrobiomu: Ovlivňují bakterie inteligenci?

epivyziva.cz/
epivyziva-jak-zmirnit-lupenku-pomuze-zmena-jidelnicku-i-doplnky-stravy-14092021

Jak zmírnit lupénku? Pomůže změna jídelníčku i doplňky stravy

epivyziva.cz/
epivyziva-enzym-ampk-klic-k-hubnuti-a-sportovni-vykonnosti-01092021

Enzym AMPK: klíč k hubnutí a sportovní výkonnosti

epivyziva.cz/