Vyhrajte boj s kvasinkovou infekcí 11 přírodních zabijáků kvasinek Candida albicans

epivyziva.cz/
vyhrajte-boj-s-kvasinkovou-infekci-11-prirodnich-zabijaku-kvasinek-candida-albicans-27072020

Pálení při močení. Úporné svědění a vaginální výtok. Potah v ústech a obtížné polykání. To vše mohou být příznaky toho, že v organismu probíhá kvasinková infekce. Její léčba je bohužel často běh na dlouhou trať a vyžaduje mj. i úpravu jídelníčku. Jak tedy infekci Candida albicans zvládnout přírodními prostředky?

S kvasinkovými infekcemi se velice často potýkají ženy, ať už v pohlavních orgánech nebo močovém traktu. Candida albicans je ale ve skutečnosti jeden z nejběžnějších lidských patogenů. Najdeme ho například v ústech a střevním mikrobiomu většiny lidí, a pokud ho zvládneme „udržet na uzdě“ jeho přítomnost nijak nepocítíme. Problém ale nastává v okamžiku, kdy obranné mechanismy našeho těla selžou. Pak dojde k rozvoji infekce, která napadá nejen vnější pohlavní orgány, sliznici močového traktu, nebo ústní dutinu ale může též přijít i v životu nebezpečnou celotělovou infekci.

Kvasinkové infekce se přitom léčí velice obtížně – existuje sice celá řada léků, kvasinky však vůči nim snadno získávají rezistenci, takže se problém opakovaně vrací.

Jak vzniká kvasinková infekce?

Příčinou přemnožení kvasinek Candida albicans může být zejména oslabení imunitního systému – kvasinkové infekce v ústech se například často vyskytují u dětí trpících podvýživou, u nemocných AIDS či u osob užívajících imunosupresiva. Výrazným rizikovým faktorem je také cukrovka.

Velmi zásadní je také stav střevního mikrobiomu. Právě „přátelské střevní bakterie“ jsou totiž důležitým faktorem, který ve střevech brání přemnožení kvasinek. Riziko kvasinkové infekce ostatně vzrůstá po užívání celospektrálních antibiotik, která zásadním způsobem narušují rovnováhu v oblasti střevního mikrobiomu. Na druhou stranu ale platí, že nic není černobílé – některé výzkumy totiž ukazují, že právě přítomnost Candida albicans ve střevech je faktorem, který výrazně přispívá k obnově rozmanitosti mikroskopických obyvatel střeva, a to třeba právě i po léčbě antibiotiky.

Velkou výhodou kvasinek je, že mohou velice rychle přecházet mezi dvěma stavy, jež se nazývají bílý a neprůhledný. V prvním z nich dokáží vytvářet tzv. biofilm, který má vysokou přilnavostí ke tkáním. Umožnuje kvasinkám lépe se přichytit na sliznice těla a komplikuje jejich ničení imunitními buňkami, čímž zvyšuje pravděpodobnost jejich přežití. V neprůhledném stavu se pak kvasinky rozmnožují.

Je přitom prokázáno, že přechod mezi oběma stavy se děje pomocí tzv. epigenetických reakcí, které ovlivňují aktivitu důležitých genů v buňkách kvasinek – konkrétně jde o reakci jménem metylace genů. Epigenetické procesy pak obecně u všech patogenů hrají důležitou roli při jejich schopnost napadat buňky lidského těla – jde například o epigenetickou reakci jménem modifikace histonů. Zajímavé přitom je, že průběh epigenetických reakcí v buňkách kvasinek, které se vyskytují ve střevech, výrazným způsobem ovlivňují i ostatní bakterie ve střevním mikrobiomu.

Dieta, dieta, dieta!

Úprava jídelníčku výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že se kvasinkovou infekci podaří zvládnout, a často je dokonce nezbytností. Asi nejdůležitějším krokem je přitom razantní omezení podílu sacharidů ve stravě, zvláště to pak platí pro jednoduché cukry a sacharidy s vysokým glykemickým indexem. To znamená ze stravy vyloučit především sladkosti, sladké nápoje, pečivo z bílé mouky, těstoviny apod. Vhodné je omezit i konzumaci ovoce, zvláště pak toho s vyšším obsahem cukrů. Podle studie z roku 2018 může být naopak výhodné slazení xylitolem, který má antimikrobiální účinky.

Některé výzkumy naznačují, že prospěšné může být i vyloučení lepku ze stravy, k potvrzení však bude zapotřebí ještě dalších výzkumů. Výhodnost bezlepkové stravy pro osoby, které netrpí alergií na lepek, se totiž prokazuje jen velmi obtížně. Když se totiž někdo rozhodne pro bezlepkovou dietu, výrazně sníží konzumaci pečiva z bílé mouky a v jeho jídelníčku se začne objevovat vyšší podíl celozrnných obilovin. Tento krok se pak projeví snížením intenzity zánětlivých procesů v těle, zvýšení citlivosti tkání na inzulin i zlepšením stavu střevního mikrobiomu. Důsledkem proto bývá nejen ústup kvasinkové infekce, ale i celé řady dalších potíží. Je tedy otázkou, zda by ke stejnému výsledku nevedla i pouhá preference celozrnných obilovin, bez ohledu na obsah lepku.

Spolehlivě potvrzeno není ani doporučení vyřadit mléčné výrobky, každopádně se ale vyplatí dávat přednost těm s nízkým obsahem laktózy, tj. zejména sýrům, tvarohu a jogurtu. Laktóza je totiž disacharid tvořený glukózou a galaktózou, a právě konzumaci glukózy je třeba při boji s kvasinkami omezovat.

Důležité je zároveň zařazovat potraviny, které podporují druhovou rozmanitost střevního mikrobiomu, což jsou nejen probiotika (tj. přímo „přátelské bakterie“, například ve formě kysaných mléčných výrobků, kvašení zeleniny či doplňků stravy), ale především probiotika, které slouží jako substrát pro výživu těchto prospěšných mikroorganismu. Sem patří především rozpustná i nerozpustná vláknina, zejména ta ze zeleniny (zvláště efektivní je košťálová zelenina) a celozrnných obilovin.

Roli mohou hrát i konzumované tuky. Růst kvasinek podporují zejména mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se vyskytují například v hovězím tuku nebo sójovém oleji. Velice prospěšný je naopak kokosový olej, který obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Právě ty totiž dokáží přímo zabíjet řadu mikrobů, a to včetně kvasinek Candida albicans. Destrukci kvasinek podporuje i olivový olej, pozitivně působí i mastné kyseliny s krátkým řetězcem – typickým příkladem je butyrát, který získáváme nejen potravou, ale především jej produkují některé bakterie ve střevním mikrobiomu.

Stravovací zásady v kostce

Základní stravovací zásady při kvasinkových infekcích by tedy mohly vypadat následovně:

  • Zcela z jídelníčku vyřaďte sladkosti a sladké nápoje. Pokud se bez sladké chuti neobejdete, použijte přírodní sladidla, například stévii nebo xylitol.
  • Zcela nevhodné je pečivo z bílé mouky, těstoviny apod.
  • Dávejte přednost celozrnným obilovinám a pseudoobilovinám, a to jak bezlepkovým, tak těm s nižším obsahem lepku, než mají běžné druhy pšenice. Může to být pohanka, jáhly, quinoa, amarant, oves, špalda, žito…
  • Ovoce výrazně omezte a volte spíše druhy s nižším obsahem cukru, například bobulové ovoce.
  • Naopak zeleniny si dopřejte co nejvíce, zvláště pak té košťálové (kedlubna, brokolice, květák, kapusta…). Antimykotický účinek má i česnek a cibule.
  • Z mléčných výrobků preferujte ty s nízkým obsahem laktózy, tj. sýry, jogurt a kefír.
  • Dbejte na dostatečný příjem kvalitních zdrojů bílkovin.
  • V jídelníčku by neměly chybět kvalitní tuky. Pozitivně působí zejména kokosový olej a olivový olej, kromě nich je vhodné do jídelníčku zařazovat i například olej, avokádo, lněný a konopný olej, ořechy či kvalitní farmářské máslo. Nevhodný je naopak sójový olej a hovězí tuk.
  • Používejte koření s antimykotickým účinkem, jako je zázvor, rozmarýn, kurkuma, oregano či skořice. Mnohé z nich lze užívat i jako doplňky stravy.

Užitečné doplňky stravy

Existuje celá řada přírodních doplňků stravy, které jsou v boji s kvasinkami úspěšné. Vzhledem k tomu, jak složité je tento souboj vyhrát, je vhodné vybírat takové látky, které působí hned na třech frontách:

  • Mají přímý antimykotický efekt.
  • Podporují imunitu.
  • Disponují epigenetickými účinky, tj. ovlivňují v těle průběh reakcí, které snižují či zvyšují aktivitu genů v DNA.

Zde je tedy malý přehled přírodních látek s vědecky potvrzeným účinkem proti kvasinkám Candida albicans.

Kurkumin

Barvivo obsažené v kořeni kurkumy velice pozitivně ovlivňuje imunitu, zároveň ale i přímo působí proti kvasinkám Candida albicans. Snižuje jejich schopnost vytvářet biofilm a omezuje v jejich buňkách tvorbu enzymů, jež jim umožňují napadat buňky hostitele.

Resveratrol

Také barvivo obsažené zejména ve slupkách hroznového vína má vysoké antibakteriální, antivirotické a antimykotické účinky, a prokázána je i jeho schopnost ničit kvasinky Candida albicans. K dosažení účinku je ale zapotřebí mnohonásobně vyšších koncentrací resveratrolu, než se nachází například v červeném víně, proto je nutné jeho užívání formou doplňku stravy.

Šišák bajkalský

Kořen šišáku bajkalského, což je bylina využívaná zejména tradiční čínskou medicínou, obsahuje látku baikalein, která potlačuje schopnost kvasinek vytvářet biofilm. Dobře se navíc kombinuje s jinými přírodními látkami, a dokonce i zvyšuje účinnost konvenčních léků proti Candida albicans.

Rozmarýn

Tato bylinka je účinná proti mnoha druhům kvasinek a plísní, včetně Candida albicans. I zde je ovšem účinnost závislá na koncentraci účinných látek, proto je před běžným užitím ve formě koření vhodné dát přednost doplňkům stravy.

Zázvor

Kořen zázvorníku lékařského obsahuje účinné látky 6-shogaol a 6-gingerol, které potlačují množení kvasinek i jejich schopnost vytvářet biofilm.

Butyrát

Tato mastná kyselina s krátkým řetězcem je produkována některými typy střevních bakterií, je možné ji ale užívat i jako doplněk stravy. Prokazatelně potlačuje rozmnožování kvasinek Candida albicans a navíc podporuje funkci imunitních buněk jménem makrofágy, které jsou schopny kvasinky účinně ničit.

Propolis

Propolis je produkt, který včely vyrábějí z pupenů některých rostlin. Vyniká antimikrobiálními účinky a zabírá i na kvasinky. Lze jej aplikovat zevně, například k výplachům ústní dutiny postižené kvasinkovou infekcí, tak i jako doplněk stravy.

Česnek

Oblíbená zelenina je velmi bohatá na organické sloučeniny síry, které účinně ničí širokou škálu mikrobů, včetně Candida albicans. I tyto látky brání jak množení kvasinek, tak i omezují jejich schopnost tvorby biofilmu. Účinný je jako složka jídla i jako doplněk stravy. Lze jej dobře kombinovat s dalším přírodními látkami, například rozmarýnem či oreganem.

Oregano

Olej z této středomořské byliny zabíjí kvasinky tím, že dehydratuje jejich buňky.

Extrakt z grapefruitových jader

Semínka grapefruitů obsahují látky, které jsou schopny zabíjet více než 800 druhů virů a bakterií a více než 100 druhů kvasinek a plísní. Účinné jsou i proti Candida albicans.

  1. Mishra PK, Baum M, Carbon J (2011) DNA methylation regulates phenotype-dependent transcriptional activity in Candida albicans. Proc Natl Acad Sci 108: 11965–11970.
  2. Elena Gómez-Díaz, Mireia Jordà, Miguel Angel Peinado, Ana Rivero. Epigenetics of Host–Pathogen Interactions: The Road Ahead and the Road Behind. Plos Pathogens. November 29, 2012. https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1003007#ppat.1003007-Mishra1.
  3. Robert Jordan Price, Esther Weindling, Judith Berman, Alessia Buscaino. Chromatin Profiling of the Repetitive and Nonrepetitive Genomes of the Human Fungal Pathogen Candida albicans. https://mbio.asm.org/content/10/4/e01376-19
  4. Shankargouda PatilRoopa S. RaoBarnali Majumdar, and Sukumaran Anil. Clinical Appearance of Oral Candida Infection and Therapeutic Strategies. Front Microbiol. 2015; 6: 1391.
  5. Hofling J. F., Anibal P. C., Obando-Pereda G. A., Peixoto I. A., Furletti V. F., Foglio M. A., et al. (2010). Antimicrobial potential of some plant extracts against Candida species. Braz. J. Biol. 70 1065–1068.
  6. Valera M. C., Maekawa L. E., De Oliveira L. D., Jorge A. O., Shygei E., Carvalho C. A. (2013). In vitro antimicrobial activity of auxiliary chemical substances and natural extracts on Candida albicans and Enterococcus faecalis in root canals. J. Appl. Oral Sci.
  7. Kamran RostamiJustine BoldAlison Parr, and Matt W. Johnson.  Gluten-Free Diet Indications, Safety, Quality, Labels, and Challenges. Nutrients. 2017 Aug; 9(8): 846.
  8. Zahra Talattof 1Azita Azad 2Maryam Zahed 3Nazanin Shahradnia. Antifungal Activity of Xylitol Against Candida Albicans: An in Vitro Study. J Contemp Dent Pract. 2018 Feb 1;19(2):125-129.
  9. Emily P.Fox, Elise S.Cowley, , Clarissa J.Nobile., NairiHartooni, Dianne K.Newman, Alexander D.Johnson. Anaerobic Bacteria Grow within Candida albicans Biofilms and Induce Biofilm Formation in Suspension Cultures. Current Biology. Volume 24, Issue 20, 20 October 2014, Pages 2411-2416
  10. Katie L. MasonJohn R. Erb DownwardKelly D. Mason,Nicole R. FalkowskiKathryn A. EatonJohn Y. KaoVincent B. Young, and Gary B. Huffnagle. Candida albicans and Bacterial Microbiota Interactions in the Cecum during Recolonization following Broad-Spectrum Antibiotic Therapy. Infect Immun. 2012 Oct; 80(10): 3371–3380.
  11. Kearney T. W. Gunsalus, Stephanie N. Tornberg-Belanger, Nirupa R. Matthan, Alice H. Lichtenstein, Carol A. Kumamoto. Manipulation of Host Diet To Reduce Gastrointestinal Colonization by the Opportunistic Pathogen Candida albicans. https://msphere.asm.org/content/1/1/e00020-15
  12. Hasanain AlalwanRanjith RajendranDavid F. LappinEmilie CombetMuhammad ShahzadDouglas RobertsonChristopher J. NileCraig Williams, and Gordon Ramage. The Anti-Adhesive Effect of Curcumin on Candida albicans Biofilms on Denture Materials. Front Microbiol. 2017; 8: 659.
  13. Emily Chen,  Bruna Benso,  Dalia Seleem,  Luiz Eduardo Nunes Ferreira,  Silvana Pasetto,  Vanessa Pardi,  and Ramiro Mendonça Murata. Fungal-Host Interaction: Curcumin Modulates Proteolytic Enzyme Activity of Candida albicans and Inflammatory Host Response In Vitro. Int J Dent. 2018; 2018: 2393146.
  14. H.J. Jung, I.A. Hwang, W.S. Sung, H. Kang, B.S. Kang, Y.B. Seu, et al.Fungicidal effect of resveratrol on human infectious fungi. Arch Pharmacol Res, 28 (2005), pp. 557-560
  15. Mar Collado-González1José P Guirao-AbadRuth Sánchez-FresnedaSarai Belchí-NavarroJuan-Carlos Argüelles. Resveratrol Lacks Antifungal Activity Against Candida Albicans. World J Microbiol Biotechnol. 2012 Jun;28(6):2441-6.
  16. Rosana Serpa, Emanuele J. G. Franc¸  Luciana Furlaneto-Maia, Ce´lia G. T. J. Andrade, Andre´a Diniz and Ma´rcia C. Furlaneto. In vitro antifungal activity of the flavonoid baicalein against Candida species. Journal of Medical Microbiology (2012), 61, 1704–1708.
  17. Mohammadi Mojtaba, Hashemi Seyed Jamal, Rezaie Sasan and Bayat Mansour. Antifungal activity of Rosemary Oil extract against Aspergillus flavus, Candida albicans, Epidermophyton floccosum, Trichophyton verrucosum fungi and its effect on the AFL.1 gene expression in the Aspergillus flavus by RT.PCR. Journal of Pure and Applied Microbiology(Vol. 10, Issue 3).
  18. Jin-Hyung LeeYong-Guy KimPilju Choi Jungyeob HamJae Gyu ParkJintae Lee .  Antibiofilm and Antivirulence Activities of 6-Gingerol and 6-Shogaol Against Candida albicans Due to Hyphal Inhibition. Front Cell Infect Microbiol. 2018 Aug 28;8:299.
  19. Long Nam NguyenLivia Cristina Liporagi LopesRadames J B CorderoJoshua D NosanchukSodium Butyrate Inhibits Pathogenic Yeast Growth and Enhances the Functions of Macrophages. J Antimicrob Chemother. 2011 Nov;66(11):2573-80.
  20. https://www.thecandidadiet.com/garlic/
  21. V Manohar C IngramJ GrayN A TalpurB W EchardD BagchiH G Preuss. Antifungal Activities of Origanum Oil Against Candida Albicans. Mol Cell Biochem. 2001 Dec;228(1-2):111-7.
  22. John P Heggers John CottinghamJean GusmanLee ReagorLana McCoyEdith CarinoRobert CoxJian-Gang Zhao. The Effectiveness of Processed Grapefruit-Seed Extract as an Antibacterial Agent: II. Mechanism of Action and in Vitro Toxicity. J Altern Complement Med. 2002 Jun;8(3):333-40.
  23. Nidhi Goel, Hina RohillaGajender Singh, and Parul Punia. Antifungal Activity of Cinnamon Oil and Olive Oil against Candida Spp. Isolated from Blood Stream Infections. J Clin Diagn Res. 2016 Aug; 10(8): DC09–DC11.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Lutein a zeaxantin
Stres poškozuje DNA – 7 tipů, jak se mu vyhnout
Bechtěrevova nemoc
Mikroplasty: nové nebezpečí pro naše zdraví
Leptin-klíč-k-úspěšnému-hubnutí
Leptin: klíč k úspěšnému hubnutí

Související příspěvky

epivyziva-cz-dna-kdyz-boli-i-prikryvka-na-nohach-28022024

Dna: když bolí i přikrývka na nohách

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-nebezpecny-fluor-ciha-v-lyzarskych-voscich-i-teflonovych-panvich-30012024

Nebezpečný fluor: číhá v lyžařských voscích i teflonových pánvích

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-proc-se-strevni-bakterie-boji-vanoc-122023

Proč se střevní bakterie bojí Vánoc?

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-jak-se-dozit-stovky-ve-zdravi-8-tajemstvi-modrych-zon-112023

Jak se dožít stovky ve zdraví? 8 tajemství modrých zón

epivyziva.cz/