Kyselina ursolová: ochrání před rakovinou a pomůže zhubnout

epivyziva.cz/
Kyselina ursolová ochrání před rakovinou a pomůže zhubnout-web

Látky s mimořádnými účinky na naše tělo nemusíme hledat v dalekých krajích. Řadu jich najdeme třeba i na našich zahrádkách. Platí to i pro kyselinu ursolovou, která představuje velkou naději v prevenci a léčbě rakoviny a mnoha dalších chorob. A k tomu vám ještě pomůže zhubnout!

Kyselina ursolová patří do široké skupiny látek s tzv. epigenetickým působením. Dokáže totiž ovlivňovat chemické reakce, jež mohou zapnout či naopak vypnout důležité geny v naší DNA. Díky tomu má rozsáhlé pozitivní účinky na naše zdraví a fyzickou kondici.

Prevence a léčba rakoviny

Kyselina ursolová vyniká svými protirakovinnými účinky, které byly prokázány u řady typů nádorů (například u rakoviny kůže, prsu, tlustého střeva či močového měchýře). Mechanismů tohoto působení je celá řada:

Ovlivňuje například několik signálních drah a tlumí produkci transkripčního faktoru NF-kB, který hraje důležitou roli při vzniku zánětlivých procesů (na počátku některých typů rakoviny totiž stojí právě zánět). Zvyšuje také aktivitu genu P53, který bývá označován jako „protinádorový policajt“. Řídí totiž některé procesy, kterými se organismus brání vzniku rakovinného bujení.

Velice důležitá je také schopnost kyseliny ursolové potlačovat angioneogenezi neboli tvorbu nových cév. Když totiž rakovinný nádor roste, jeho buňkám již nestačí výživa přijímaná z bezprostředního okolí a musí si vybudovat vlastní cévní zásobení. Právě kyselina ursolová ale tvorbu nových cév potlačuje, a tím nádor doslova pomáhá vyhladovět.

Pro hubnutí i sportovní výkonnost

Velkým pomocníkem může být kyselina ursolová i pro osoby, které se snaží zhubnout. Epigenetickou cestou potlačuje tvorbu pankreatické lipázy, což je enzym umožňující štěpení tuků v potravy, podporuje lipolýzu (využití tukových zásob coby zdroje energie) a potlačuje tvorbu a diferenciaci buněk tukové tkáně.

Kyselina ursolová rovněž zvyšuje aktivitu enzymu označovaného zkratkou AMPK. Ten má hned několik účinků, které jsou při hubnutí podstatné: Zlepšuje transport glukózy do svalů i její využití svalovými buňkami, a tím pomáhá snižovat hladinu cukrů v krvi, podporuje pálení tuků a zmírňuje zánětlivé procesy v těle.

Právě schopnost zlepšit tvorbu AMPK navíc může být důležitá i pro sportovce. Zvláště vytrvalcům se totiž hodí fakt, že AMPK podporuje ve svalech tvorbu nových mitochondrií čili buněčných organel, v nichž dochází k přeměně živin na energii. Vyznavači silových disciplín pak ocení podporu tvorby svalové tkáně.

Výčet pozitivních účinků kyseliny ursolové je však mnohem širší. Mnohé výzkumy naznačují například její velký potenciál v prevenci a léčbě diabetu, kardiovaskulárních chorob, nemocí jater a ledvin a další výzkumy jistě budou v blízké budoucnosti přibývat.

Kde ji najdeme?

Jak už jsme naznačili v úvodu, pro přírodní zdroje kyseliny ursolové nemusíme nijak daleko – stačí vyjít z domu na zahrádku.

Velký obsah této látky mají například bylinky pocházející ze středomoří. Skvělým zdrojem je například rozmarýn, kde navíc účinky kyseliny ursolové podporují další obsažené látky, zejména karnosol a kyselina rozmarýnová. Velké množství jí najdeme i v šalvěji, bazalce, a dokonce i v jablečných slupkách.

Kyselina ursolová navíc funguje velmi dobře i v kombinaci s některými dalšími epigeneticky působícími substancemi, s nimiž navzájem zvyšuje svoji účinnost. Prokázáno je to například u resveratrolu a kvercetinu, které jsou rovněž běžnou součástí naší stravy. Resveratrol najdeme zejména v červeném víně, kvercetin pak v řadě druhů ovoce, ale i v cibuli či pohance.

Pro zvýšení účinnosti je ovšem tyto látky vhodné konzumovat formou doplňků stravy, protože v přírodních zdrojích je jejich koncentrace pro dosažení výraznějších účinků nedostatečná. To samé pochopitelně platí i pro zdroje kyseliny ursolové – konzumovat například rozmarýn formou koření rozhodně nestačí, je třeba zvolit každodenní užívání, například formou čaje nebo extraktu v kapslích.

0:00 / 0:00
Stárnutí je volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Newsletter

PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NOVINEK A MĚJTE VŽDY ČERSTVÉ INFORMACE

Nejčtenější články

Zelený čaj: naděje pro nemocné rakovinou?
Akné
Alzheimerova choroba
Pochopit epigenetiku vyžaduje studijní úsilí
Chmel otáčivý

Související příspěvky

epivyziva-cz-pravda-o-cholesterolu-zabijak-nebo-neskodna-latka-18042024

Pravda o cholesterolu: zabiják, nebo neškodná látka?

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-nejsem-hysterka-mam-fibromyalgii-18042024

Nejsem hysterka, mám fibromyalgii!

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-jaro-plne-energie-naucte-se-naslouchat-sve-unave-11032024

Jaro plné energie – naučte se naslouchat své únavě

epivyziva.cz/
epivyziva-cz-polycysticke-vajecniky-jak-si-pomoci-prirodni-cestou-11032024

Polycystické vaječníky: Jak si pomoci přírodní cestou?

epivyziva.cz/