Šedý zákal

epivyziva.cz/
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Šedý zákal

Na stavbě a funkci očí se podílí 90 % genů v naší DNA, a proto jsou oči velice náchylné na negativní epigenetické změny – zvláště na ty, které obecně souvisí se stárnutím organismu. Příčinou postupného zakalování čočky je například zvýšená metylace skupiny genů s názvem Klotho, stejně jako snížená aktivita genů pro tvorbu krystalinů – průhledných proteinů, které tvoří 90 % hmoty čočky. Roli hraje i zhoršení antioxidační ochrany oka.

Kromě zvýšeného příjmu antioxidantů je třeba upravit životní styl – snížit konzumaci sacharidů, alkoholu, nasycených tuků a soli, omezit působení UV záření, nekouřit. Negativně působí i obezita.

Více o nemoci zde »

Vhodné byliny a živiny

epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/
epivyziva.cz/