Šišák zlepší kondici mozku

epivyziva.cz/
brain-770044_1920

Šišák bajkalský je rostlina po staletí hojně využívaná tradiční čínskou medicínou a v posledních letech prožívá velký návrat na výsluní. Nejnovější výzkumy totiž prokázaly, že některé látky obsažené v šišáku mají epigenetické účinky, a jsou tedy schopny ovlivňovat aktivitu řady genů. Pojďme se nyní podívat na to, jak nám šišák může pomoci nejen udržet mozek v dobré kondici, ale i zmírnit některé psychické potíže.

Šišák bajkalský obsahuje účinné látky, jako jsou bajkalein (baicalein), bajkalin (baicalin) či wogonin, které mají jednu důležitou vlastnost: jsou schopné překonávat bariéru mezi krevním oběhem a mozkem, a proto mohou působit přímo na určité mozkové struktury (1). Jejich vliv na kondici mozku, jeho ochranu před různými nepříznivými vlivy i na různé psychické potíže je proto výraznější než u jiných přírodních substancí.

Sníží úzkost, zlepší pozornost

Wogonin a bajkalein obsažené v šišáku se dokážou v mozku vázat na GABA receptory. Jde o místa, kam se za normálních okolností váže kyselina gama-aminomáselná, což je neurotransmiter (látka zprostředkující přenos nervových vzruchů) s tlumivými účinky. Wogonin se přitom váže přímo na benzodiazepinové vazebné místo, tedy tam, kam jinak míří léky ze skupiny benzodiazepinů, které se používají proti úzkosti (2, 3). Bajkalein i wogonin jsou navíc velice účinné i proti křečím (2, 6).

Šišák, zvláště v něm obsažený bajkalein, má navíc proti anxiolytikům jednu velkou výhodu: na rozdíl od nich se totiž váže pouze na některé podjednotky GABA receptorů, takže sice dokáže účinně tlumit úzkost, ale přitom nemá vyloženě sedativní účinky, nezpůsobuje nadměrnou ospalost či útlum pozornosti, a proto je možné jej užívat například při řízení či jiných činnostech náročných na pozornost (4, 5, 7).

Naopak platí, že šišák schopnost udržet pozornost poměrně účinně zvyšuje, což ocení lidé s poruchami pozornosti, zvláště s těmi spojenými s hyperaktivitou. Podle vědců to pravděpodobně souvisí se schopností blokovat dopaminové přenašeče (8, 9).

Pro lepší paměť i schopnost učení

Pozitivní účinky na paměť jsou nejlépe prozkoumány především v souvislosti s vážnými poruchami paměti, které provázejí Alzheimerovu chorobu. Velmi nadějně vypadají zejména ty studie, které zkoumají působení šišáku proti paměť narušující kyselině ibotenové, která v mozku způsobuje podobné změny jako Alzheimerova choroba (10). Oroxylin A, látka obsažená v šišáku, dokáže navíc zmírňovat přímo i poruchy paměti vyvolané beta‑amyloidními plaky, které se vyskytují v mozku nemocných osob (11).

Šišák ovšem prokazatelně funguje i proti úbytku paměťových schopností, který souvisí se stárnutím (12), a při pokusech na myších byl potvrzen i příznivý vliv nejen na paměť, ale i obecně na schopnost učení a další kognitivní schopnosti v případě mladých jedinců (13).

Jedním z důvodů pozitivních účinků na paměť je pravděpodobně fakt, že obsažený oroxylin A podporuje tvorbu nových nervových buněk, zvláště pak v oblasti hippokampu, což je oblast mozku zodpovědná mj. za paměť (20). U Alzheimerovy choroby je navíc hippokampus jednou z prvních oblastí mozku, která utrpí závažné poškození.

Ochrání mozkové buňky

Látky obsažené v šišáku také dokážou efektivně chránit buňky proti různým destruktivním vlivů. Bajkalein například velmi účinně ochraňuje buňky před ischemickým poškozením, které vzniká v důsledku nedostatku kyslíku třeba při mozkové mrtvici (14, 15).

Zajímavým účinkem, který může přispět k prevenci a léčbě Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, je pak snížení aktivace mikroglií, podpůrných nervových buněk, které jsou zapojeny do imunitního systému. Pokud jsou nadměrně aktivovány, dochází k produkci zánětlivých cytokinů, které přispívají k úbytku kognitivních schopností při zmíněných chorobách (16, 17). Wogonin i oroxylin A obsažené v šišáku přitom dokážou aktivaci mikroglií účinně potlačovat (18, 19).

Pomůže při stresu i depresích

Bajkalein obsažený v šišáku má navíc ještě další dva významné účinky na psychiku: zaprvé zlepšuje odolnost vůči stresu a zadruhé má antidepresivní efekt, a to bez vedlejších účinků typických pro antidepresiva (21, 22).

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Nebezpečná spánková apnoe: Jaké potíže může způsobit a jak se tomu vyhnout?
Epivyziva.cz - Akné? Sex nepomůže, úprava stravy ano.
Akné? Sex nepomůže, úprava stravy ano.
Alergie
Deprese v čase koronaviru: 7 epigenetických tipů, které udělají dobře naší duši
Mitochondrie: klíč k dlouhověkosti

Související příspěvky

epivyziva-cz-pravda-o-cholesterolu-zabijak-nebo-neskodna-latka-18042024

Pravda o cholesterolu: zabiják, nebo neškodná látka?

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-nejsem-hysterka-mam-fibromyalgii-18042024

Nejsem hysterka, mám fibromyalgii!

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-jaro-plne-energie-naucte-se-naslouchat-sve-unave-11032024

Jaro plné energie – naučte se naslouchat své únavě

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-polycysticke-vajecniky-jak-si-pomoci-prirodni-cestou-11032024

Polycystické vaječníky: Jak si pomoci přírodní cestou?

epivyziva.cz/