Jak kombinovat epigenetické doplňky stravy

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-jak-kombinovat-epigeneticke-doplnky-stravy

Byliny a živiny schopné ovlivňovat aktivitu genů v naší DNA jsou vhodnou volbou pro všechny, kdo chtějí zlepšit své zdraví, fyzickou a mentální výkonnost. Pokud je ale užíváme v rámci těch správných kombinací, můžeme jejich účinnost podstatně zvýšit. Přinášíme vám přehled základních principů, jak epigeneticky působící byliny a živiny kombinovat, včetně příkladů některých účinných směsí.

Epigeneticky působící substance můžeme rozdělit na živiny, tj. látky přirozeně obsažené v potravinách a nápojích, a na byliny. V případě živin je situace o něco jednodušší, a to jak z pohledu působení konkrétní živiny, tak i jejich kombinací.  Tam jde obvykle o jedinou látku, jedinou konkrétní molekulu, je tedy snadné v rámci výzkumů zmapovat její působení.

V případě bylin je situace výrazně komplikovanější. Ty totiž účinných látek obsahují desítky, a i v rámci jedné byliny spolu vzájemně interagují, a tím ovlivňují svoje vstřebávání i účinnost. V případě kombinací více bylin je pak počet interakcí mnohonásobně vyšší, a z pohledu vědy je tak jejich zkoumání velmi obtížné. I proto na toto téma existuje velmi málo výzkumů.

Pohled tradiční čínské medicíny

Velkou tradici v rámci používání bylinných kombinací má tradiční čínská medicína (TČM). Řada bylin, které se v tomto systému užívají, má navíc potvrzené epigenetické účinky, tj. jsou schopny ovlivňovat aktivitu jednotlivých genů v DNA.

V rámci lékopisů TČM existuje řada směsí, z nichž mnohé se užívají po dlouhá staletí. Většina z nich vznikala empiricky, a přitom se neřešila ani tak biochemie (to v minulosti ani nebylo možné), jako spíš jejich působení na energetické principy a pětici základních prvků v těle. Zde je několik příkladů principů, které se ve směsích TČM využívají:

Aditivní a synergický účinek – jde o kombinace dvou a více bylin, jejichž účinek je víceméně rovnocenný. V případě aditivního působení se jejich účinky sčítají, synergický účinek pak znamená, že společně fungují lépe, než by odpovídalo pouhému součtu jejich účinků. Příkladem je například synergické působení kozince blanitého a anděliky čínské.

Kombinace hlavní a pomocné byliny – zde jedna bylina funguje jako hlavní, zatímco druhá je pomocná a pouze zvyšuje účinnost té první. Příkladem je třeba kombinace ženšenu a oměje.  

Hierarchické směsi – u některých vícesložkových směsí existuje i určitá hierarchie. Nejdůležitější bylina je zde označována jako „císař“, další byliny nesou dle svých funkcí označení „ministr“, „asistent“ a „služebník“.

Směsi na principu detoxikace – některé byliny užívané v rámci TČM mohou samotné působit na organismus toxicky, a proto se doplňují jinými, které jejich toxické působení potlačují.

Řada kombinací – tradičních i moderních – se samozřejmě využívá i v rámci západní fytoterapie, ve srovnání s TČM však zdaleka nejde o tolik propracovaný systém. Výzkumů na toto téma pak existuje ještě mnohem méně než v případě kombinací TČM.

Ať už jde ale o bylinky evropské nebo zámořské, vždy platí, že vymyslet opravdu fungující kombinaci je bez zkušeností a znalostí hlubších souvislostí takřka nemožné.

Kombinování živin

V případě epigeneticky působících substancí je už situace výrazně jednodušší. I zde samozřejmě existují případy synergie, kdy některé živiny spolu působí výrazně lépe a často i podporují své vstřebávání a využitelnost pro organismus. V těchto případech je pochopitelně nutná jejich znalost. Existují ale dva základní principy, s jejichž využitím může fungující kombinaci stvořit i laik.

Pokud si nejste jistí, jak kombinace vytvářek v sekci „O výživě“ na tomto webu najdete články o jednotlivých živinách a bylinách a na konci většiny z nich jsou uvedeny i příklady vědecky potvrzených fungujících kombinací (pár zajímavých uvedeme i na konci tohoto textu). Ale teď už ke slíbeným principům:

Vyskytuje se to společně?

Při kombinování epigeneticky působících živin neuděláte chybu, pokud zvolíte látky, které se i v přírodě vyskytují společně. Naopak tím často podpoříte i jejich vstřebávání. Zde je pár příkladů:

  • Vitamin D3 se přirozeně vyskytuje v rybím tuku, a proto je možné ho kombinovat s omega-3. Ty navíc poskytnou i tuk, který je pro vstřebávání vitaminu D3 nezbytný.
  • V mase lososů či krevet se omega-3 vyskytují společně s karotenoidem astaxantinem, což je silný antioxidant s protizánětlivým i protirakovinným účinkem a pozitivním vlivem na oči, mozek, srdce a cévy či sportovní výkonnost. Pokud tedy potřebujete podpořit právě tyto oblasti, jde o skvělou kombinaci.
  • Zvláště ženy v období menopauzy ocení kombinaci genisteinu a nattokinázy. Genistein je polyfenol obsažený v sójových bobech, který je pravděpodobně nejsilnějším přírodním fytoestrogenem, a tudíž pomáhá při všech nepříjemných projevech menopauzy. Nattokináza je enzym, který vzniká při výrobě sójového pokrmu natto a má výrazný pozitivní vliv na srdečně cévní systém.
  • Zajímavým doplňkem stravy je z pohledu kombinování kvercetin. Tento polyfenol dokáže sám o sobě efektivně zpomalovat stárnutí, podporovat imunitu, hubnutí i sportovní výkonnost, zároveň jde ale o látku, která se v malých množstvích vyskytuje snad ve všech rostlinách. Proto ji lze bez obav kombinovat s mnoha živinami a bylinami, a často dokonce výrazně zlepšuje jejich vstřebávání. To platí třeba v případě resveratrolu, který se spolu s quercetinem vyskytuje zejména v hroznovém víně.

Jí se to společně?

Dalším možným vodítkem je zohlednění kombinací, které jsou běžné v rámci různých tradičních kuchyní. Zde je přitom možné do kombinací zařadit i byliny, které se v dané oblasti využívají jako koření.

  • Asi nejznámější je v tomto směru směs kurkuminu a piperinu, kdy piperin zlepšuje vstřebatelnost kurkuminu až 2 000×. Jejich přírodní zdroje – kurkuma a černý pepř – jsou tradičními součástmi kari koření.
  • Pro středomořskou kuchyni je zase typická kombinace ryb, červeného vína a bylin. Chybu proto neuděláte, když zkombinujete třeba omega-3, resveratrol, OPC a rozmarýn. Podpoříte tím fungování svého mozku či srdce a podpoříte fyzickou i mentální výkonnost.
  • Jídelníček Japonců je zase bohatý na sóju, ryby a zelený čaj. Genistein ze sóji proto můžete kromě nattokinázy kombinovat i s omega-3 nebo EGCG. Zpomalíte tak procesy stárnutí, podpoříte zdraví srdce, fungování mozku i hubnutí.

Příklady dalších možných kombinací

Artróza: boswellie + kurkumin (obě složky zde výrazně navzájem zlepšují svoje vstřebávání), genistein + kurkumin

Autoimunitní onemocnění: boswellie + kurkumin, boswellie + šišák bajkalský, vitamin D3 + kurkumin

Játra: čekanka + zázvor, čekanka + kurkumin, OPC + ostropestřec mariánský, ginkgo biloba + ostropestřec mariánský

Hubnutí: čekanka + kurkumin, kozinec blanitý + zázvor

Sportovní výkonnost: granátové jablko + kurkumin, granátové jablko + quercetin, rhodiola + ginkgo biloba, maral + rhodiola

Anti-age efekt: quercetin + resveratrol, quercetin + EGCG, selen + resveratrol

Imunita: quercetin + EGCG, quercetin + kurkumin, šišák bajkalský + kurkumin, zázvor + kurkumin, kozinec blanitý + šišák bajkalský, kozinec blanitý + quercetin, zinek + EGCG

Srdce a cévy: quercetin + resveratrol, quercetin + EGCG, OPC + resveratrol, resveratrol + omega-3, vitamin D3 + astaxantin, vitamin D3 + omega-3, kozinec blanitý + ženšen pětilistý

Nespavost: mučenka + chmel

Úzkost: mučenka + šišák bajkalský

Deprese: rhodiola + šafrán, omega-3 + šafrán, šišák bajkalský + rhodiola

Diabetes: kurkumin + boswellie, kurkumin + quercetin, resverastrol + quercetin, vitamin D3 + resverastrol

Prostata: kurkumin + granátové jablko, granátové jablko + zinek, resveratrol + zinek

Alzheimerova choroba: selen + EGCG + vitamin E, selen + resveratrol

Osteoporóza: vitamin D3 + vitamin K2, vitamin D3 + resveratrol

Mentální výkonnost: ginkgo biloba + rhodiola, ginkgo biloba + rozmarýn, kozinec blanitý + rhodiola

Stres: maral + rhodiola

Testosteron: zinek + vitamin D3,

Štítná žláza: zinek + jód + selen

Oči: lutein + zeaxantin + omega-3, lutein + zeaxantin + astaxantin

  1. Chun-Tao CheZhi Jun WangMoses Sing Sum Chow, and Christopher Wai Kei Lam. Herb-Herb Combination for Therapeutic Enhancement and Advancement: Theory, Practice and Future Perspectives. Molecules. 2013 May; 18(5): 5125–5141.
  2. Khayyal et al. Micellar solubilisation enhances the anti-inflammatory activities of curcumin and boswellic acids in rats with adjuvant-induced arthritis. Nutrition 54:189-196, 2018
  3. Brian D ShelmadineRodney G Bowden Jennifer J Moreillon Matthew B Cooke Peiying YangErika Deike Jackson O Griggs Ron L Wilson. A Pilot Study to Examine the Effects of an Anti-inflammatory Supplement on Eicosanoid Derivatives in Patients with Chronic Kidney Disease. J Altern Complement Med. 2017 Aug;23(8):632-638.
  4. Latella, R. SferraA. Vetuschi, G. Zanninelli, A. D’Angelo, V. Catitti, R. Caprilli, E. Gaudio. Prevention of colonic fibrosis by Boswellia and Scutellaria extracts in rats with colitis induced by 2,4,5‐trinitrobenzene sulphonic acid. European Journal of Clinical Investigation. 16 May 2008
  5. Hayder M. Al-Kuraishy. Central additive effect of Ginkgo biloba and Rhodiola rosea on psychomotor vigilance task and short-term working memory accuracy. J Intercult Ethnopharmacol. 2016 Jan-Feb; 5(1): 7–13.
  6. Rasha SarhanSamy A. Abd El-AzimTarek M.K. Motawi and Mohamed A. Hamdy. Protective Effect of Turmeric, Ginkgo biloba, Silymarin Separately or in Combination, on Iron-Induced Oxidative Stress and Lipid Peroxidation in Rats. International Journal of Pharmacology, 3: 375-384.
  7. Bibhuti Bhusan KakotiDiana G. Hernandez-OntiverosManjir Sarma KatakiKajri ShahYashwant Pathak, and Siva Kumar Panguluri. Resveratrol and Omega-3 Fatty Acid: Its Implications in Cardiovascular Diseases. Resveratrol and Omega-3 Fatty Acid: Its Implications in Cardiovascular Diseases.
  8. https://www.nutraingredients-asia.com/Article/2019/02/14/Combined-vitamin-D3-and-omega-3-supplementation-may-have-bone-heart-and-kidney-benefits
  9. https://www.healthline.com/nutrition/turmeric-and-ginger#what-they-are
  10. http://nopr.niscpr.res.in/handle/123456789/46926
  11. Adriana J. van Ballegooijen, Stefan Pilz,  Andreas Tomaschitz,  Martin R. Grübler,  and Nicolas Verheyen. The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review. Int J Endocrinol. 2017; 2017: 7454376.
  12. Barnali Maiti a kol. An effect of combination of resveratrol with vitamin D3 on modulation of proinflammatory cytokines in diabetic nephropathy induces rat. May 2018. Oriental Pharmacy and Experimental Medicine 18(2)
  13. https://supp.ai/i/curcumin-vitamin-d/C0010467-C0042866
  14. Ping LiuHaiping Zhao, and Yumin Luo. Anti-Aging Implications of Astragalus Membranaceus (Huangqi): A Well-Known Chinese Tonic. Aging Dis. 2017 Dec; 8(6): 868–886.
  15. https://www.rxlist.com/astragalus/supplements.htm
  16. https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=US318499760&docAn=16969410
  17. Guojun Yin, Galina Jeney, Timea Racz, Pao Xu, Xie Jun, Zsigmond Jeney. Effect of two Chinese herbs (Astragalus radix and Scutellaria radix) on non-specific immune response of tilapia, Oreochromis niloticus. Aquaculture, Volume 253, Issues 1–4, 31 March 2006, Pages 39-47.
  18. Zhi-Peng LiHong-Bing LiuQuan-Wei ZhangLi-Feng LiWan-Rong BaoDik-Lung MaChung-Hang LeungZhao-Xiang BianAi-Ping Lu, and Quan-Bin Han. Interference of Quercetin on Astragalus Polysaccharide-Induced Macrophage Activation. Molecules. 2018 Jul; 23(7): 1563
  19. Fiona LimanaqiFrancesca BiagioniCarla Letizia BuscetiMaico PolzellaCinzia Fabrizi, and Francesco Fornai. Potential Antidepressant Effects of Scutellaria baicalensis, Hericium erinaceus and Rhodiola rosea. Antioxidants (Basel). 2020 Mar; 9(3): 234.
  20. Karolína Varmužová, Marta Elsheimer Matulová, Lenka Gerzová, Darina Čejková, Delphine Gardan-Salmon, Marina Panhéleux, Fabrice Robert, František Šišák, Hana Havlíčková, Ivan Rychlík. Curcuma and Scutellaria plant extracts protect chickens against inflammation and Salmonella Enteritidis infection. Poultry Science. Volume 94, Issue 9, 1 September 2015, Pages 2049-2058.
  21. Shoba at al. Influence of Piperine on the Pharmacokinetics of Curcumin in Animals and Human Volunteers. Planta Med 1998; 64(4): 353-356.
  22. Brekhman II and Dardymov IV: New substances of plant origin which increase nonspecific resistance. Annu Rev Pharmacol. 9:419–430. 1969.
  23. Marie BangratzSamira Ait AbdellahAurélie Berlin Claude BlondeauAngèle GuilbotMichel DubourdeauxPatrick Lemoine. A preliminary assessment of a combination of rhodiola and saffron in the management of mild-moderate depression. Neuropsychiatr Dis Treat. 2018 Jul 13;14:1821-1829.
  24. Pool-Zobel, B. L. Inulin-type fructans and reduction in colon cancer risk: review of experimental and human data. Br J Nutr 2005;93 Suppl 1:S73-S90.
  25. Katarzyna Janda, Izagela Gutowska, Malgorzata Geszke-Moritz, Karolina Jakubczyk. The Common Cichory (Cichorium intybus L.) as a Source of Extracts with Health-Promoting Properties—A Review. Molecules 2021, 26(6), 1814;
  26. Aida GhaffariMaryam Rafraf,  Roya NavekarBita SepehriMohammad Asghari-JafarabadiSeyyed-Mostafa Ghavami. Turmeric and chicory seed have beneficial effects on obesity markers and lipid profile in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Int J Vitam Nutr Res. 2019 Nov;89(5-6):293-302.
  27. Piwen WangDavid Heber, and Susanne M. Henning. Quercetin increased the antiproliferative activity of green tea polyphenol (−)-epigallocatechin gallate in prostate cancer cells. Nutr Cancer. 2012 May; 64(4): 580–587.
  28. Marta Cosín-TomàsJúlia SenserrichMarta Arumí-PlanasCarolina AlquézarMercè PallàsÁngeles Martín-RequeroCristina SuñolPerla Kaliman, and Coral Sanfeliu. Role of Resveratrol and Selenium on Oxidative Stress and Expression of Antioxidant and Anti-Aging Genes in Immortalized Lymphocytes from Alzheimer’s Disease Patients. Nutrients. 2019 Aug; 11(8): 1764.
  29. Balsam Rizeq, Ishita Gupta, Josephine Ilesanmi, Mohammed AlSafran, MD Mizanur Rahman, Allal Ouhtit. The Power of Phytochemicals Combination in Cancer Chemoprevention. Journal of Cancer 2020, Vol. 11, 4521-4533.
  30. David Christopher Nieman, Kendra R Maxwell, Ashley Silberman Williams, Effects of Quercetin and EGCG on Mitochondrial Biogenesis and Immunity. August 2009. Medicine and Science in Sports and Exercise 41(7):1467-75.
  31. Mümtaz Güran Gizem ŞanlıtürkNamık Refik KerküklüErgül Mutlu AltundağA Süha Yalçın Combined effects of quercetin and curcumin on anti-inflammatory and antimicrobial parameters in vitro. Eur J Pharmacol, 2019 Sep 15;859:172486.
  32. Fatemeh Abharzanjani Mohammad AfsharMina HemmatiMaryam Moossavi. Short-term High Dose of Quercetin and Resveratrol Alters Aging Markers in Human Kidney Cells. Int J Prev Med. 2017 Aug 31;8:64.
  33. Kohji YamakiYoko Takahashi. Additive Beneficial Effect of Epigallocatechin Gallate and Quercetin on the Arteriosclerosis Index in Mice. Food Science and Technology Research. https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/23/2/23_355/_html/-char/ja
  34. Von Eiff M, Brunner H, Haegeli A, and et al. Hawthorn / passion flower extract and improvement in physical exercise capacity of patients with dyspnoea Class II of the NYHA functional classifications. Acta Therapeutica 1994;20:47-66.
  35. Niteeka MarooAvijit Hazra, and Tapas Das. Efficacy and safety of a polyherbal sedative-hypnotic formulation NSF-3 in primary insomnia in comparison to zolpidem: A randomized controlled trial. Indian J Pharmacol. 2013 Jan-Feb; 45(1): 34–39
  36. Azza A Ali, Ahmed and Karema Abu-Elfotuh. The potential effect of Epigallocatechin-3-gallate alone or in combination with Vitamin E and selenium on Alzheimers disease induced by aluminum in rats. Journal of Alzheimers Disease & Parkinsonism. 2015, 5:3
  37. Sridhar Radhakrishnan, Lavanya Reddivari, Robert Sclafani, Undurti Das. Resveratrol potentiates grape seed extract induced human colon cancer cell apoptosis. January 2011. Frontiers in bioscience (Elite edition) 3(4):1509-23
  38. Yifeng GaoTrygve O Tollefsbol. Combinational Proanthocyanidins and Resveratrol Synergistically Inhibit Human Breast Cancer Cells and Impact Epigenetic⁻Mediating Machinery. Int J Mol Sci. 2018 Jul 27;19(8):2204.
  39. Etxeberria et al. (2015) Etxeberria U, Arias N, Boqué N, Macarulla MT, Portillo MP, Martínez JA, Milagro FI. Reshaping faecal gut microbiota composition by the intake of trans-resveratrol and quercetin in high-fat sucrose diet-fed rats. Journal of Nutritional Biochemistry. 2015;26:651–660.
  40. Zhang JJ, et al. Effect of resveratrol and zinc on intracellular zinc status in normal human prostate epithelial cells. Am J Physiol Cell Physiol. 2009;297:C632–644
  41. Rémi Roumanille a kol. Acute and chronic effects of Rhaponticum carthamoides and Rhodiola rosea extracts supplementation coupled to resistance exercise on muscle protein synthesis and mechanical power in rats. Journal of the International Society of Sports Nutrition (2020) 17:58.
  42. Rémi RoumanilleBarbara VernusThomas BriocheVincent DescossyChristophe Tran Van BaSarah CampredonAntony G. PhilippePierre DelobelChristelle Bertrand-GadayAngèle ChopardAnne BonnieuGuillaume Py & Pascale Fança-Berthon. Acute and chronic effects of Rhaponticum carthamoides and Rhodiola rosea extracts supplementation coupled to resistance exercise on muscle protein synthesis and mechanical power in rats. Journal of the International Society of Sports Nutrition volume 17, Article number: 58 (2020)
  43. S.T.Ahn, S.W.Kim, J.W.Kim, J.J.Kim, D.G.Moon. 196 The Efficacy of Vitamin D/Zinc Supplementation on Erectile Dysfunction: A 3-month Pilot Study. The Journal of Sexual Medicine. Volume 16, Issue 4, Supplement 1, April 2019, Pages S96-S97
  44. https://www.healthline.com/nutrition/thyroid-vitamins#general-thyroid-health
  45. M.J. SAADH, S.M. ALDALAEN. Inhibitory effects of epigallocatechin gallate (EGCG) combined with zinc sulfate and silver nanoparticles on avian influenza A virus subtype H5N1. European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 2021; 25: 2630-2636.
  46. Chew E.Y., Clemons T.E., SanGiovanni J.P., Danis R., Ferris F.L., Elman M., Antoszyk A., Ruby A., Orth D., Bressler S., et al. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA. 2013;309:2005–2015.
  47. Lutein and Zeaxanthin: 2020 and Beyond. May 20, 2020. Clinical Education. https://www.clinicaleducation.org/resources/reviews/lutein-and-zeaxanthin-2020-and-beyond/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Neplivejte jadérka aneb OPC pro zdraví i krásu
Vylaďte své geny na letních toulkách – Epigenetické byliny a živiny ve světové kuchyni
Genistein
Červená rýže
Lupenka

Související příspěvky

epivyziva-cz-jaro-plne-energie-naucte-se-naslouchat-sve-unave-11032024

Jaro plné energie – naučte se naslouchat své únavě

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-polycysticke-vajecniky-jak-si-pomoci-prirodni-cestou-11032024

Polycystické vaječníky: Jak si pomoci přírodní cestou?

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-dna-kdyz-boli-i-prikryvka-na-nohach-28022024

Dna: když bolí i přikrývka na nohách

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-nebezpecny-fluor-ciha-v-lyzarskych-voscich-i-teflonovych-panvich-30012024

Nebezpečný fluor: číhá v lyžařských voscích i teflonových pánvích

epivyziva.cz/