Resveratrol pro zdraví i krásu aneb červené víno není jen na srdce

Resveratrol pro zdraví i krásu aneb červené víno není jen na srdce

„Červené víno prospívá srdci“ – tento fakt již řadu desítek let těší všechny, kdo si tento nápoj oblíbili. Barvivo resveratrol, kterému víno za své účinky vděčí, má však podle moderních výzkumů řadu dalších pozitivních účinků.

První teorie o prospěšnosti pití červeného vína je stará téměř dvě stě let. Již v roce 1819 totiž irský lékař Samuel Black poprvé vyslovil myšlenku, že příčinou nízkého výskytu nemocí srdce a cév ve francouzské populaci může být právě hojné popíjení červeného vína.

V průběhu 20. století pak vědci pojmenovali jednu ze složek, která je za příznivé účinky červeného vína zodpovědná: barvivo resveratrol, které se nachází v celé révě vinné, nejvíce ale především ve slupkách hroznů. Dlouho si však mysleli, že příčinou pozitivního vlivu na srdce jsou zejména jeho mimořádné antioxidační účinky. Je totiž schopen neutralizovat volné radikály, které poškozují stěny cév a tím podporují vznik aterosklerózy.

V posledních dvou desetiletích však vědci přišli s mnohem překvapivějším zjištěním: resveratrol patří mezi přírodní látky s mimořádně vysokým epigenetickým působením. To znamená, že je schopen ovlivňovat aktivitu některých důležitých genů – včetně těch, které zvyšují riziko vzniku srdečně cévních chorob, ale i mnoha dalších vážných zdravotních potíží.

Zánět, kam se podíváš

Resveratrol pomáhá například výrazně snížit oxidaci LDL cholesterolu či shlukování krevních destiček, což jsou významné rizikové faktory aterosklerózy. Za tyto účinky je přitom zodpovědný především zmíněný antioxidační efekt.

Jenže velice důležitou roli při vzniku nemocí srdce a cév hrají i zánětlivé procesy, které v cévách vznikají prakticky od okamžiku prvního poškození jejich stěn. A právě zde přicházejí ke slovu epigenetické účinky resveratrolu. Je totiž schopen potlačovat aktivitu genů, které zodpovídají za vznik zánětlivých procesů – zejména těch, které řídí tvorbu enzymů podporujících zánět.

Díky kombinaci protizánětlivých a antioxidačních účinků je resveratrol nejen silnou zbraní v prevenci kardiovaskulárních nemocí, ale uplatňuje se i v jejich léčbě. Jeden z výzkumů dokonce prokázal, že když je nemocným podán do 24 hodin po infarktu, sníží se se rozsah poškození srdeční tkáně o 36 %.

Protizánětlivé účinky resveratrolu se navíc uplatňují i v prevenci a léčbě mnoha dalších potíží, ať už je to obezita, při níž vždy vzniká jakási mírná forma celotělového zánětu, či cukrovka, která je zase provázená zánětlivými změnami ve slinivce. Výzkumy dokonce ukázaly, že může být velmi užitečný i při zánětlivých onemocněních střev, jako jsou různé typy kolitid (např. ulcerativní kolitida), nebo při astmatu.

Naděje proti rakovině

Epigenetické účinky reveratrolu se uplatňují i v prevenci a léčbě rakoviny. V našem těle totiž existují geny, které mají za úkol bránit procesům, jež mohou vést ke vzniku nádorového bujení – například jde o takzvanou proliferaci, čili schopnost rychlého množení buněk. Vlivem špatné výživy, životního stylu a dalších faktorů ovšem v těle probíhají chemické reakce, které aktivitu těchto genů snižují, v podstatě je „vypínají“. Tím se přirozená ochrana těla vůči nádorovému bujení sníží a riziko nemoci výrazně vzroste.

Zmíněné chemické reakce jsou ovšem naštěstí vratné a právě resveratrol patří mezi přírodní substance, které to dokáží. Díky svému antioxidačnímu působení navíc brání poškozování buněčných stěn i samotné DNA volnými radikály, což je další rizikový faktor rakoviny.

Mozek v kondici, pleť bez vrásek

Četné vědecké studie rovněž prokázaly, že resveratrol je velice účinnou zbraní proti předčasnému stárnutí, za což rovněž vděčí svému epigenetickému působení. Zlepšuje například schopnost buněk reagovat na stresující faktory z vnějšího prostření a při dlouhodobém užívání byl dokonce zaznamenán výrazný úbytek vrásek a zlepšení kvality pleti.

Ještě důležitější je ale schopnost resveratrolu podporovat zachování psychické kondice do vysokého věku. Zlepšuje krevní zásobení mozku, chrání nervové buňky před poškozením a zlepšuje funkci hypokampu, což je část mozku zodpovědná za fungování naší pamětí. Některé výzkumy dokonce potvrdily účinnost resveratrolu v prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby – ovlivňuje například vznik tzv. amyloidních plaků, které se objevují právě v mozku pacientů trpících touto nemocí, a pomáhá jim zpomalovat úbytek mozkových funkcí.

Jak užívat resveratrol?

Nejbohatším přírodním zdrojem resveratrolu jsou vinné hrozny a nápoj z nich vyrobený – tedy červené víno (v bílém a růžovém je ho podstatně méně). Vyskytuje se však i třeba v borůvkách či černém rybízu.

Problém je ovšem v množství, které není vysoké a navíc výrazně kolísá. Obvykle jde ale maximálně o jednotky miligramů v jedné skleničce. K dosažení výrazných epigenetických účinků jsou však třeba dávky mnohem vyšší – při preventivním užívání 20-100 mg denně , při léčebném pak dokonce 1000 mg a více. Dosáhnout toho pouhým pití vína tak není možné, pokud by někdo dokázal takové dávky vypít, negativní účinky obsaženého alkoholu by výrazně převážily nad těmi pozitivními.

Pro milovníky červeného vína to tedy moc dobrá zpráva není, naštěstí ale existuje i bezpečná a mnohem efektivnější možnost: Užívat resveratrol jako doplněk stravy.

Na trhu s doplňky stravy je k dostání resveratrol získávaný z hroznových slupek nebo z křídlatky japonské. Rozdíl mezi jejich účinky zatím není dostatečně vědecky prozkoumán, zkušenosti z praxe však zatím ukazují, že účinnější je resveratrol z hroznů, popřípadě jeho kombinace z obou zdrojů.

Blanka Gololobovová

Zanechat odpověď
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. *