Kyselina ursolová: ochrání před rakovinou a pomůže zhubnout

Kyselina ursolová: ochrání před rakovinou a pomůže zhubnout

Látky s mimořádnými účinky na naše tělo nemusíme hledat v dalekých krajích. Řadu jich najdeme třeba i na našich zahrádkách. Platí to i pro kyselinu ursolovou, která představuje velkou naději v prevenci a léčbě rakoviny a mnoha dalších chorob. A k tomu vám ještě pomůže zhubnout!

 

Kyselina ursolová patří do široké skupiny látek s tzv. epigenetickým působením. Dokáže totiž ovlivňovat chemické reakce, jež mohou zapnout či naopak vypnout důležité geny v naší DNA. Díky tomu má rozsáhlé pozitivní účinky na naše zdraví a fyzickou kondici.

 

Prevence a léčba rakoviny

Kyselina ursolová vyniká svými protirakovinnými účinky, které byly prokázány u řady typů nádorů (například u rakoviny kůže, prsu, tlustého střeva či močového měchýře). Mechanismů tohoto působení je celá řada:

Ovlivňuje například několik signálních drah a tlumí produkci transkripčního faktoru NF-kB, který hraje důležitou roli při vzniku zánětlivých procesů (na počátku některých typů rakoviny totiž stojí právě zánět). Zvyšuje také aktivitu genu P53, který bývá označován jako „protinádorový policajt“. Řídí totiž některé procesy, kterými se organismus brání vzniku rakovinného bujení.

Velice důležitá je také schopnost kyseliny ursolové potlačovat angioneogenezi neboli tvorbu nových cév. Když totiž rakovinný nádor roste, jeho buňkám již nestačí výživa přijímaná z bezprostředního okolí a musí si vybudovat vlastní cévní zásobení. Právě kyselina ursolová ale tvorbu nových cév potlačuje, a tím nádor doslova pomáhá vyhladovět.

 

Pro hubnutí i sportovní výkonnost

Velkým pomocníkem může být kyselina ursolová i pro osoby, které se snaží zhubnout. Epigenetickou cestou potlačuje tvorbu pankreatické lipázy, což je enzym umožňující štěpení tuků v potravy, podporuje lipolýzu (využití tukových zásob coby zdroje energie) a potlačuje tvorbu a diferenciaci buněk tukové tkáně.

Kyselina ursolová rovněž zvyšuje aktivitu enzymu označovaného zkratkou AMPK. Ten má hned několik účinků, které jsou při hubnutí podstatné: Zlepšuje transport glukózy do svalů i její využití svalovými buňkami, a tím pomáhá snižovat hladinu cukrů v krvi, podporuje pálení tuků a zmírňuje zánětlivé procesy v těle.

Právě schopnost zlepšit tvorbu AMPK navíc může být důležitá i pro sportovce. Zvláště vytrvalcům se totiž hodí fakt, že AMPK podporuje ve svalech tvorbu nových mitochondrií čili buněčných organel, v nichž dochází k přeměně živin na energii. Vyznavači silových disciplín pak ocení podporu tvorby svalové tkáně.

Výčet pozitivních účinků kyseliny ursolové je však mnohem širší. Mnohé výzkumy naznačují například její velký potenciál v prevenci a léčbě diabetu, kardiovaskulárních chorob, nemocí jater a ledvin a další výzkumy jistě budou v blízké budoucnosti přibývat.

 

Kde ji najdeme?

Jak už jsme naznačili v úvodu, pro přírodní zdroje kyseliny ursolové nemusíme nijak daleko – stačí vyjít z domu na zahrádku.

Velký obsah této látky mají například bylinky pocházející ze středomoří. Skvělým zdrojem je například rozmarýn, kde navíc účinky kyseliny ursolové podporují další obsažené látky, zejména karnosol a kyselina rozmarýnová. Velké množství jí najdeme i v šalvěji, bazalce, a dokonce i v jablečných slupkách.

Kyselina ursolová navíc funguje velmi dobře i v kombinaci s některými dalšími epigeneticky působícími substancemi, s nimiž navzájem zvyšuje svoji účinnost. Prokázáno je to například u resveratrolu a kvercetinu, které jsou rovněž běžnou součástí naší stravy. Resveratrol najdeme zejména v červeném víně, kvercetin pak v řadě druhů ovoce, ale i v cibuli či pohance.

Pro zvýšení účinnosti je ovšem tyto látky vhodné konzumovat formou doplňků stravy, protože v přírodních zdrojích je jejich koncentrace pro dosažení výraznějších účinků nedostatečná. To samé pochopitelně platí i pro zdroje kyseliny ursolové – konzumovat například rozmarýn formou koření rozhodně nestačí, je třeba zvolit každodenní užívání, například formou čaje nebo extraktu v kapslích.

 

Zdroje informaci

Kanjoormana MKuttan G. Antiangiogenic activity of ursolic acid. Integr Cancer Ther. 2010 Jun;9(2):224-35.

Junco, Jacob J; Mancha-Ramirez, Annaa; Malik, Gunjan; Wei, Sung-Jen; Kim, Dae Joon; Liang, Huiyun Slaga, Thomas J. Ursolic acid and resveratrol synergize with chloroquine to reduce melanoma cell viability. Melanoma ResearchApril 2015 – Volume 25 – Issue 2 – p 103–112

Shishir Shishodia, Sekhar Majumdar, Sanjeev Banerjee and Bharat B. Aggarwal. Ursolic Acid Inhibits Nuclear Factor-κB Activation Induced by Carcinogenic Agents through Suppression of IκBα Kinase and p65 Phosphorylation. Cancer Research. August 2003, Volume 63, Issue 15

De Angel RESmith SMGlickman RDPerkins SNHursting SD. Antitumor effects of ursolic acid in a mouse model of postmenopausal breast cancer. Nutr Cancer. 2010;62(8):1074-86.

Qing-youZheng, Ping-pingLibFeng-suoJin, ChenYao, Guo-huiZhang, TongZang, XingAi. Ursolic acid induces ER stress response to activate ASK1–JNK signaling and induce apoptosis in human bladder cancer T24 cells. Cellural Signalling. Volume 25, Issue 1, January 2013, Pages 206-213

Lee JLee HISeo KICho HWKim MJPark EMLee MK. Effects of ursolic acid on glucose metabolism, the polyol pathway and dyslipidemia in non-obese type 2 diabetic mice. Indian J Exp Biol. 2014 Jul;52(7):683-91.

Cristina P.R.Xavier, Cristovao F.Lima, Dalila F.N.Pedro, Jonathan .Wilson, KarstenKristiansen, CristinaPereira-Wilson. Ursolic acid induces cell death and modulates autophagy through JNK pathway in apoptosis-resistant colorectal cancer cells. The Journal of Nutritional Biochemistry. Volume 24, Issue 4, April 2013, Pages 706-712.

Jun Yang and Rui Hai Liu. Synergistic Effect of Apple Extracts and Quercetin 3-β-d-Glucoside Combination on Antiproliferative Activity in MCF-7 Human Breast Cancer Cells in Vitro. J. Agric. Food Chem., 2009, 57 (18), pp 8581–8586.

Yanwen Wang and Yonghan He. Ursolic acid, a promising dietary bioactive compound of anti-obesity. FASEB Journal. Vol. 28, April 2014.

García-Prieto CFGil-Ortega MAránguez IOrtiz-Besoain M, Somoza BFernández-Alfonso MS. Vascular AMPK as an attractive target in the treatment of vascular complications of obesity. Vascul Pharmacol. 2015 Apr-Jun;67-69:10-20.

Joungmok KimGoowon YangYeji KimJin Kim, and Joohun Ha. AMPK activators: mechanisms of action and physiological activities. Exp Mol Med. 2016 Apr; 48(4): e224.

 

Zanechat odpověď
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. *